Sprint naar content
Centre of expertise

High tech systems and materials

Als hightechbedrijf wil je naast bijblijven en innoveren ook vooroplopen. Maar bij kennisvragen en uitdagingen op het gebied van technische onderwerpen is vaak onderzoek nodig en een partner om samen praktijkgericht onderzoek te kunnen doen. Enabling technologies zijn technologieën die een grote bijdrage leveren of voor een doorbraak kunnen zorgen, in uitdagingen op gebieden als ‘gezondheid en zorg’, ‘landbouw, voedsel en water’, ‘veiligheid’ en ‘energietransitie en duurzaamheid’.

Het doel van dit kennisthema is: hoe kunnen enabling technologies bijdragen aan de oplossingen van maatschappelijke uitdagingen? Het kennisthema sluit nauw aan op de kracht van de regio: een sterk innovatie‐ecosysteem rond de (high‐tech) maakindustrie, MedTech en smart mobility in de Brainport, Midpoint en Greenport regio. Daarnaast zal enabling technologies zich ook richten op het ontwikkelen van inspirerende ‘AI for Good’ toepassingen.

Uw bedrijfsontwikkeling

Als ondernemer in de hightech innoveer je samen met Fontys. Samen doen we onderzoek en ontwikkelen we innovatieve technologieën, waarvan onderwijs, bedrijfsleven én de maatschappij beter worden. Daarnaast bieden we een platform voor kennisdeling, waardoor we samen up to date blijven. Het Centre of Expertise is de motor achter dit (multidisciplinaire) kennis- en onderzoeksnetwerk. Benieuwd naar wat we voor je bedrijf kunnen betekenen?

Sfeerafbeelding Fontys

Actueel

Het Centre of Expertise HTSM organiseert regelmatig evenementen om kennis rondom praktijkgericht onderzoek te delen en input voor nieuwe onderzoeksprojecten op te halen. Daarnaast zijn we betrokken bij diverse initiatieven. Lees hier onder mee over de actuele ontwikkelingen.

Netwerkevenement Hbo Thematafel

Sleuteltechnologieën + Digitalisering

Op dinsdag 9 april organiseert de Hbo Thematafel Sleuteltechnologieën

+ Digitalisering bij de Haagsche Hogeschool in Delft een Netwerkevenement met als thema Fotonica, quantumtechnologie, nanotechnologie en NTS. Doel van dit evenement is om hbo-onderzoekers uit heel Nederland te informeren over actuele ontwikkelingen rondom het thema. Er zijn lezingen, rondleidingen door de labs en pitches over verschillende onderzoeksprojecten. Meer info en aanmelden via deze link.

Fontys Meet + Match

Op dinsdag 23 april vindt Fontys Meet & Match plaats in het Klokgebouw in Eindhoven. Studenten van Fontys Engineering, Technische bedrijfskunde en Toegepaste Natuurwetenschappen krijgen die dag de kans om via speeddates en op een markt met bedrijven in gesprek te gaan over stage- en afstudeeropdrachten. Meer info via deze link.

PIT Magazine

In editie 5 van het PIT Magazine, een uitgave van Regiorgaan SIA, wordt aandacht besteed aan sleuteltechnologieën. Deze technologieën bieden technologische oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen. Van de energietransitie tot de overgang naar een circulair Nederland. Joep Houterman, voorzitter College van Bestuur Fontys Hogeschool, vertelt waarom krachtenbundeling voor praktijkgericht onderzoek naar sleuteltechnologieën van belang is. En daarnaast komen diverse Fontysmedewerkers aan het woord over de onderzoeken waar zij een bijdrage aan leveren, zoals 3D-metaalprinten en een snellere diagnose van soa's door de huisarts. Via deze link kun je de digitale versie van het magazine lezen.

Sfeerafbeelding Fontys

é

Onderzoeksprojecten

 • Plasma makes blue hydrogen

  Het project 'Plasma makes blue hydrogen' is het begin van een samenwerking tussen Fontys en Differ op het gebied van plasma-geassisteerde chemie.


  Status
  Lopend
 • Towards Future Medical Ventilator

  Dit onderzoeksproject heeft als doel een proof of concept te ontwikkelen voor een medische ventilator voor ontwikkelingslanden.


  Status
  Lopend
 • Remote Playful Learning

  Centre of expertise HTSM Project Remote Playful Learning Over het project Partners Contact Dit projectonderzoek richt zich op toepassingen van Social Learning Technologies, zoals AR/VR, tastsensoren/-interfaces en motion tracking devices voor het creëren van interactieve online leermogelijkheden in de onderbouw van het basisonderwijs (groep 1-4).


  Status
  Lopend
 • Robotiseren in de fruitsector

  Centre of expertise HTSM Project Robotiseren in de fruitsector Over het project Partners Contact De fruitsector is een belangrijk onderdeel van de Agro-industrie in de EU. De appelboomgaarden in de EU beslaan in 2017 473.500 ha en in 2018 wordt in de EU meer dan 12.611.000 ton verse appels geoogst. Het overgrote deel van deze vruchten werd met de hand geplukt, meestal door seizoenarbeiders.


  Status
  Lopend

Betrokken lectoraten en onderzoekslijnen

Binnen het kennisthema Enabling technologies zijn meerdere lectoraten en onderzoekslijnen werkzaam. Lectoraten verrichten praktijkgericht onderzoek, verzorgen onderwijs en helpen de beroepspraktijk te innoveren. Een lectoraat staat onder leiding van de lector, die expert is in een bepaald vakgebied. De lector werkt samen met een kenniskring, docenten en (externe) experts.

Een onderzoekslijn kan los staan van een lectoraat óf juist bij een lectoraat horen indien het lectoraat is onderverdeeld, bijvoorbeeld in thema's of onderwerpen. Onderzoekslijnen bestaan uit een onderzoeksteam dat geleid wordt door een onderzoeksleider of coördinator.

Het HTSM-team

Dimitri van de Kelft

Dimitri van de Kelft

Programmamanager
Foto van persoon

Lonneke Peters

Accountmanager kennisdeling
Amy Latour

Amy Latour

Projectleider Enabling Technologies

Sanne Resoort

Sanne Resoort

Marketing- en communicatiemedewerker
Esther van den Berg-Wolfs

Esther vd Berg-Wolfs

Medewerker bedrijfsvoering

Foto van persoon

Dr.ir. H.T. (Teade) Punter

Lector High Tech Embedded Software

Kennisdelen

Leven lang leren door kennisdelen

Een belangrijke ambitie van het Centre of Expertise HTSM is om het leven lang ontwikkelen van professionals te stimuleren via kennisdeling.
Onder kennisdeling verstaan we: kennis en ervaringen uit onderzoek en onderwijs delen met de beroepspraktijk. Dat levert meerwaarde op voor alle betrokken partijen. Samen met Fontyslectoraten en onderzoeksgroepen werken we aan kennisdeling:

Hightech inspiratiesessies
Het delen van hightech-trends en resultaten uit praktijkgericht onderzoek en hoger beroepsonderwijs, met als doel:

 • Hightech werkveld informeren en inspireren over state of the art trends en de laatste ontwikkelingen.
 • Enthousiasmeren en kansen creëren voor publiek-private samenwerkingen.
 • Netwerkvorming van bedrijven, organisaties en onderwijs.

Contact

Foto van persoon

Centre of Expertise HTSM

Algemene contactgegevens