Sprint naar content

Andere studie kiezen

Zit je niet op je plek en overweeg je om een andere opleiding te kiezen? Hier vind je informatie over wat je kunt doen om je overstap naar een nieuwe studie zo goed mogelijk te laten verlopen.

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je wilt switchen van studie.

Weet jij al naar welke studie je wilt switchen?

Bekijk via de onderstaande knop de verschillen tussen de verschillende onderwijsniveaus.

Als je op de pagina komt, klik je op de knop 'Over onderwijsniveau'. Daar kun je in een overzichtelijk tabel de verschillen lezen.

Verschillen mbo/hbo/wo

Overweeg je een mbo-studie? Kijk dan ook eens op kiesmbo.nl

Zit jij niet op je plek op een voltijd opleiding? Dan kan je overwegen over te stappen naar een deeltijd of duale studie. Bekijk via de onderstaande knop het aanbod bij Fontys.

Bekijk hier de deeltijdse en duale opleidingen

Meer informatie over studeren in deeltijd vind je ook op: Fontys Pro: Professionele en persoonlijke ontwikkeling | Fontys
  • Bedenk je van tevoren wel goed waaróm je graag naar de universiteit wilt. Ga je wat jij wilt daar vinden? Klopt het beeld dat je er nu van hebt? In de praktijk blijkt de overstap voor veel studenten best pittig, dus ga na wat het niveau, tempo en de manier van studeren voor jou betekenen. Onderzoek dus of de universiteit echt bij jou past. Bekijk de verschillen tussen het hbo en de universiteit, neem deel aan (online) voorlichtingsevenementen bij universiteiten en vraag ex-hbo studenten naar hun ervaringen met de overstap.
  • Je opleiding hoeft niet aan te sluiten op de opleiding die je wilt gaan doen op de universiteit. Maar let op: je bent over het algemeen niet direct toelaatbaar, ook niet als je opleiding wel aansluit. Er gelden vaak aanvullende eisen. Je kunt die terugvinden op de website van de universiteit bij de opleiding van je keuze. Heb je ook je propedeuse niet gehaald? Dan kan je soms een toelatingstoets (colloquium doctum) doen. Hiervoor moet je wel 21 jaar of ouder zijn.