Sprint naar content

Studeren en begeleiding

Bij Fontys kijken we graag samen met jou wat je nodig hebt om zo succesvol mogelijk te kunnen studeren. Jouw studentcoach is je eerste aanspreekpunt. Heb je vragen rondom studiekeuze, zijn er omstandigheden die extra aandacht vragen of wil je topsport combineren met een studie? Wij bieden alle studenten begeleiding op maat aan.

  • Studentcoach
  • Persoonlijke omstandigheden
  • Studeren en ondernemen
  • Topsport en studeren

Studentcoach

In het hbo wordt een grote zelfstandigheid van je verwacht, wat in het begin even wennen kan zijn. Als student word je daarom vanaf het eerste jaar gekoppeld aan een studentcoach. Deze coach is jouw eerste aanspreekpunt bij (studiekeuze)vragen, volgt jouw persoonlijke en professionele ontwikkeling en geeft waar nodig handige tips en advies. Zowel binnen als buiten je opleiding zijn er diverse mogelijkheden voor begeleiding. Bijvoorbeeld bij faalangst, een moeilijke thuissituatie of het overlijden van een dierbare. Heb je behoefte aan begeleiding bij bijvoorbeeld plannen, prioriteiten stellen en hoe je je voorbereidt op hoorcolleges? Fontys biedt veel verschillende mogelijkheden op het gebied van persoonlijke begeleiding en trainingen.


Persoonlijke omstandigheden

Indien studeren voor jou niet van zelf gaat en het je meer energie en/of moeite kost dan andere studenten, dan kun je terecht bij het team Studentenbegeleiding van Fontys. Je eerste aanspreekpunt blijft je studentcoach. Als je belemmeringen tijdens je studie ervaart en/of (mogelijk) studievertraging oploopt, dan staat het team Studentenbegeleiding voor je klaar. Dit team bestaat uit studiekeuzeadviseurs, studentendecanen en studentenpsychologen. Als student behoud je de controle over je eigen situatie, met hulp van één van de eerder genoemde personen. Er wordt gekeken naar je mogelijkheden en wat je nodig hebt om zo soepel mogelijk door je studie heen te gaan.

Onder persoonlijke omstandigheden verstaan we onder andere een functiebeperking (autisme, AD(H)D), maar ook een psychische, zintuiglijke, auditieve of lichamelijke beperking. Verder kun je denken aan studenten die in transitie zijn of wanneer je je studie gaat combineren met bijvoorbeeld mantelzorg, studeren als topsporter of ondernemer.

Placeholder for Fontys video
“Toen ik na een paar weken weer bij bewustzijn kwam, dacht ik al vrij snel: ‘oké - en dóór’. Ik wilde niet bij de pakken neerzitten. Met hulp van mijn studieloopbaanbegeleider heb ik mijn studie weer opgepakt."
Thom, student Automotive Mangement, werd blind bij een ongeluk

Hoe kom je in aanmerking voor extra begeleiding?

Aanmelden voor een studie doe je in Studielink. In Studielink kun je al aangeven dat je te maken hebt met persoonlijke omstandigheden. Na aanmelding word je uitgenodigd voor het invullen van de Studiekeuzecheck. In deze vragenlijst wordt ook gevraagd of er sprake is van een persoonlijke omstandigheden. Tijdens het check-in gesprek kun jij aangeven welke omstandigheden bij jou spelen. Als jij start met studeren kun jij in overleg met jouw studentcoach gaan verkennen welke ondersteuning en/of begeleiding jij nodig hebt.

Fontys Helpt!

Met extra ondersteuningsvragen of twijfels kun je daarnaast ook terecht bij Fontys Helpt. Dit is een online platform waar je naast extra ondersteuning ook praktische informatie en initiatieven vindt waarbij je je kunt aansluiten.

naar Fontys Helpt

Afspraak maken?

Wil je voordat je start met je studie al verkennen welke ondersteuning en/of begeleiding jij nodig hebt? Maak dan een afspraak met een studentendecaan via het klantcontactcentrum.

Bel 08850-80000

Kijk terug!

Tijdens dit webinar krijg je een goed beeld van de mogelijkheden die we bieden om studeren voor jou mogelijk te kunnen maken. Onder 'persoonlijke omstandigheden' verstaan we onder andere een functiebeperking (autisme, AD(H)D), maar ook een psychische, zintuiglijke, auditieve of lichamelijke beperking.

Verder kun je denken aan studenten die in transitie zijn of wanneer je je studie gaat combineren met bijvoorbeeld mantelzorg, studeren als topsporter of ondernemer.

Webinar Studeren met persoonlijke omstandigheden

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Dit is een opname van januari 2022. Heb je nog vragen? Neem contact op, we helpen je graag. Klantcontactcentrum: 08850-80000.
Studeren combineren met topsport

Studeren combineren met topsport

Fontys is trots op haar topsporters en talenten op het gebied van sport. Om de topsporters en talenten op het gebied van sport te ondersteunen in het ontwikkelen van hun (sport)talent naast hun studie, heeft Fontys een Topsportbeleid en een Topsportregeling opgesteld.

Studeren combineren met ondernemen

Studeren combineren met eigen onderneming

Fontys wil jou stimuleren bij het ontwikkelen, groeien en doorgroeien van jouw onderneming in combinatie met jouw studie. Het Fontys Centrum voor Ondernemerschap (CvO) ondersteunt en stimuleert (potentiele) studentondernemers waar nodig op het gebied van ondernemerschap.