Sprint naar content
Kennisthema

Creatieve economie

De klimaatcrisis, de pandemie, de oorlog in Oekraïne, de asielcrisis, de groeiende kloof tussen arm en rijk. De grote, complexe vraagstukken van deze tijd hebben één ding gemeen: ze brengen onderliggende normen, waarden en overtuigingen aan het wankelen.

Steeds meer mensen raken ervan overtuigd dat het anders kan, dat we onze samenleving en economie op een nieuwe manier kunnen inrichten. De centrale vraag daarbij is: hoe kunnen we op een eerlijke, rechtvaardige manier ‘alles wat er is’ verdelen? Het gaat dan niet alleen om de verdeling van geld en bezit, maar ook om essentiële zaken zoals onderwijs, zorg, grondstoffen, vrijheid en zelfs de consequenties van vervuiling. Creativiteit wordt steeds vaker en nadrukkelijker gezien als een van de randvoorwaarden om deze vraag te kunnen beantwoorden.

Fundamenteel vernieuwen

Het kennisthema creatieve economie richt zich op de potentie van creativiteit om een radicale verandering in ons (economisch) denken teweeg te brengen. Daarbij gaat het voor ons om de manier waarop naar oplossingen wordt gezocht fundamenteel te vernieuwen. Er is een andere aanpak vereist om tot een nieuwe economie te komen – een economie die sociaal, inclusief en ecologisch van aard is. En die andere aanpak kan alleen met creativiteit gevonden worden.

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Kenniscentrum Creative Economy

In 2023 is dit kenniscentrum officieel van start gegaan. Het kenniscentrum is een initiatief van de lectoraten van Danielle Arets (Fontys Journalistiek), Bart van Bezooijen (Fontys Marketing en Communicatie), Tessa Cramer (Academy for the Creative Economy) en Falk Hübner (Fontys Hogeschool voor de Kunsten) en is altijd op zoek naar nieuwe en inspirerende interne en externe samenwerkingen. Het kenniscentrum streeft ernaar om met creativiteit een fundamentele verandering te bewerkstelligen die nodig is om een leefbare wereld voor toekomstige generaties mogelijk te maken.

Meer weten? Lees hier ons programmaplan!

Op de hoogte blijven? Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Onderzoeksprojecten

{{ feed.values.title }}

{{ feed.properties.publicationDate }}

{{ feed.properties.description }}

Lees verder


Contact

Foto van persoon

D.J.A.M. (Danielle) Arets

Lector Journalistiek en Verantwoorde innovatie
Foto van persoon

Dr. F. (Falk) Hubner

Lector Artistic Connective Practices
Foto van persoon

M. (Mijntje) Notermans

Zakelijk leider Kenniscentrum Creative Economy
Bart van Bezooijen

Bart van Bezooijen

Docentonderzoeker SPECO Sportmarketing
Foto van persoon

Dr. Arthur Kok

Docent & onderzoeker - Fontys Academy for the Creative Economy
Lisa van Roosmale

Lisa van Roosmale

Marketing en Communicatie medewerker