Sprint naar content

Studieverenigingen

Een studievereniging bestaat uit studenten die bij Fontys een opleiding volgen en zij hebben als doel om de studietijd zo leuk en leerzaam mogelijk te maken! Door het organiseren van diverse activiteiten verbinden ze studenten, de opleiding en het werkveld; denk aan excursies, borrels, lezingen en kennismaken met bedrijven.

Als je actief bent in een bestuur van een studie- of studentenvereniging of koepelbestuur, kom je wellicht in aanmerking voor een bestuursbeurs; een financiële ondersteuning vanuit Fontys.

Studievereniging versus Studentenvereniging
De studievereniging richt zich op de professionele ontwikkeling van de studenten en is een toevoeging van het curriculum. Studentenverenigingen zijn niet verbonden aan een specifieke opleiding of studie en richten zich vooral op gezelligheid.

FPSA
Koepelvereniging Federation of Purple Study Associations (FPSA) is begin 2020 opgericht om de studieverenigingen van Fontys te vertegenwoordigen en hen te helpen met zaken waar zij tegenaan lopen. Denk hierbij aan invulling van eigen ruimte voor de vereniging, financiële vraagstukken, bestuurswisselingen, etc.

Heb je vragen?

Adviseurs Bart van den Akker en Nikki van der Meijs zijn vanuit het Centrum voor Medezeggenschap het aanspreekpunt voor alle studieverenigingen binnen Fontys.

mail Bart en Nikki

Bekijk hieronder alle studieverenigingen

Eindhoven

Sfeerafbeelding Fontys

Averroës

Onze missie bij studievereniging Averroës is het zijn van een verbindende schakel tussen studenten en docenten van de opleiding Bedrijfskunde en het daarbij aansluitende beroepenveld. Wij streven naar een voor de studenten plezierige en educatieve tijd naast hun studie. Om dit te realiseren organiseren wij activiteiten zoals feesten, netwerkborrels, gala, studiereizen en vinden wij het daarnaast belangrijk dat de studenten goed op de hoogte zijn van de kansen en mogelijkheden van een bedrijfskundestudent in het bedrijfsleven. Door het organiseren van onder andere bedrijfsbezoeken en gastcolleges bieden wij de studenten dan ook de mogelijkheid om nader kennis te maken met bedrijven waarmee wij nader contact onderhouden. Ook adviseren wij in stagemogelijkheden en opties na het afstuderen.

Sfeerafbeelding Fontys

Topsy

Topsy is dé studievereniging van de studie Toegepaste Psychologie in Eindhoven! Met 650 leden zorgen we ervoor dat jij meer uit je studie haalt. Dit doen we door het aanbieden van velen activiteiten. Denk hierbij aan o.a. lezingen, (studie)reizen, netwerkbijeenkomsten, feesten, de introductieweek en nog veel meer activiteiten. Kijk gerust rond op onze website, mocht je vragen hebben kun je eenvoudig contact opnemen via de contactgegevens onderaan de website. We hopen je snel te zien!

Sfeerafbeelding Fontys

Salve Mundi

Salve Mundi is de studievereniging van Fontys Hogenscholen ICT. De vereniging organiseert veel activiteiten, zowel studiebemiddelend als voor de lol, of een combinatie van de twee. Denk hierbij aan:

 • Lezingen
 • Excursies
 • Workshops
 • Bedrijfsbezoeken
 • Elke dinsdag bijlessen

Voor de uitgaande studenten:

 • Op stap bij onze stamkroeg Villa Fiësta op Stratumseind
 • Casinoavonden
 • Pubquiz-avonden
 • Willekeurige spontane activiteiten

En voor de wat minder uitgaande studenten:

 • Jaarlijks op kamp
 • Game Nights (bordspellen & eSports)
 • Uitjes naar bijvoorbeeld pretparken

Sfeerafbeelding Fontys

PROXY

Wij zijn PROXY, de Fontys Studentenvereniging. Opgericht voor studenten door studenten. Een studievereniging die veel activiteiten organiseert voor ICT-studenten van de Engelse
stroom op Fontys. Niet alleen op ICT-gebied, maar ook sociale activiteiten.

Sfeerafbeelding Fontys

PRICK

SV Prick is de studievereniging van de opleidingen verpleegkunde, verpleegkunde technische stroom en toegepaste gerontologie.

