Sprint naar content
Centre of expertise

High tech systems and materials

Als hightechbedrijf wil je naast bijblijven en innoveren ook vooroplopen. Maar bij kennisvragen en uitdagingen op het gebied van technische onderwerpen is vaak onderzoek nodig en een partner om samen praktijkgericht onderzoek te kunnen doen. Enabling technologies zijn technologieën die een grote bijdrage leveren of voor een doorbraak kunnen zorgen, in uitdagingen op gebieden als ‘gezondheid en zorg’, ‘landbouw, voedsel en water’, ‘veiligheid’ en ‘energietransitie en duurzaamheid’.

Het doel van dit kennisthema is: hoe kunnen enabling technologies bijdragen aan de oplossingen van maatschappelijke uitdagingen? Het kennisthema sluit nauw aan op de kracht van de regio: een sterk innovatie‐ecosysteem rond de (high‐tech) maakindustrie, MedTech en smart mobility in de Brainport, Midpoint en Greenport regio. Daarnaast zal enabling technologies zich ook richten op het ontwikkelen van inspirerende ‘AI for Good’ toepassingen.

Uw bedrijfsontwikkeling

Als ondernemer in de hightech innoveer je samen met Fontys. Samen doen we onderzoek en ontwikkelen we innovatieve technologieën, waarvan onderwijs, bedrijfsleven én de maatschappij beter worden. Daarnaast bieden we een platform voor kennisdeling, waardoor we samen up to date blijven. Het Centre of Expertise is de motor achter dit (multidisciplinaire) kennis- en onderzoeksnetwerk. Benieuwd naar wat we voor je bedrijf kunnen betekenen?

Sfeerafbeelding Fontys

Actueel

Het Centre of Expertise HTSM organiseert regelmatig evenementen om kennis rondom praktijkgericht onderzoek te delen en input voor nieuwe onderzoeksprojecten op te halen. Daarnaast zijn we betrokken bij diverse initiatieven. Lees hier onder mee over de actuele ontwikkelingen.

ASQ Fontys

Sfeerafbeelding Fontys

Op donderdag 2 november 2023 organiseerden we ASQ Fontys 2023. Tijdens dit evenement brachten we samenwerkingspartners, bedrijven en onderzoekers van Fontys samen om te brainstormen over een zestal onderzoeksthema’s: Smart Maintenance, System Engineering, Disassembly, Health, Food en Energie. Klik hier voor de terugblik op ASQ Fontys 2023.

RAAK-Award

Sfeerafbeelding Fontys

Het onderzoeksproject SmartScan ontving op 16 november de tweede prijs bij de RAAK-award. Een award die werd uitgereikt tijdens het SIA Congres en bedoeld is voor waardevolle praktijkgerichte onderzoeken. Binnen SmartScan werd een nieuwe manier van werken voor het aanmeten van ortheses (uitwendige hulpmiddelen) van de voet onderzocht. Het onderzoek richtte zich op het ontwerpen en vervaardigen van een 'tactiel scan systeem'. Als CoE HTSM hebben we een ondersteunende bijdrage mogen leveren aan dit project. Een dikke proficiat voor het onderzoeksteam! Lees hier meer over de RAAK-Award.

PIT Magazine

In editie 5 van het PIT Magazine, een uitgave van Regiorgaan SIA, aandacht voor sleuteltechnologieën. Deze technologieën bieden technologische oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen. Van de energietransitie tot de overgang naar een circulair Nederland. Joep Houterman, voorzitter College van Bestuur Fontys Hogeschool, vertelt waarom krachtenbundeling voor praktijkgericht onderzoek naar sleuteltechnologieën van belang is. En daarnaast komen diverse Fontysmedewerkers aan het woord over de onderzoeken waar zij een bijdrage aan leveren, zoals 3D-metaalprinten en een snellere diagnose van soa's door de huisarts. Via deze link kun je de digitale versie van het magazine lezen.

Sfeerafbeelding Fontys

é

Onderzoeksprojecten

 • Aquaponics

  In het Aquaponics-project wordt conventionele aquacultuur gecombineerd met hydrocultuur voor het duurzaam produceren van eiwit en groenten.


  Status
  Lopend
 • Aaltjes

  Hoe kan het handmatig tellen en classificeren van aaltjes in een bodemmonster worden geautomatiseerd?


  Status
  Lopend
 • Towards Future Medical Ventilator

  Dit onderzoeksproject heeft als doel een proof of concept te ontwikkelen voor een medische ventilator voor ontwikkelingslanden.


  Status
  Lopend
 • High Precision Weed Control

  Hoe kan een geautomatiseerd systeem onkruid op de bodem selectief en efficiënt bestrijden op basis van elektriciteit als bestrijdingsmiddel?


  Status
  Lopend

Betrokken lectoraten en onderzoekslijnen

Binnen het kennisthema Ondersteunende technologieën zijn meerdere lectoraten en onderzoekslijnen werkzaam. Lectoraten verrichten praktijkgericht onderzoek, verzorgen onderwijs en helpen de beroepspraktijk te innoveren. Een lectoraat staat onder leiding van de lector, die expert is in een bepaald vakgebied. De lector werkt samen met een kenniskring, docenten en (externe) experts.

Een onderzoekslijn kan los staan van een lectoraat óf juist bij een lectoraat horen indien het lectoraat is onderverdeeld, bijvoorbeeld in thema's of onderwerpen. Onderzoekslijnen bestaan uit een onderzoeksteam dat geleid wordt door een onderzoeksleider of coördinator.

Het HTSM-team

Dimitri van de Kelft

Dimitri van de Kelft

Programmamanager
Foto van persoon

Lonneke Peters

Accountmanager kennisdeling
Amy Latour

Amy Latour

Projectleider Enabling Technologies

Sanne Resoort

Sanne Resoort

Marketing- en communicatiemedewerker
Esther van den Berg-Wolfs

Esther vd Berg-Wolfs

Medewerker bedrijfsvoering

Foto van persoon

Dr.ir. H.T. (Teade) Punter

Lector High Tech Embedded Software

Kennisdelen

Leven lang leren door kennisdelen

Een belangrijke ambitie van het Centre of Expertise HTSM is om het leven lang ontwikkelen van professionals te stimuleren via kennisdeling.
Onder kennisdeling verstaan we: kennis en ervaringen uit onderzoek en onderwijs delen met de beroepspraktijk. Dat levert meerwaarde op voor alle betrokken partijen. Samen met Fontyslectoraten en onderzoeksgroepen werken we aan kennisdeling:

Hightech inspiratiesessies
Het delen van hightech-trends en resultaten uit praktijkgericht onderzoek en hoger beroepsonderwijs, met als doel:

 • Hightech werkveld informeren en inspireren over state of the art trends en de laatste ontwikkelingen.
 • Enthousiasmeren en kansen creëren voor publiek-private samenwerkingen.
 • Netwerkvorming van bedrijven, organisaties en onderwijs.

Contact

Foto van persoon

Centre of Expertise HTSM

Algemene contactgegevens