Sprint naar content
Lectoraat van Duurzaamheid en circulariteit / Enabling technologies

Business innovation

Radicale maatschappelijke en economische ontwikkelingen versterken elkaar en vragen om een ​​nieuwe kijk op ondernemerschap. Uitdagingen als klimaatverandering, internationalisering en digitalisering stimuleren nieuwe manieren van produceren en organiseren. Het lectoraat Business Innovation doet praktijkonderzoek naar het vernieuwen van businessmodellen die bedrijven in staat stellen om bovenstaande uitdagingen aan te gaan. Dat onderzoekt voert het lectoraat uit met het onderwijs van Fontys in Venlo en met bedrijven in de regio Limburg.

De thema’s waar het lectoraat zich op richt zijn:

  • Servitisering
  • Internationalisering
  • Duurzaamheid en circulariteit: met een specifieke aandacht voor onderzoek dat zich richt op verduurzamen van de voedselketen
Sfeerafbeelding Fontys

Bedrijven ondersteunen

Bedrijven die hulp zoeken bij het servitizeren van hun bedrijf, het ontwikkelen van nieuwe diensten of het verbeteren van hun huidige dienstenaanbod, kunnen wij helpen de juiste verbinding voor het bedrijf vinden, die uiteraard past bij de behoeften van het bedrijf en onze competenties. Ons doel is om langdurige en kwalitatief hoogwaardige partnerschappen met bedrijven aan te gaan, die aan beide kanten voordelen opleveren.

Projecten als individuele stage- of afstudeeropdrachtStudenten onderzoeken de bedrfijsvragen onder begeleiding van de experts van het BSI-team. Een praktische aanpak met toegepast onderzoek, plus een gedetailleerd literatuuroverzicht over de laatste stand van de wetenschap maken deel uit van deze projecten.Meer informatie hierover kan worden verkregen door een mail te sturen naar rgbsi@fontys.nl.Projecten met studententeamsProgramma's van universiteit tot bedrijf: Studententeams van ongeveer 4 leden voeren het onderzoek uit waar het bedrijf om vraagt. Zij onderzoeken de industrie, ontwerpen nieuwe mogelijke business modellen en presenteren hun bevindingen aan u. Deze kunnen fungeren als een start voor nieuwe strategische ontwikkelingen binnen het bedrijf.Individuele programma's: Er is de mogelijkheid om specifieke op maat gemaakte projecten voor bedrijven te starten met gemengde teams van studenten uit verschillende programma's en van verschillende niveaus. Zij worden sterk begeleid door de experts van de kennisgroep om kwaliteit en inhoud te garanderen. Dit zijn in principe betaalde projecten. De kosten zijn afhankelijk van teamgrootte, duur en niveau van begeleiding. In sommige opties, afhankelijk van regio en industrie zijn er mogelijkheden om deze gesubsidieerd te krijgen.

Bijeenkomsten

Naast deze mogelijkheden organiseert de onderzoeksgroep 10 maandelijkse bijeenkomsten die gaan over verschillende praktische onderwerpen met betrekking tot Business Services Innovation. Deze bijeenkomsten zijn bedoeld om bedrijven, docenten en studenten bij elkaar te brengen. Bedrijven brengen hun bedrijfsproblemen en uitdagingen naar deze bijeenkomsten, en wij zoeken de juiste verbinding die kan helpen om dit probleem op te lossen. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van een stage, onderzoeksprojecten of projecten op maat.


Het Service Engineering Lab

Het Lab is een fysieke ruimte en een digitale omgeving voor studenten, bedrijven en docenten met methoden en instrumenten om tot diensteninnovatie te komen. Een belangrijk element van een labfaciliteit is dat alles innovatief, inclusief en transformatief is. Het gaat om praktijkgericht experimenteren.

Het doel van het Service Engineering Lab is om bedrijven en studenten te faciliteren bij het ontwerpen, verbeteren, testen, implementeren en vermarkten van diensten. Deze diensteninnovaties kunnen onderdeel zijn van het innovatieproces bij één bedrijf of van het proces in een ecosysteem van bedrijven.

Het lab zal worden gebruikt door studenten die werken aan opdrachten van bedrijven. Dit kunnen cases zijn die onderdeel zijn van het reguliere programma, maar ook specifieke projecten voor stages en afstudeeropdrachten. De sessies worden gefaciliteerd door docenten, leden van de onderzoeksgroep Business Service Innovation (BSI) en externe specialisten. De docenten krijgen train-de-trainer cursussen om zich de methoden en tools eigen te maken.

Het Lab is ook beschikbaar voor bedrijven. In het Lab kunnen we service engineering sessies van bedrijven organiseren die gefaciliteerd worden door docenten, onderzoekers en studenten van Fontys.

De onderzoekers van de BSI onderzoeksgroep zullen onderzoek doen in het Lab. De BSI-onderzoekers richten zich op innovatief onderzoek gericht op de transformatie van de traditionele businessmodellen van regionaal relevante sectoren naar nieuwe business- en verdienmodellen. Deze ervaringen zullen worden gebruikt in publicaties en voor de verdere ontwikkeling van het Lab.

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Het Service Engineering Lab

Een kijkje in de keuken van het lab


Afstudeerprojecten

Ben jij gemotiveerd, ruimdenkend, betrouwbaar en op zoek naar een afstudeeropdracht?
Dan ben JIJ de perfecte match voor het lectoraat Business Innovation.

Wat mag je verwachten?

Meerdere interessante en innovatieve projecten bij verschillende productiebedrijven uit verschillende sectoren. Met een intensieve begeleiding vanaf het begin tot het einde van het project, word je ondersteund door een groep experts in onderzoek en business modelling. Tijdens het hele proces krijg je multidisciplinaire en precieze feedback, door presentaties te geven of deel te nemen aan discussierondes. Dit zorgt ervoor dat u de best mogelijke resultaten behaalt. Profiteer van ons brede zakelijke netwerk.

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Afstudeerprojecten van studenten

Bekijk deze video


Lector

Foto van persoon

Dr. J.L. (Jean Louis) Steevensz

Lector Business Service Innovation

Sinds 2019 is Jean Louis verbonden aan het lectoraat business innovation. Van oorsprong is Jean Louis elektrotechnicus, later aangevuld met marketing & supply chain management en daarna gepromoveerd op een marketing gerelateerd thema.


Kennisteam

Foto van persoon

Dr. J.L. (Jean Louis) Steevensz

Lector Business Service Innovation

Foto van persoon

Dr. D. (Devrim) Eskiyerli

Associate lector

Foto van persoon

Dr. S. (Sonja) Floto-Stammen

Docentonderzoeker

Foto van persoon

E. (Etienne) Engelhart MSc

Docentonderzoeker
Foto van persoon

S.K. (Khalid) Raihan MBA, MSc, CSCM

Docentonderzoeker
Foto van persoon

J.H.M. (Jack) Keulers MSc

Docentonderzoeker
Foto van persoon

J. (Janet) Antonissen

Coördinator Crosslab/Standortleitung Fontys Kempen
Foto van persoon

T.C.C. (Thom) Dirks, BSc

Docentonderzoeker

Contact

Foto van persoon

Dr. J.L. (Jean Louis) Steevensz

Lector Business Service Innovation