Sprint naar content

Hbo-opleidingen

Wil je meer weten over hbo-opleidingen? Dan ben je hier op de juiste plek. Ben je nu net klaar met je middelbare school? Of ben je op zoek naar een interessante opleiding om je carrière te starten? Heb je al enige ervaring en wil je een andere baan of doorgroeien in je baan? Het hbo heeft voor ieder wat wils. 

Wat is een hbo-opleiding?  

Het woord 'hbo' betekent 'Hoger Beroepsonderwijs'. Je volgt een hbo-opleidingen aan een ‘hogeschool’ in Nederland.  Je kunt studeren in verschillende richtingen, zoals techniek, zorg, economie en kunst. Tijdens je opleiding leer je theorie die je meteen gebruikt in de praktijk. Dit doe je bijvoorbeeld tijdens je stage en later natuurlijk in je baan.  Wat zijn de voordelen van een hbo-opleiding?

  • Een hbo-diploma geeft je toegang tot veel verschillende banen.
  • Hbo-opleidingen zijn praktijkgericht. Hierdoor kun je je goed voorbereiden op het werkveld.
  • Een hbo-opleiding biedt je de mogelijkheid om door te groeien in je carrière.

Wat zijn de toelatingseisen voor het hbo? 

Om een hbo-opleiding te volgen, moet je een havo-diploma of een vwo-diploma hebben. Je kunt ook een hbo-opleiding volgen als je een mbo-diploma op niveau 4 hebt. Soms zijn er aanvullende eisen, afhankelijk van de opleiding die je kiest. Het is belangrijk om deze extra eisen van de opleiding te checken voordat je je inschrijft.

Wat is het verschil tussen middelbaar beroepsonderwijs (mbo) en hbo? 

In het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) leer je vooral vaardigheden in de praktijk. De mbo-opleiding leidt je meestal op voor één bepaald beroep, waarin je praktisch aan de slag gaat. In het hoger beroepsonderwijs (hbo) pas je wat je in je studieboeken leert toe in echte situaties. Bij een hbo-opleiding ligt er meer nadruk op theorie en het onderzoeken van kennis (‘analyseren’). Op het mbo krijg je wat meer begeleiding, terwijl je op het hbo wat meer zelf aan de slag gaat.

Denk je eraan om over te stappen van mbo naar hbo? 

Lees meer over overstappen van mbo naar hbo

Wat is het verschil tussen hbo en wo (wetenschappelijk onderwijs)?  

Hoger beroepsonderwijs (hbo) en wetenschappelijk onderwijs (wo) zijn beide hoger onderwijs, maar er zijn een paar belangrijke verschillen. Hbo leidt op tot een beroep, terwijl wo opleidt voor een wettenschappelijke (‘academische’) carrière. Bij een hbo-opleiding doe je vaak praktijkervaring op en loop je al snel stage. In een wo-opleidingen ben je meer bezig met theorie en doe je zelf onderzoek. 

 

Wil je met je vwo-diploma een hbo-opleiding doen?  

Lees meer over een hbo opleiding doen met je vwo diploma

Welke opleidingsvormen zijn er in het hbo? 

Bij Fontys kun je kiezen tussen de volgende opleidingsvormen:   

  • Voltijdopleidingen: Dit zijn de standaard hbo-opleidingen. Hierbij ga je tijdens de gehele werkweek (‘fulltime’) naar school en volg je lessen. Dit is ideaal voor studenten die hun aandacht helemaal op hun studie willen richten.
  • Deeltijdopleidingen: Deeltijdopleidingen zijn bedoeld voor studenten die naast hun studie werken of andere verplichtingen hebben. Vaak vinden deeltijdlessen plaats op een vaste dag of in de avond.
  • Duaal leren: Duale opleidingen combineren werken en leren. Je volgt dan lessen én doet praktijkervaring op bij een bedrijf. Dit is een goede manier om directe werkervaring op te doen terwijl je studeert.

Veel van onze opleidingen kun je zowel voltijd als deeltijd volgen. Dit staat vermeld op de pagina van de opleiding.

Welke opleidingstypes zijn er in het hbo?  

Er zijn verschillende opleidingstypes:  

Dit zijn de meest voorkomende hbo-opleidingen. De bachelor duurt meestal vier jaar en bereidt je voor op bepaalde beroepen. In de bachelor krijg je zowel theorie (kennis) als praktijk (het gebruiken van die kennis ‘in het echt’). 

Bekijk onze voltijd bachelor opleidingen Bekijk onze deeltijd bachelor opleidingen

Dit zijn kortere hbo-opleidingen van twee jaar. In een associate degree (ofwel: ‘AD’) doe je bepaalde ervaringen op, zodat je goed wordt in vaste taken (‘vaardigheden’). Een AD kan een opstap zijn naar een volledige bacheloropleiding.

Bekijk onze Associate Degrees

Bij Fontys bieden we ook masteropleidingen aan. De master is voor studenten die veel willen leren over een bepaald onderwerp.

Lees meer over onze hbo-masters

Deze zijn bedoeld voor werkenden die hun vaardigheden willen verbeteren of zich willen specialiseren in een bepaald vakgebied. Je kunt een post-hbo-opleiding volgen na het behalen van een bacheloropleiding.

Bekijk onze post-hbo opleidingen

Naast volledige opleidingen bieden we ook kortere cursussen en trainingen aan. Zo ontwikkel je je ervaring verder en blijf je je kennis bijwerken. 

Bekijk al onze cursussen en opleidingen

Hulp bij het kiezen van een hbo-opleiding 

Het kiezen van de juiste studie is een belangrijke beslissing. Wat je nu beslist, heeft misschien wel veel invloed op je toekomst. Het is daarom belangrijk om goed onderzoek te doen. Zorg dat je voldoende informatie verzamelt die je helpt bij je keuze. Wij bieden verschillende activiteiten aan om je hierbij te helpen. Zo kun je bijvoorbeeld meedoen aan een ‘webinar’ (een soort online lezing). Ook kun je verschillende studiekeuzeactiviteiten volgen.  

Ga naar hulp bij het kiezen van je opleiding