Sprint naar content

Hulp bij het kiezen van je opleiding

Je mag jouw studie gaan kiezen en doen wat je zelf leuk vindt. Hoe moeilijk kan dat zijn, toch? Maar waar begin je dan en hoe pak je een studiekeuze aan.

Hoe maak ik de juiste studiekeuze?

Een opleiding kiezen hoeft helemaal niet zo groot en moeilijk te zijn. Maar waar moet je beginnen? En hoe? Met deze workshops en events helpen we je persoonlijk op weg.

Hoever ben jij met je studiekeuze?

Kies de stap waarin je je het meest herkent en ga aan de slag.

Podcast 'Hulp bij studiekeuze'

In deze podcast begeleiden Suzanne en Nicole je zoon of dochter in hun zoektocht naar de best passende opleiding.

Studiekeuzeactiviteiten

Meld je aan voor een Open dag, online voorlichting en ontdek welke opleiding bij je past.

Sfeerafbeelding

Meelopen of proefstuderen

Weet je het bijna zeker? Loop een dag mee of kom proefstuderen.

In welke interessegebied wil jij gaan studeren?

Misschien wil je iets met onderwijs, in de zorg of toch in de techniek? Laat je inspireren door alle mogelijkheden die er zijn.

Veelgestelde vragen

Praten met iemand over je studiekeuze is heel belangrijk en helpt je om een goede keuze te maken. Praat met je ouders, je familie, je vrienden/vriendinnen, je mentor of een bekende die al studeert. Zij kunnen allemaal iets zeggen over jou. Ben je een sociaal iemand? Kun je goed doorzetten? Ben je actief of juist een grote denker?

Soms is het fijn om met iemand te praten die je niet kent en die de juiste vragen stelt, zoals bijvoorbeeld een decaan van je school of een studiekeuzeadviseur van Fontys.

Via het KlantContactCentrum van Fontys kun je een afspraak maken om te praten met een studiekeuzeadviseur. Of meld je aan voor een van onze workshops bovenaan de pagina.

Heb je nog geen idee welke opleidingsrichting het beste bij je past? Dan is het goed om eerst stil te staan bij jezelf. Wie ben jij en wat past bij jou? Welke onderwerpen interesseren je, wat zijn jouw kwaliteiten en waar ben je graag mee bezig? En wat weet je al van je toekomstige droombaan? Lees meer tips via de stappen hierboven.
Daar kunnen verschillende redenen voor zijn. Sommige scholieren gaan bij hun studiekeuze vooral af op het advies van ouders of vrienden, anderen zijn niet goed op de hoogte van wat de studie inhoudt en voor weer anderen blijkt dat ze het toch minder interessant of moeilijker vinden dan gedacht. Daarom is het belangrijk op tijd te beginnen met oriënteren. Ga daarbij uit van je eigen talenten en interesses, en maak gebruik van de mogelijkheden om de opleiding te leren kennen. Zo zijn er open dagen, maar kan je vaak ook proefstuderen of een dag meelopen met een student. Zo kun je al ervaren wat de studie inhoudt voor je daadwerkelijk start.
Dat weet je eigenlijk pas écht als je ermee bezig bent. Vind je 75% tot 80% van de vakken die je krijgt interessant? Vind je de praktijkopdrachten overwegend leuk en smaakt je stage naar meer? Lukt het om studiepunten te behalen? Dan zit je waarschijnlijk op de juiste plek. Hoe leuker je het vindt wat je leert, hoe groter de kans dat je je opleiding afmaakt. Daarnaast zijn er natuurlijk nog andere redenen waardoor je je op je plek kunt voelen. Denk dan aan fijn contact met studiegenoten en docenten of het feit dat je opgeleid wordt voor het specifieke beroep dat je later wilt gaan doen.
Het is vervelend als je niet zeker weet of je wel op de goede plek zit bij je opleiding. Blijf er daarom niet alleen mee rondlopen, maar bespreek het met je ouders of vrienden. Het helpt als je zoveel mogelijk concreet kunt maken waardoor je twijfelt, bijvoorbeeld door de voors en tegens op een rijtje te zetten. Bespreek je twijfel ook met je studentcoach. Dit is jouw eerste aanspreekpunt bij vragen over je studie, dus ook bij studietwijfel. Mocht je er met je studentcoach niet uitkomen, dan kan je altijd een kijkje nemen op fontys.nl/helpt of een afspraak maken bij een studiekeuzeadviseur. Deze helpt jou je overwegingen verder te onderzoeken en vervolgstappen te bepalen.