Roos van Dooremalen

Ik ben Roos. In een huishouden waar kunst en culturele betrokkenheid een centrale rol innemen, groeide ik op tot iemand die zich bezighoudt met een verscheidenheid aan maatschappelijke thema’s en vraagstukken van onze tijd. Ik vind dat het in iedereens belang is dat deze bevraagd worden en geen taboe status hebben. Interdisciplinariteit kan hierin een belangrijke rol spelen, het is goed om vanuit verschillende invalshoeken te kijken naar een kwestie om een optimaal ontwerp te kunnen vinden.
Ik zoek in kunst en design een gelaagdheid en een stimulans tot nadenken over problemen en waar mogelijk over oplossingen en vervolgstappen, maar vind dat er absoluut ook ruimte moet zijn voor plezier.
Ik beperk me niet tot een enkel medium, maar vind het belangrijk om het medium af te stemmen aan het ontwerp of andersom. Ik hecht daarbij veel waarde aan ambacht en kennis van het materiaal waar ik mee werk en
heb interesse voor de processen die materialen doorlopen en waaruit deze zijn opgebouwd.
Mijn proces kent een combinatie van structuur en creativiteit. Structuur in het organiseren van mijn onderzoek en het werken tot in detail. Creativiteit in het brainstormen over concepten en het toelaten van humor en plezier in mijn werk. 
Graduation work (photography by studio VODE)
GERUILEBUIT
*Ruilebuiten: in het klein ruilhandel drijven

Een project dat je aanzet weer meer te gaan maken voor je naasten. Als kind maakt iedereen continu cadeautjes voor de mensen die ze lief vinden, maar als we ouder worden houden velen van ons hiermee op en rennen we voor elke gelegenheid naar de winkel.
Geruilebuit daagt je uit een micro-economie op te zetten waar de enige valuta tijd, aandacht en creativiteit zijn. Het framework kan je toepassen in jouw kringen, zijnde je familie, gezin, vriendengroep, sportteam, klas, collega’s of ander netwerk. Het kan georganiseerd worden als een leuke activiteit of bijvoorbeeld met de feestdagen. Iedereen heeft eigen krachten en vaardigheden, hoe mooi is het als we die kunnen inzetten om elkaar te helpen!

Als maker volgt Roos steeds haar fascinaties. Vaak liggen deze rond maatschappelijke, politieke en ecologische thema's. De uitingsvorm en het medium van haar projecten zijn een voortvloeiing uit haar proces, en zijn dus altijd anders. Zo startte Geruilebuit met een fascinatie voor het fijne gevoel dat geven je kan geven en een motivatie om consumptie terug te dringen, en is het resultaat een social-design framework dat voor iedereen beschikbaar is. Dit was de beste uitingsvorm om dit gevoel en idee aan zoveel mogelijk mensen mee te kunnen geven. In een ander project zal het resultaat wellicht tastbaarder zijn, zo zijn crafts en het leren kennen van nieuwe materialen, technieken en waar deze vandaan komen een terugkomende fascinatie voor Roos en is ze graag bezig met analoge media.
Sfeerafbeelding Fontys Sfeerafbeelding Fontys Sfeerafbeelding Fontys Sfeerafbeelding Fontys Sfeerafbeelding Fontys Sfeerafbeelding Fontys Sfeerafbeelding Fontys Sfeerafbeelding Fontys Sfeerafbeelding Fontys