Maud de Jonge

De grote vrijheid binnen de opleiding was soms een uitdaging, maar vooral een leerproces om je creatieve pad in eigen handen te nemen. Zo heb ik ondanks de brede inzet van de opleiding, in het derde jaar mijn passie voor breien ontdekt door een externe minor te volgen. Ik vond het zelfs zo leuk dat ik mijn eigen machine heb aangeschaft! Met behulp hiervan heb ik mijn afstudeerwerk kunnen creëren en staat het experimenteren en de technische groei die ik achter de machine heb doorgemaakt centraal.

Met 'De schoonheid van kliekjes' wil ik de grote variëteit laten zien van het breien met kliekjes en inlay. Ze dienen als voorlopige uitkomst van mijn project ‘De schoonheid van kliekjes’ en als start voor mijn toekomst na Art, Communication and Design, waarin ik (voornamelijk) verder wil binnen het textielontwerp.

In het derde jaar ontdekte Maud via een externe minor haar passie voor breien. Ze vond het zelfs zo leuk dat ze haar eigen machine heeft aangeschaft! Met behulp daarvan heeft ze haar afstudeerwerk kunnen creëren. Voor haar staat het experimenteren en de technische ontwikkeling achter de machine centraal.

Als maker hanteert Maud zowel een conceptuele als experimentele werkwijze. Soms start ze met een concept creatie die leidend is voor haar beeldende keuzes, soms laat ze zich juist leiden door haar materiaaltesten om tot een eindontwerp te komen. Binnen haar afstudeerperiode waren het materiaal en het onderzoek naar techniek de basis voor haar stalencollectie.

De Schoonheid van Kliekjes is een door Maud ontwikkelde textielcollectie waarin het verwerken van kliekjes (garenrestanten) centraal staat. Maud ziet de kliekjes niet als afval, maar als bruikbaar materiaal waarmee ze veel verschillende breisels kan creëren. Iedere staal is uniek doordat elke batch kliekjes anders is en vraagt om op een andere wijze gebreid te worden. De veelzijdigheid van de collectie komt voort uit haar passie voor breien, een goed oog voor detail en kleur en een grondig materiaalonderzoek.

Met De Schoonheid van Kliekjes laat Maud de grote variëteit van breien zien door middel van kliekjes en ‘inlay’. Het product dient als de voorlopige uitkomst van haar project en als start voor haar carrière na ArtCoDe. Hierin wil ze voornamelijk verder binnen het textielontwerp. Maud ziet dit project als een eerste stap naar het ontwikkelen en ontwerpen van duurzaam textiel.

Graduation work (photography by studio VODE)
De schoonheid van kliekjes is een textielcollectie die ik ontwikkeld heb waarin het verwerken van kliekjes centraal staat. Ik zie de kliekjes (=garenrestanten) niet als afval, maar als bruikbaar materiaal waarmee ik veel verschillende breisels kan creëren.
Iedere staal is uniek doordat elke batch kliekjes anders is en vraagt om op een andere wijze gebreid te worden. De veelzijdigheid van de collectie komt voort uit mijn passie voor het breien en kleurcombinaties. Ik hoop het project nog verder technisch uit te werken tot een service voor duurzame breistalen.
Sfeerafbeelding Fontys Sfeerafbeelding Fontys Sfeerafbeelding Fontys Sfeerafbeelding Fontys Sfeerafbeelding Fontys Sfeerafbeelding Fontys Sfeerafbeelding Fontys