Sprint naar content
Centre of expertise

High tech systems and materials

Als hightechbedrijf wil je naast bijblijven en innoveren ook vooroplopen. Maar bij kennisvragen en uitdagingen op het gebied van technische onderwerpen is vaak onderzoek nodig en een partner om samen praktijkgericht onderzoek te kunnen doen. Enabling technologies zijn technologieën die een grote bijdrage leveren of voor een doorbraak kunnen zorgen, in uitdagingen op gebieden als ‘gezondheid en zorg’, ‘landbouw, voedsel en water’, ‘veiligheid’ en ‘energietransitie en duurzaamheid’.

Het doel van dit kennisthema is: hoe kunnen enabling technologies bijdragen aan de oplossingen van maatschappelijke uitdagingen? Het kennisthema sluit nauw aan op de kracht van de regio: een sterk innovatie‐ecosysteem rond de (high‐tech) maakindustrie, MedTech en smart mobility in de Brainport, Midpoint en Greenport regio. Daarnaast zal enabling technologies zich ook richten op het ontwikkelen van inspirerende ‘AI for Good’ toepassingen.

Uw bedrijfsontwikkeling

Als ondernemer in de hightech innoveer je samen met Fontys. Samen doen we onderzoek en ontwikkelen we innovatieve technologieën, waarvan onderwijs, bedrijfsleven én de maatschappij beter worden. Daarnaast bieden we een platform voor kennisdeling, waardoor we samen up to date blijven. Het Centre of Expertise is de motor achter dit (multidisciplinaire) kennis- en onderzoeksnetwerk. Benieuwd naar wat we voor je bedrijf kunnen betekenen?

Sfeerafbeelding Fontys

Actueel

Het Centre of Expertise HTSM organiseert regelmatig evenementen om kennis rondom praktijkgericht onderzoek te delen en input voor nieuwe onderzoeksprojecten op te halen. Daarnaast zijn we betrokken bij diverse initiatieven.

BUSINESSTRACK REMANUFACTURING - 29 MEI

Op woensdag 29 mei organiseert Fontys samen met BOM, MaakLos en TMC voor bedrijven een businesstrack Remanufacturing. Tijdens deze middag bekijken deelnemende bedrijven hoe ze hergebruik van producten, apparaten en machines in hun organisatie toe kunnen passen. Meer info en aanmelden via deze link.

VISION, ROBOTICS & MOTION - 5&6 JUNI

Op 5 & 6 juni wordt de beurs Vision, Robotics & Motion georganiseerd in de Brabanthallen in Den Bosch. Tijdens deze beurs presenteert Fontys onderwijs- en onderzoeksprojecten op het gebied van digitalisering, data en robotica. Naast een beursstand geven onderzoeksmedewerkers lezingen over verschillende onderwerpen. Meer info over de beurs is te vinden via deze link.

PODCAST SYSTEM ENGINEERING CONVERSATIONS

In de podcastserie System Engineering Conversations komen (onderzoeks)medewerkers van Fontys en het bedrijfsleven aan het woord over System Engineering. Vragen die aan bod komen in deze serie: Wat is het? Wat doet een bedrijf ermee? Wat kunnen we onze studenten hierover leren? Klik op deze link om naar de eerste twee afleveringen te gaan.

é

Onderzoeksprojecten

 • iHeat

  Onderzoeksproject iHeat ontwikkelt een thermische batterij (accu) die energie efficiënt opslaat om een huis duurzaam te verwarmen.


  Status
  Lopend
 • Big Chemistry Robotlab

  Project ‘Big Chemistry Robotlab’ heeft als doel een chemielab dat automatisch werkt.


  Status
  Lopend
 • Plasma makes blue hydrogen

  Het project 'Plasma makes blue hydrogen' is het begin van een samenwerking tussen Fontys en Differ op het gebied van plasma-geassisteerde chemie.


  Status
  Lopend
 • Towards Future Medical Ventilator

  Dit onderzoeksproject heeft als doel een proof of concept te ontwikkelen voor een medische ventilator voor ontwikkelingslanden.


  Status
  Lopend

Betrokken lectoraten en onderzoekslijnen

Binnen het kennisthema Enabling technologies zijn meerdere lectoraten en onderzoekslijnen werkzaam. Lectoraten verrichten praktijkgericht onderzoek, verzorgen onderwijs en helpen de beroepspraktijk te innoveren. Een lectoraat staat onder leiding van de lector, die expert is in een bepaald vakgebied. De lector werkt samen met een kenniskring, docenten en (externe) experts.

Een onderzoekslijn kan los staan van een lectoraat óf juist bij een lectoraat horen indien het lectoraat is onderverdeeld, bijvoorbeeld in thema's of onderwerpen. Onderzoekslijnen bestaan uit een onderzoeksteam dat geleid wordt door een onderzoeksleider of coördinator.

Het HTSM-team

Dimitri van de Kelft

Dimitri van de Kelft

Programmamanager
Foto van persoon

Lonneke Peters

Accountmanager kennisdeling
Sanne Resoort

Sanne Resoort

Marketing- en communicatiemedewerker
Esther van den Berg-Wolfs

Esther vd Berg-Wolfs

Medewerker bedrijfsvoering

Foto van persoon

Dr.ir. H.T. (Teade) Punter

Lector High Tech Embedded Software
Foto van persoon

R.M.M. (Rob) Bouw

Projectleider

Kennisdelen

Leven lang leren door kennisdelen

Een belangrijke ambitie van het Centre of Expertise HTSM is om het leven lang ontwikkelen van professionals te stimuleren via kennisdeling.
Onder kennisdeling verstaan we: kennis en ervaringen uit onderzoek en onderwijs delen met de beroepspraktijk. Dat levert meerwaarde op voor alle betrokken partijen. Samen met Fontyslectoraten en onderzoeksgroepen werken we aan kennisdeling:

Hightech inspiratiesessies
Het delen van hightech-trends en resultaten uit praktijkgericht onderzoek en hoger beroepsonderwijs, met als doel:

 • Hightech werkveld informeren en inspireren over state of the art trends en de laatste ontwikkelingen.
 • Enthousiasmeren en kansen creëren voor publiek-private samenwerkingen.
 • Netwerkvorming van bedrijven, organisaties en onderwijs.

Contact

Foto van persoon

Centre of Expertise HTSM

Algemene contactgegevens