Isis Peene

Nevin Arabaci

Het Smaakstation - de bar die diversiteit zichtbaar en bespreekbaar maakt.

Extreme wij/zij denkers en polariserende stemmen drijven onze kleurrijke samenleving steeds verder in het nauw. Deze stemmen creëren een ‘wij versus zij’ gevoel en spelen in op bestaande vooroordelen naar andersdenkende mensen. Vooral jongeren zijn gevoelig voor deze invloeden, zij zijn hun identiteit nog aan het ontdekken en hierdoor zijn ze kwetsbaarder.

Om polarisatie onder jongeren te voorkomen is het volgens het Nederlands Jeugdinstituut effectief om de diversiteit zichtbaar en bespreekbaar te maken binnen groepen jongeren. Jongeren moeten het gevoel krijgen dat hun mening er mag zijn en niet meteen wordt weggezet, ondanks dat deze misschien minder populair is. Jeugdwerkers kunnen hier een belangrijke rol in spelen. Daarom heeft Isis Peene contact opgenomen met het jongerencentrum Jongerenwerk Maashorst in Uden.
Na enkele experimenten en gesprekken heeft ze het Smaakstation ontworpen. Dit is een interactieve installatie in de vorm van een mobiele bar die de diversiteit in een groep jongeren zichtbaar maakt. Door samen een drankje te doen in een relaxte setting biedt het smaakstation ruimte voor verschillende smaken in meningen. De diversiteit in een groep wordt zichtbaar doordat het drinken in de buizen steeds minder wordt en zo inzichtelijk wordt gemaakt welke verschillende meningen er zijn.
Het Smaakstation
kan gebruikt worden op scholen en bij jeugdcentra door en met jeugdwerkers om gevoelige onderwerpen bespreekbaar te maken op een laagdrempelige en leuke manier. Door middel van gezelligheid en een gezamenlijke en verbindende activiteit creëert het smaakstation ruimte voor eerlijkheid en diversiteit.

Graduation work (photography by studio VODE) Sfeerafbeelding Fontys Sfeerafbeelding Fontys Sfeerafbeelding Fontys Sfeerafbeelding Fontys Sfeerafbeelding Fontys Sfeerafbeelding Fontys Sfeerafbeelding Fontys

Sfeerafbeelding Fontys