SV Prick organiseert gedurende het hele jaar verschillende activiteiten. Deze zijn gericht op educatie en onderwijs, maar ook op feesten en partijen met als doel om het netwerk van de studenten en hun sociale kring te vergroten.

Sfeerafbeelding Fontys

Source Eindhoven

Source Eindhoven is de studievereniging voor alle HRM-studenten in Eindhoven. Wij zijn er om een levendige en stimulerende omgeving te creëren waarin studenten kunnen groeien,
zich kunnen ontwikkelen en waardevolle connecties kunnen leggen. Met een breed
scala aan activiteiten, evenementen en workshops bieden wij studenten de
mogelijkheid om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen, inzicht te krijgen in het werkveld en te netwerken met professionals uit de HRM-wereld.

Sfeerafbeelding Fontys

Planck

Planck is de studievereniging van de studies Applied Science en Technische Natuurkunde van de faculteit Toegepaste Natuurwetenschappen op Fontys Hogeschool gesitueerd op De Rondom 1 (TU/e-Campus).

Ondersteuning
In de verenigingsruimte zitten met regelmaat medestudenten die jou kunnen helpen met je vakken op een laagdrempelige manier. Verder kan het bestuur jou helpen met alles waar je tegenaan loopt, zij zijn officiële vertrouwenspersonen.

Activiteiten
Er worden regelmatig verschillende activiteiten georganiseerd. Een aantal terugkomende activiteiten zijn bijvoorbeeld het gala, spelletjesavonden, lezingen, filmavonden en borrels. Daarnaast komen er nog veel meer activiteiten aan bod. We zijn tot slot actief in studiereizen naar bijvoorbeeld CERN.

Sfeerafbeelding Fontys

Memos

Wij zijn Studievereniging Memos, dé studievereniging van Fontys Sporthogeschool Eindhoven!

Wij zijn trots op onze school en op sporten. We doen graag dingen samen en zorgen daarmee voor saamhorigheid binnen de school. We verenigen mensen met dezelfde interesses en
zorgen uiteraard voor veel plezier. Ook zorgen we dat de studenten meer komen te weten over het werkveld waar ze terecht komen en zijn dus ook bezig met een stukje educativiteit. Wij helpen de mensen binnen de school elkaar te leren kennen, zodat iedereen elkaar kan helpen met de studiestof.

Sfeerafbeelding Fontys

Innovum

Studievereniging Innovum is een jonge actieve studievereniging en vormt het gezicht van alle HBO Engineering studies te Fontys Eindhoven. Deze vereniging organiseert jaarlijks de Introductie voor nieuwe studenten, verschillende excursies, lezingen, studiebegeleiding, een
studiereis, feesten en activiteiten welke de band onder studenten bevordert en de studietijd zowel op formeel en informeel vlak een stuk interessanter maakt. Verder proberen wij het verbindende element te zijn tussen educatie en het bedrijfsleven.

Sfeerafbeelding Fontys

FOREAS

Studievereniging FOREAS is dé vastgoed gerelateerde vereniging opgericht door en voor studenten van Vastgoed & Makelaardij aan de Fontys Hogeschool Management, Economie en Communicatie. De vereniging wil de spil zijn tussen studenten en het bedrijfsleven. Om dit te bewerkstelligen zal FOREAS zich toeleggen op het onderhouden en creëren van contacten met alumni.

FOREAS is een platform voor studenten die zich breder willen ontwikkelen. Gezien het feit dat afstuderen gekoppeld is aan kennis, competenties en houding, zijn niet langer slechts boeken en tentamens van belang, maar zal de student zich ook moeten richten op ontwikkeling naast de studie.

Sfeerafbeelding Fontys

FACT

Wij zijn Studievereniging FACT, de studievereniging voor studenten van Fontys Communicatie en Fontys International Communication Management in Eindhoven. Wij zijn de verbindende factor tussen de verschillende studenten en de opleiding.

Als Studievereniging FACT willen wij onze leden voorzien van activiteiten die bijdragen aan hun ontwikkeling. Daarnaast willen wij ervoor zorgen dat alle studenten zich verbonden voelen met de opleiding en met hun mede studenten. Dit willen wij doen door activiteiten te organiseren waarbij gezelligheid centraal staat.

