

Enabling technologies
Voor veel bedrijven, overheden en maatschappelijke organisaties is innoveren een noodzaak. De technologische ontwikkelingen gaan razendsnel, de maatschappelijke druk neemt toe en er is een groeiend tekort aan gekwalificeerde mensen en middelen. Hoe kom je tot werkbare oplossingen?
Dat vraagt om het vertalen van nieuwe technologieën naar concrete toepassingen. En daar heb je de juiste onderzoekspartners, financiële middelen en specialistische kennis voor nodig. Binnen het kennisthema Enabling Technologies ontwikkelt Fontys praktijkgerichte kennis rondom technologieën die maatschappelijke transities mogelijk maken.
Wat zijn enabling technologies?
Enabling technologies zijn innovatieve technologieën die als versneller dienen voor maatschappelijke en economische vernieuwing. Denk aan kunstmatige intelligentie (AI), autonome robots, digital twins, nieuwe materialen of energieopslagtechnologie. Deze technologieën hebben het potentieel om doorbraken te realiseren in sectoren zoals de zorg, duurzame mobiliteit, circulaire economie en onderwijs.
Bij Fontys doen we praktijkgericht onderzoek naar de toepassing van deze technologieën. Dat doen we samen met andere kennisinstellingen, bedrijven, overheden, studenten en lectoren.
Onderzoek via Centres of Expertise
Het onderzoek binnen dit kennisthema wordt uitgevoerd door twee gespecialiseerde Centres of Expertise:
- Centre of Expertise High Tech Systems and Materials (CoE HTSM) richt zich op techniekontwikkeling in onder andere de maakindustrie, energieopslag en gezondheidszorg.
- Centre of Expertise AI for Society (CoE AI) richt zich op de maatschappelijke toepassingen van kunstmatige intelligentie in onder andere zorg, onderwijs en mobilitiet.
Samen zorgen deze twee CoE’s voor een sterke verbinding tussen technologie, praktijk en onderwijs. Ze coördineren onderzoek, begeleiden multidisciplinaire projecten en zorgen ervoor dat nieuwe kennis in de praktijk terechtkomt. In het bedrijfsleven én in het onderwijs.

Samen eenvoudigere beademingsapparatuur ontwikkelen
Zeven enabling technologies
Binnen het kennisthema Enabling Technologies werkt Fontys aan technologieën die maatschappelijke uitdagingen helpen oplossen met als doel technologie ontwikkelen die werkt in de praktijk.
Hiervoor maakt Fontys in praktijkgericht onderzoek, samen met bedrijven, overheden en studenten, gebruik van zeven enabling technologies :
1) Systems engineering – Systeemdenken bij het ontwikkelen en realiseren van complexe producten, systemen en processen. Hoe werkt alles samen? Wat is de beste aanpak?
2) Autonome robots – De aansturing en control van mobiele robots die zelfstandig werken in bijvoorbeeld de maakindustrie. Vaak ook in samenwerking met mensen (cobots) of andere robots.
3) Digital Twinning, data & AI – Data uit apparaten halen en slim gebruiken voor analyses, simulaties en digitale modellen die processen verbeteren of machines aansturen.
4) Toepassen van materialen – Slim en duurzaam gebruik van materialen in ontwerp en in productie (bijvoorbeeld met 3D-printen).
5) Energieopslag – Onderzoek naar manieren om energie op te slaan, bijvoorbeeld met batterijen of waterstof, en de ontwikkeling en monitoring van deze opslagsystemen.
6) Sensoren / Fotonica / Quantum – Technologieën om nauwkeuriger te meten, sneller te communiceren of slimmere beslissingen en acties te nemen.
7) Biomedische technolgie – Technologie voor het detecteren van bijvoorbeeld ziektes die ingezet kan worden voor diagnose, behandeling en ondersteuning in de zorg
Naast de technologie kijkt Fontys ook naar de praktijk: hoe past de nieuwe
technologie in bestaande processen? Wat is er nodig qua samenwerking, wetgeving
of verdienmodellen? Daarom nemen we de context altijd mee in ons onderzoek.
