Sprint naar content
Kennisthema

Enabling technologies

Tal van maatschappelijke uitdagingen vragen om de toepassing van nieuwe technologieën. Denk aan de inzet van robots en andere hulpmiddelen om zorgpersoneel te ontlasten, de ontwikkeling van printbare zonnecellen of nieuwe materialen om het energieverbruik van gebouwen te verminderen en het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) om complexe problemen en data te analyseren.

Enabling technologies zijn innovatieve technologieën die de potentie hebben om radicale veranderingen in de samenleving teweeg te brengen, op uiteenlopende gebieden. Fontys is sterk in een reeks sleuteltechnologieën –keyenablingtechnologies– die essentieel zijn voor dit soort noodzakelijke transities op het gebied van zorg, onderwijs, emissievrije mobiliteit, circulaire economie en duurzaamheid.

Samen eenvoudigere beademingsapparatuur ontwikkelen

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Samen eenvoudigere beademingsapparatuur ontwikkelen

Focus van Fontys

Binnen het kennisthema Enabling Technologies doen het Centre of Expertise High Tech Systems & Materials (HTSM) en het kenniscentrum AI onderzoek naar de (door)ontwikkeling van deze sleuteltechnologieën. De sleuteltechnologieën waarin Fontys uitblinkt zijn:

 • Digital twins
  Een digital twin is een exacte virtuele representatie van een fysiek product of systeem, die meeverandert met de werkelijkheid doordat realtime data worden ingebracht. Fontys heeft expertise op het gebied van digital twinning van (componenten van) voertuigen.
 • Kunstmatige intelligentie (AI) Bij AI worden op basis van zelflerende algoritmes en statistische modellen taken uitgevoerd. Fontys heeft expertise op het gebied van datavisualisatie en AI, en machine learning.
 • Autonome/adaptieve robots Een autonome robot is een robot die zelfstandig gedragingen of taken uitvoert, onder verschillende omstandigheden, zoals een robotstofzuiger. Adaptieve robots zijn autonome robots die zich kunnen aanpassen aan de omgeving en zo kunnen ‘leren’, zoals een zorgrobot. Fontys heeft in dit verband ook expertise op het gebied van automated guided vehicles development (de ontwikkeling van onbemande voertuigen).
 • Sensoren en sensor networks Sensor networks zijn netwerken die bestaan uit verschillende autonome toestellen die gebruikmaken van sensoren om gezamenlijk fysieke of omgevingsfactoren te monitoren, zoals temperatuur, licht, geluid, trilling en vervuiling. Fontys heeft in dit verband ook expertise op het gebied van computing software.
 • Productie van nieuwe materialen De ontwikkeling van nieuwe materialen kan voor belangrijke doorbraken zorgen, bijvoorbeeld als het gaat om de energietransitie en duurzaamheid. Fontys heeft expertise op het gebied van dunne lagen en functionele materialen, en metaal- en composietprinten.
 • Natuurwetenschappen De natuurwetenschappen brengen uiteenlopende sleuteltechnologieën voort. Fontys heeft expertise op het gebied van solar fuels, fotonica, quantumtechnologie en Life Sciences: Diagnostics & Test Development.

  Verbinding met andere kennisthema’s

  Enabling Technologies is een breed en ondersteunend kennisthema. Met de centra binnen de vijf andere kennisthema’s wordt nauw samengewerkt aan de inzet en toepassing van technologie op maatschappelijke uitdagingen die spelen binnen deze thema’s.


  {{ feed.values.title }}

  {{ feed.properties.publicationDate }}

  {{ feed.properties.description }}

  Lees verder

  Betrokken lectoraten en onderzoekslijnen

  Binnen het kennisthema Enabling technologies zijn meerdere lectoraten en onderzoekslijnen werkzaam. Lectoraten verrichten praktijkgericht onderzoek, verzorgen onderwijs en helpen de beroepspraktijk te innoveren. Een lectoraat staat onder leiding van de lector, die expert is in een bepaald vakgebied. De lector werkt samen met een kenniskring, docenten en (externe) experts.

  Een onderzoekslijn kan los staan van een lectoraat óf juist bij een lectoraat horen indien het lectoraat is onderverdeeld, bijvoorbeeld in thema's of onderwerpen. Onderzoekslijnen bestaan uit een onderzoeksteam dat geleid wordt door een onderzoeksleider of coördinator.

  Contact

  Leading lector Centre of expertise HTSM:

  Foto van persoon

  Dr.ir. H.T. (Teade) Punter

  Lector High Tech Embedded Software

  Leading lector Kenniscentrum Applied AI for Society:

  Foto van persoon

  Dr.ir. G.C. (Gerard) Schouten

  Lector AI en Big Data | Fontys ICT