Sfeerafbeelding Fontys

Corpus

Wij zijn studievereniging Corpus en wij zijn er voor alle studenten van Fontys Paramedisch. De vereniging wordt bestuurd door studenten van Fontys Paramedisch.

Ons doel is om voor studenten activiteiten te organiseren die betrekking hebben op hun studie of studierichting, en op oriëntatie op de arbeidsmarkt.

De studievereniging draagt bij aan het vergroten van kennis van de studenten op het gebied van hun gekozen vakgebied. Dit doen we door het (mede)organiseren van lezingen, trainingen zoals bijv. de tapecursus bij fysiotherapie.

Sfeerafbeelding Fontys

Young Financials

Wij zijn Studievereniging Young Financials, de Studievereniging binnen Fontys Hogeschool Financieel Management. Onze leden studeren: Accountancy, Finance & Control of Finance, Tax and Advice.

Binnen onze vereniging zijn er diverse mogelijkheden om te netwerken met potentiële werkgevers en medestudenten. Door middel van diverse activiteiten met bedrijven zodat je kennis kan maken met misschien wel jouw nieuwe stageplek of baan.

Sfeerafbeelding Fontys

LEAN

LEAN is een van de studentenverenigingen van Fontys Hogescholen in Eindhoven, binnen de afdeling Industrial Engineering and Management. Deze vereniging bestaat uit een bestuur en een commissie, gevormd door geselecteerde leden uit de IE&M.

Sfeerafbeelding Fontys

The Business Club

De Business Club is een jonge studievereniging die verbonden is aan de marketing- en managementafdeling van Fontys. Zij richt zich op het bieden van een brede en rijke omgeving voor de academische en sociale ontwikkeling van studenten.

Sfeerafbeelding Fontys

Socialis

Het primaire doel van alle studieverenigingen is om een gevoel van gemeenschap en onderlinge verbondenheid te creëren tussen studenten van dezelfde opleiding. Deze verenigingen fungeren als een platform waar studenten elkaar kunnen ontmoeten, ervaringen kunnen delen en samen kunnen leren.

Naast het bevorderen van vriendschappelijke banden, streven deze verenigingen er ook naar om de algemene studentenervaring te verrijken door iets extra’s aan te bieden buiten de reguliere studie om. Dit wordt bereikt door het organiseren van diverse activiteiten die niet alleen bedoeld zijn voor ontspanning en plezier, maar ook voor het ontwikkelen van praktische vaardigheden en kennis die nuttig kunnen zijn in het toekomstige werkveld.

Sfeerafbeelding Fontys

Watoto

Het primaire doel van alle studieverenigingen is om een gevoel van gemeenschap en onderlinge verbondenheid te creëren tussen studenten van dezelfde opleiding. Deze verenigingen fungeren als een platform waar studenten elkaar kunnen ontmoeten, ervaringen kunnen delen en samen kunnen leren.

Naast het bevorderen van vriendschappelijke banden, streven deze verenigingen er ook naar om de algemene studentenervaring te verrijken door iets extra’s aan te bieden buiten de reguliere studie om. Dit wordt bereikt door het organiseren van diverse activiteiten die niet alleen bedoeld zijn voor ontspanning en plezier, maar ook voor het ontwikkelen van praktische vaardigheden en kennis die nuttig kunnen zijn in het toekomstige werkveld.

Sfeerafbeelding Fontys

GLOW

Het primaire doel van alle studieverenigingen is om een gevoel van gemeenschap en onderlinge verbondenheid te creëren tussen studenten van dezelfde opleiding. Deze verenigingen fungeren als een platform waar studenten elkaar kunnen ontmoeten, ervaringen kunnen delen en samen kunnen leren.

Naast het bevorderen van vriendschappelijke banden, streven deze verenigingen er ook naar om de algemene studentenervaring te verrijken door iets extra’s aan te bieden buiten de reguliere studie om. Dit wordt bereikt door het organiseren van diverse activiteiten die niet alleen bedoeld zijn voor ontspanning en plezier, maar ook voor het ontwikkelen van praktische vaardigheden en kennis die nuttig kunnen zijn in het toekomstige werkveld.