Samenwerken aan technologie die werkt
Als lectoren, studenten en onderzoekers van Fontys werken we in co-creatie met het werkveld. We halen concrete vragen op uit de praktijk en vertalen die naar toepasbaar onderzoek. Binnen het kennisthema Enabling Technologies draait het om samenwerken aan technologische innovaties die werken in de praktijk.
Wij bieden:
- Co-creatie van praktijkgericht technologisch onderzoek met bedrijven, publieke organisaties en onderwijs.
- Multidisciplinaire samenwerking met studenten, docenten en lectoren.
- Ondersteuning bij subsidieaanvragen voor innovatieprojecten.
- Validatie en opschaling van prototypes en concepten naar bruikbare oplossingen.
- Kennisdeling via events, workshops, publicaties en living labs.
Verbindend onderzoek naar maatschappelijke thema's
Enabling Technologies is een verbindend kennisthema binnen Fontys. De sleuteltechnologieën die we ontwikkelen en onderzoeken zijn van waarde voor andere maatschappelijke thema’s, zoals:
- Energietransitie: via onderzoek naar energieopslag en slimme energiesystemen.
- Duurzaamheid en circulariteit: met inzet van nieuwe materialen en productietechnologieën.
- Slimme mobiliteit: dankzij digitale infrastructuur, datagedreven vervoer en schone aandrijving.
- Gezonde en inclusieve samenleving: door AI en robotica in de zorg.
- Toekomst van leren: met AI en data-gedreven personalisatie van onderwijs.
Zo maken we samen impact op een duurzame, vitale en inclusieve samenleving.
Podcast
Vertrouwen in algoritmes en AI
Conversatons about Systems Engineering and the NXTGEN HIGHTECH project Systems Engineering
Onderzoeksprojecten
-
BatteryNL
Binnen het project BatteryNL staat de ontwikkeling van de batterij van de toekomst centraal.
Lopend
-
Duurzaam Verdienmodel MKB
Wat kun je doen om je bedrijf duurzamer te maken? Het duurzaam verdienmodel MKB helpt ondernemers bij het maken van keuzes.
Lopend
-
NXTGEN Systems Engineering
Project 'NXTGEN Systems Engineering' deelt kennis over de nieuwste technische apparatuur en ontwikkelingen met studenten en experts.
Lopend
-
Scarecrow
Hoe kun je vogels en andere dieren met moderne hulpmiddelen schrik aanjagen, zodat ze groente en fruit dat verbouwd wordt met rust laten.
Lopend
-
Broccoli Verwerkingslijn
Hoe kun je broccoli-planten automatisch sorteren na het oogsten? Fontys GreenTechLab zoekt in dit project naar een slimme oplossing.
Lopend
-
Flex inleg en verpakking
Fontys GreenTechLab onderzoekt hoe broden zo verpakt kunnen worden dat menselijk contact niet langer noodzakelijk is.
Lopend
Betrokken lectoraten en onderzoekslijnen
Binnen het kennisthema Enabling technologies zijn meerdere lectoraten en onderzoekslijnen werkzaam. Lectoraten verrichten praktijkgericht onderzoek, verzorgen onderwijs en helpen de beroepspraktijk te innoveren. Een lectoraat staat onder leiding van de lector, die expert is in een bepaald vakgebied. De lector werkt samen met een kenniskring, docenten en (externe) experts.
Lectoraten
- AI en big data
- Automotive & Energy Innovation
- Applied natural sciences
- Business innovation
- Circulaire transitie
- Distributed sensor systems
- HIT: Technologie in de zorg
- HIT: Value-based health care
- High tech embedded software
- Industrial engineering & entrepreneurship
- Mechatronics & Robotics
- Mens en technologie
- Sociale veerkracht
- Supply chain innovation
- System Design & Realisation
- Thought leadership
Onderzoekslijnen
Meer weten of samenwerken
Ben jij werkzaam in de zorg, maakindustrie, energie, onderwijs of overheid en wil je samen met Fontys technologie ontwikkelen die écht werkt? Neem dan contact met ons op: