Lisa Machielse

Changeable movement

Als ontwerper zet ik me graag in voor de agrarische sector, hergebruik en duurzaamheid. Deze aspecten komen dan ook in veel projecten van mij terug. Ik werk graag met restmateriaal of afvalstromen en pas daar mijn eigen georganiseerde chaotische werkvorm op toe. Dus vaak is het een mix van strakke en organische vormen, maar wel netjes afgewerkt. Ik let namelijk veel op detail, daarnaast probeer ik natuurlijke en felle kleuren te combineren.

Een groot probleem binnen de agrarische sector is het ganzenprobleem, deze eten je oogst op voor deze volgroeid is. Ik ben zelf opgegroeid op een akkerbouwbedrijf, dus dit probleem heb ik van dichtbij meegemaakt. Huidige vogelverschrikkers werken niet goed en zijn onhandig te verplaatsen, daarom heb ik zelf een vernieuwde verschrikker ontworpen. Deze is makkelijk uit elkaar te halen, op verschillende manieren terug op te bouwen en alle onderdelen kunnen draaien. Zo hoeft de boer in plaats van drie keer per dag, maar een keer in de drie dagen naar het land om de ganzen te verjagen. Iets wat nu enorm veel tijd en moeite kost.

De verschrikker is gemaakt van verschillende reststromen binnen het akkerbouwbedrijf van mijn ouders. Namelijk netzakken en pallets. In netzakken komen plantuien aan en na het planten blijven de zakken over en die kunnen niet gerecycled worden. Bij pallets is het geval dat het meer geld kost om een vrachtwagen en chauffeur in te huren om ze af te voeren, dan de pallets achter te laten bij de boer. Zo is de cirkel rond, restmaterialen binnen het bedrijf worden hergebruikt voor een probleem binnen de sector.

Graduation work (photography by studio VODE) Sfeerafbeelding Fontys Sfeerafbeelding Fontys Sfeerafbeelding Fontys Sfeerafbeelding Fontys Sfeerafbeelding Fontys Sfeerafbeelding Fontys