Sfeerafbeelding Fontys

GLOW

Het primaire doel van alle studieverenigingen is om een gevoel van gemeenschap en onderlinge verbondenheid te creëren tussen studenten van dezelfde opleiding. Deze verenigingen fungeren als een platform waar studenten elkaar kunnen ontmoeten, ervaringen kunnen delen en samen kunnen leren.

Naast het bevorderen van vriendschappelijke banden, streven deze verenigingen er ook naar om de algemene studentenervaring te verrijken door iets extra’s aan te bieden buiten de reguliere studie om. Dit wordt bereikt door het organiseren van diverse activiteiten die niet alleen bedoeld zijn voor ontspanning en plezier, maar ook voor het ontwikkelen van praktische vaardigheden en kennis die nuttig kunnen zijn in het toekomstige werkveld.

Sfeerafbeelding Fontys

BGE

Het primaire doel van alle studieverenigingen is om een gevoel van gemeenschap en onderlinge verbondenheid te creëren tussen studenten van dezelfde opleiding. Deze verenigingen fungeren als een platform waar studenten elkaar kunnen ontmoeten, ervaringen kunnen delen en samen kunnen leren.

Naast het bevorderen van vriendschappelijke banden, streven deze verenigingen er ook naar om de algemene studentenervaring te verrijken door iets extra’s aan te bieden buiten de reguliere studie om. Dit wordt bereikt door het organiseren van diverse activiteiten die niet alleen bedoeld zijn voor ontspanning en plezier, maar ook voor het ontwikkelen van praktische vaardigheden en kennis die nuttig kunnen zijn in het toekomstige werkveld.

Tilburg

Sfeerafbeelding Fontys

Source Tilburg

Wij zijn de studievereniging van Fontys HRM in Tilburg. Samen maken wij een extra leuke tijd van je studie!

We zijn een vereniging en willen dan ook dat iedereen zich samen één voelt. Het is van belang dat we zowel binnen de commissies als tussen de commissies elkaar goed kennen. Met een goed team bereik je samen veel meer dan alleen. Dit is dan ook onze kracht.

Source Tilburg is er niet alleen voor het informele en feestelijke gedeelte. We zijn er ook voor educatieve verbreding. Deze bieden we graag aan de hand van gastcolleges, bedrijfsbezoeken workshops, netwerkborrels, et cetera.

Sfeerafbeelding Fontys

PiT

Studievereniging PiT staat voor Pedagogiek in Tilburg. Het is de studievereniging van Fontys Hogeschool Pedagogiek Tilburg.

Het doel van de studievereniging is om de pedagogiekstudenten uit alle jaren van de opleiding zowel interessante als ontspannende activiteiten aan te bieden. Gezelligheid in onze stamkroeg Café de Boekanier is onmisbaar! Maar ook gastcolleges mogen niet ontbreken. Dit zijn maar twee voorbeelden van de vele dingen die op de agenda staan.

Sfeerafbeelding Fontys

IERA

IERA staat voor If Else Returns Always. Een grapje dat mening programmeur zal begrijpen. Het staat echter ook voor het feit dat iedere ICT-student van het Fontys Tilburg welkom
is. Wij willen er voor zorgen dat de studenten voor HBO-ICT Tilburg naast het behalen van hun diploma ook een gezellige studententijd hebben. Dit is de reden dat wij verschillende commissies hebben opgezet.

Sfeerafbeelding Fontys

Omnia Beta

De studievereniging Omnia Bèta is een studievereniging waar alle bètavakken van de lerarenopleiding Tilburg onder vallen. Denk hierbij aan wiskunde, scheikunde, natuurkunde, omgangskunde en biologie. Bij onze studievereniging leer je mensen van andere leerjaren kennen en kun je gemakkelijk vragen stellen over een vak. Iedereen wil je er graag bij helpen. Ook worden er vacatures ingedeeld waar je op kunt reageren. Wij organiseren verschillende activiteiten, zowel creatieve als recreatieve activiteiten die aansluiten bij het lesgeven.

Sfeerafbeelding Fontys

G.D. Herodotus

G.D. Herodotus is de studievereniging voor toekomstige docenten van de Gamma gerelateerde Lerarenopleidingen aan de Fontys Hogescholen te Tilburg. Dit betreffen de Lerarenopleidingen Aardrijkskunde, Geschiedenis, Maatschappijleer, Levensbeschouwing en Economie

Netwerken, jezelf profileren en gezelligheid zijn de drie pijlers bij G.D. Herodotus. Door het organiseren van studiegerelateerde en sociale activiteiten wordt dit verwezenlijkt. Binnen deze studievereniging ontwikkel je jezelf immers niet alleen als docent, maar ook als persoon én dat kan nu eenmaal niet zonder een boel gezelligheid. Daarnaast is het dé ideale manier om binnen een korte tijd veel studenten in Tilburg en omstreken te ontmoeten. Jezelf ontwikkelen en het studentenleven gaan hand in hand, borrels, een gala of gastcolleges, niks is te gek wanneer je lid bent van G.D. Herodotus.

Sfeerafbeelding Fontys

LINGUA

Lingua is dé studievereniging als je Spaans, Duits, Frans, Nederlands of Engels studeert. Deze studievereniging vormt een brug tussen al deze studies. In deze vereniging kun je samen leren, ervaringen uitwisselen en nieuwe mensen leren kennen.

Sfeerafbeelding Fontys

Aequitas

De vereniging is gekoppeld aan de Juridische Hogeschool Avans & Fontys.

Gedreven door passie en ontwikkeling streven wij naar het verrijken van het studentenleven op ieder front. We organiseren uitjes die studie gerelateerd zijn, maar ook de nodige borrels, feestjes en ledenavonden. We proberen leden dichter bij elkaar te brengen, waardoor er vriendschappen ontstaan die buiten school om misschien nooit hadden plaatsgevonden.

Sfeerafbeelding Fontys

ARTEM

ARTEM is de officiële studievereniging van Fontys ACI. De vereniging is er voor iedere opleiding: zowel DBC, ILS, CO-IEMES en CE-IEMES. De vereniging is er voor iedereen die
zich buiten zijn of haar studie extra wil inzetten voor studie gerelateerde activiteiten, het verbreden van zijn of haar netwerk en zichzelf wil professionaliseren door theorie meteen in de praktijk toe te passen in een van de commissies van de vereniging.

Sfeerafbeelding Fontys

PRICK

SV Prick is de studievereniging van de opleidingen verpleegkunde, verpleegkunde technische stroom en toegepaste gerontologie.

SV Prick organiseert gedurende het hele jaar verschillende activiteiten. Deze zijn gericht op educatie en onderwijs, maar ook op feesten en partijen met als doel om het netwerk van de studenten en hun sociale kring te vergroten.

Sfeerafbeelding Fontys

S.R.S.

De S.R.S. is de studievereniging voor SPECO, CO en CE studenten. Wij vinden het belangrijk dat
studenten de kans krijgen zichzelf te ontwikkelen naast het reguliere opleidings-programma. Dit doen we door het organiseren van activiteiten door en voor deze studenten. Ons doel is om evenwicht aan te brengen tussen gezelligheid en vakkundigheid, zodat de S.R.S. voor alle studenten aantrekkelijk is.

Sfeerafbeelding Fontys

On Mute

On Mute is a student organization with members from 5 different departments spread through all sectors of Fontys. Our goals is to meet, both as artist and as people. We want to break down the barriers that separate us and build a space where we can exchange ideas, form friendships and help grow the idea of interdisciplinary work.

Sfeerafbeelding Fontys

BGT

Het primaire doel van alle studieverenigingen is om een gevoel van gemeenschap en onderlinge verbondenheid te creëren tussen studenten van dezelfde opleiding. Deze verenigingen fungeren als een platform waar studenten elkaar kunnen ontmoeten, ervaringen kunnen delen en samen kunnen leren.

Naast het bevorderen van vriendschappelijke banden, streven deze verenigingen er ook naar om de algemene studentenervaring te verrijken door iets extra’s aan te bieden buiten de reguliere studie om. Dit wordt bereikt door het organiseren van diverse activiteiten die niet alleen bedoeld zijn voor ontspanning en plezier, maar ook voor het ontwikkelen van praktische vaardigheden en kennis die nuttig kunnen zijn in het toekomstige werkveld.

Sfeerafbeelding Fontys

RAAK

Het primaire doel van alle studieverenigingen is om een gevoel van gemeenschap en onderlinge verbondenheid te creëren tussen studenten van dezelfde opleiding. Deze verenigingen fungeren als een platform waar studenten elkaar kunnen ontmoeten, ervaringen kunnen delen en samen kunnen leren.

Naast het bevorderen van vriendschappelijke banden, streven deze verenigingen er ook naar om de algemene studentenervaring te verrijken door iets extra’s aan te bieden buiten de reguliere studie om. Dit wordt bereikt door het organiseren van diverse activiteiten die niet alleen bedoeld zijn voor ontspanning en plezier, maar ook voor het ontwikkelen van praktische vaardigheden en kennis die nuttig kunnen zijn in het toekomstige werkveld.

Venlo

Sfeerafbeelding Fontys

OMNIA

OMNIA is de studentenvereniging van Fontys International Business School (FIBS) met een focus op het verbinden van studenten in Venlo.

Van leuke studentenfeesten, inspirerende seminars, culturele evenementen, of memorabele stedentrips -OMNIA zorgt voor een geweldig studentenleven!

Sittard

Sfeerafbeelding Fontys

Paars

Het primaire doel van alle studieverenigingen is om een gevoel van gemeenschap en onderlinge verbondenheid te creëren tussen studenten van dezelfde opleiding. Deze verenigingen fungeren als een platform waar studenten elkaar kunnen ontmoeten, ervaringen kunnen delen en samen kunnen leren.

Naast het bevorderen van vriendschappelijke banden, streven deze verenigingen er ook naar om de algemene studentenervaring te verrijken door iets extra’s aan te bieden buiten de reguliere studie om. Dit wordt bereikt door het organiseren van diverse activiteiten die niet alleen bedoeld zijn voor ontspanning en plezier, maar ook voor het ontwikkelen van praktische vaardigheden en kennis die nuttig kunnen zijn in het toekomstige werkveld.

Sfeerafbeelding Fontys

Boaz

Het primaire doel van alle studieverenigingen is om een gevoel van gemeenschap en onderlinge verbondenheid te creëren tussen studenten van dezelfde opleiding. Deze verenigingen fungeren als een platform waar studenten elkaar kunnen ontmoeten, ervaringen kunnen delen en samen kunnen leren.

Naast het bevorderen van vriendschappelijke banden, streven deze verenigingen er ook naar om de algemene studentenervaring te verrijken door iets extra’s aan te bieden buiten de reguliere studie om. Dit wordt bereikt door het organiseren van diverse activiteiten die niet alleen bedoeld zijn voor ontspanning en plezier, maar ook voor het ontwikkelen van praktische vaardigheden en kennis die nuttig kunnen zijn in het toekomstige werkveld.

Utrecht

Sfeerafbeelding Fontys

Ad Interim

We zijn als vereniging verbonden met de Fontys Hogeschool Theologie Levensbeschouwing en de Tilburg School of Catholic Theology van Tilburg University te Utrecht. Het is ons doel
om te verdiepen en te verbinden. Dit doen wij doormiddel van activiteiten gedurende het studiejaar. We verbinden de studenten van verschillende opleidingen met elkaar door zowel sociale als inhoudsvolle activiteiten.

Den Bosch

Sfeerafbeelding Fontys

Aequitas

De vereniging is gekoppeld aan de Juridische Hogeschool Avans & Fontys.

Gedreven door passie en ontwikkeling streven wij naar het verrijken van het studentenleven op ieder front. We organiseren uitjes die studie gerelateerd zijn, maar ook de nodige borrels, feestjes en ledenavonden. We proberen leden dichter bij elkaar te brengen, waardoor er vriendschappen ontstaan die buiten school om misschien nooit hadden plaatsgevonden.

Sfeerafbeelding Fontys

BOP

Het primaire doel van alle studieverenigingen is om een gevoel van gemeenschap en onderlinge verbondenheid te creëren tussen studenten van dezelfde opleiding. Deze verenigingen fungeren als een platform waar studenten elkaar kunnen ontmoeten, ervaringen kunnen delen en samen kunnen leren.

Naast het bevorderen van vriendschappelijke banden, streven deze verenigingen er ook naar om de algemene studentenervaring te verrijken door iets extra’s aan te bieden buiten de reguliere studie om. Dit wordt bereikt door het organiseren van diverse activiteiten die niet alleen bedoeld zijn voor ontspanning en plezier, maar ook voor het ontwikkelen van praktische vaardigheden en kennis die nuttig kunnen zijn in het toekomstige werkveld.