
Aquaponics
In het Aquaponics-project wordt conventionele aquacultuur gecombineerd met hydrocultuur voor het duurzaam produceren van eiwit en groenten.
Als hightechbedrijf wil je naast bijblijven en innoveren ook vooroplopen. Maar bij kennisvragen en uitdagingen op het gebied van technische onderwerpen is vaak onderzoek nodig en een partner om samen praktijkgericht onderzoek te kunnen doen. Enabling technologies zijn technologieën die een grote bijdrage leveren of voor een doorbraak kunnen zorgen, in uitdagingen op gebieden als ‘gezondheid en zorg’, ‘landbouw, voedsel en water’, ‘veiligheid’ en ‘energietransitie en duurzaamheid’.
Het doel van dit kennisthema is: hoe kunnen enabling technologies bijdragen aan de oplossingen van maatschappelijke uitdagingen? Het kennisthema sluit nauw aan op de kracht van de regio: een sterk innovatie‐ecosysteem rond de (high‐tech) maakindustrie, MedTech en smart mobility in de Brainport, Midpoint en Greenport regio. Daarnaast zal enabling technologies zich ook richten op het ontwikkelen van inspirerende ‘AI for Good’ toepassingen.
Als ondernemer in de hightech innoveer je samen met Fontys. Samen doen we onderzoek en ontwikkelen we innovatieve technologieën, waarvan onderwijs, bedrijfsleven én de maatschappij beter worden. Daarnaast bieden we een platform voor kennisdeling, waardoor we samen up to date blijven. Het Centre of Expertise is de motor achter dit (multidisciplinaire) kennis- en onderzoeksnetwerk. Benieuwd naar wat we voor je bedrijf kunnen betekenen?
Het Centre of Expertise HTSM organiseert regelmatig evenementen om kennis rondom praktijkgericht onderzoek te delen en input voor nieuwe onderzoeksprojecten op te halen. Daarnaast zijn we betrokken bij diverse initiatieven. Lees hier onder mee over de actuele ontwikkelingen.
Op donderdag 2 november 2023 organiseerden we ASQ Fontys 2023. Tijdens dit evenement brachten we samenwerkingspartners, bedrijven en onderzoekers van Fontys samen om te brainstormen over een zestal onderzoeksthema’s: Smart Maintenance, System Engineering, Disassembly, Health, Food en Energie. Klik hier voor de terugblik op ASQ Fontys 2023.
Het onderzoeksproject SmartScan ontving op 16 november de tweede prijs bij de RAAK-award. Een award die werd uitgereikt tijdens het SIA Congres en bedoeld is voor waardevolle praktijkgerichte onderzoeken. Binnen SmartScan werd een nieuwe manier van werken voor het aanmeten van ortheses (uitwendige hulpmiddelen) van de voet onderzocht. Het onderzoek richtte zich op het ontwerpen en vervaardigen van een 'tactiel scan systeem'. Als CoE HTSM hebben we een ondersteunende bijdrage mogen leveren aan dit project. Een dikke proficiat voor het onderzoeksteam! Lees hier meer over de RAAK-Award.
In editie 5 van het PIT Magazine, een uitgave van Regiorgaan SIA, aandacht voor sleuteltechnologieën. Deze technologieën bieden technologische oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen. Van de energietransitie tot de overgang naar een circulair Nederland. Joep Houterman, voorzitter College van Bestuur Fontys Hogeschool, vertelt waarom krachtenbundeling voor praktijkgericht onderzoek naar sleuteltechnologieën van belang is. En daarnaast komen diverse Fontysmedewerkers aan het woord over de onderzoeken waar zij een bijdrage aan leveren, zoals 3D-metaalprinten en een snellere diagnose van soa's door de huisarts. Via deze link kun je de digitale versie van het magazine lezen.
é
In het Aquaponics-project wordt conventionele aquacultuur gecombineerd met hydrocultuur voor het duurzaam produceren van eiwit en groenten.
Hoe kan het handmatig tellen en classificeren van aaltjes in een bodemmonster worden geautomatiseerd?
Dit onderzoeksproject heeft als doel een proof of concept te ontwikkelen voor een medische ventilator voor ontwikkelingslanden.
Hoe benut je de duurzame potentie van bestaande bedrijventerreinen waardoor ze waardevoller worden en meer economische kansen bieden?
Ontwikkelen van robuuste en modulaire acties van een zorgrobot voor het reactiveren van patiënten.
Hoe kan een geautomatiseerd systeem onkruid op de bodem selectief en efficiënt bestrijden op basis van elektriciteit als bestrijdingsmiddel?
Binnen het kennisthema Ondersteunende technologieën zijn meerdere lectoraten en onderzoekslijnen werkzaam. Lectoraten verrichten praktijkgericht onderzoek, verzorgen onderwijs en helpen de beroepspraktijk te innoveren. Een lectoraat staat onder leiding van de lector, die expert is in een bepaald vakgebied. De lector werkt samen met een kenniskring, docenten en (externe) experts.
Een belangrijke ambitie van het Centre of Expertise HTSM is om het leven lang ontwikkelen van professionals te stimuleren via kennisdeling.
Onder kennisdeling verstaan we: kennis en ervaringen uit onderzoek en onderwijs delen met de beroepspraktijk. Dat levert meerwaarde op voor alle betrokken partijen. Samen met Fontyslectoraten en onderzoeksgroepen werken we aan kennisdeling:
Hightech inspiratiesessies
Het delen van hightech-trends en resultaten uit praktijkgericht onderzoek en hoger beroepsonderwijs, met als doel: