Sprint naar content

Technology acceptance, implementation and accessibility

Over Technology acceptance, implementation and accessibility in health care

Technologie heeft als belofte dat het de zorg kwalitatief beter, productiever en efficiënter kan maken. Toch belanden veel nieuwe technologieën in de kast. Hoe komt dat en wat moeten we eraan doen om de potentie van technologie ten volle te kunnen benutten? Dit soort vragen stellen we ons in het onderzoek. We kijken daarbij naar de zorg voor chronische gezondheidsproblemen en wat er, op het niveau van belangrijke stakeholders en organisaties, nodig is om technologische innovaties te implementeren. We noemen dit dan ook acceptatie- en implementatieonderzoek.

De belangrijkste stakeholders hierbij zijn patiënten en zorgprofessionals. En omdat het vaak om veel verschillende professionals gaat binnen diverse organisaties én het complexe zorgvragen en zorgcontexten betreft, zijn het vaak echte wicked problems waar het onderzoek op gericht is. Niet de technologie zelf is dus het onderwerp van onderzoek, maar de sociale innovatie. Ofwel: de verschuivingen in rollen en veranderingen in zorgprocessen en de barrières en bevorderende factoren die daarbij een rol spelen. Een paar voorbeelden van lopend onderzoek:

  • Het gebruik van wearables (die stress kunnen detecteren) in de zorg, waarbij we nauw samenwerken met o.a. Fontys ICT.
  • Leefstijlmonitoring in de thuiszorg bij alleenwonende ouderen, waarbij het niet goed lukt dat op te schalen.
  • Een onderzoek naar de implementatie van een app en platform om kinderen met chronische ziekten psychisch te ondersteunen.

Willen we impact hebben met technologie, dan is het van belang dat deze ook echt gebruikt wordt, en dat we weten wat er nodig is om dat te bereiken.


Lector

Foto van persoon

Prof. Dr. E.J.M. (Eveline) Wouters

Lector Health Innovations & Technology | Fontys Paramedisch

Prof. dr. Eveline Wouters is lector Health Innovations & Technology (HIT) bij Fontys Paramedisch. Zij is opgeleid als arts en epidemioloog. Naast haar werkzaamheden bij Fontys is ze werkzaam als buitengewoon hoogleraar ‘Succesvolle technologische innovaties in de zorg’ bij Tranzo, TSB, Tilburg University, academische werkplaats Technological and Social Innovations for Mental Health.


Onderzoeksprojecten Technology acceptance, implementation and accessibility

- EuroAgeism

- EHealthJunior

- Wavy-Tunes

- JBZtje

- Project ‘digitale huisarts’