Sprint naar content
Lectoraat van Creatieve economie / Duurzaamheid en circulariteit / Gezonde en inclusieve samenleving / Toekomst van leren

Designing the future

Het lectoraat Designing the Future heeft als doel om door middel van design- en toekomstmethoden oplossingen te creëren voor grote thema's van onze tijd.

Over het lectoraat

De ambitie van lectoraat Designing the Future is tweeledig, enerzijds om praktijkgericht onderzoek te organiseren met een interdisciplinaire groep onderzoekers, ontwerpers en ontwikkelaars rondom maatschappelijke thema's en anderzijds om methodisch te innoveren door toekomstonderzoek, design thinking en speculatief design met elkaar te verbinden. Deze innovatieve combinatie van methoden maakt het mogelijk om met betrokkenen vanuit designprincipes te werken aan concrete oplossingen voor de toekomst. Deze inhoudelijke en methodische ambities dragen bij aan de ontwikkeling van competenties als innovatief handelen en creatief denken van zowel studenten als docenten. Het lectoraat heeft het streven om de opgedane kennis praktisch inzetbaar te maken voor alle betrokkenen en Fontys op de kaart te zetten als de verzamelplek voor studenten en professionals die de toekomst serieus nemen.

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Hart onder de riem

Studenten ACI organiseren minikermis in coronatijd (foto © Jan van Eijndhoven)

Podcasts

In Chaos in de Orde – de Podcast- gaat Rachel Levi op zoek naar antwoorden. Met hulp van verschillende experts gaat zij ontrafelen hoe we oude patronen los kunnen laten en hoe we meesters kunnen worden in creativiteit en innovatie. In deze aflevering sluit lector Designing the Future Tessa Cramer aan om te praten over toekomstdenken.

In deze podcast deelt Futurist Tessa Cramer (lector Designing the Future bij Fontys Academy for Creative Economy in Tilburg) haar perspectief op hoe we complexe ruimtelijke opgaves, zoals de woningnood en de energietransitie, zouden moeten aanpakken.


Onderzoeksprojecten


Lector

Tessa Cramer (PhD) is lector designing the future en een toekomstgerichte academicus. Tessa biedt haar publiek toegespitste handvatten en instrumenten om zelf met de toekomst aan de slag te gaan. Zij schetst geen ongrijpbare toekomstbeelden maar legt het accent op de collectieve wijsheid van aanwezigen, met als doel om het denken te verbreden over wat technologisch en maatschappelijk mogelijk is.


Publicaties

Tessa Cramer, Proefschrift Becoming Futurists

Artikel FD naar aanleiding van proefschrift: Interview.

Radio-interview Jort Kelder bij dr Kelder en co. Luister hier.

Oktober 2023, In the Purpose Economy Strategic Communication needs Futures Research (Linda Hofman), World Future Studies Federation, Parijs.
Mei 2021, Weet waarom je eet (Linda Hofman, Naomi Tamnge, Sil van Dommelen), Fontys Onderzoekt, online college Online college: Weet waarom je eet (fontys.nl)


Contact