Sebastiaan Schoonen

Ik werk graag heel divers. Van interdisciplinaire performances naar conceptuele installaties en alles ertussenin.
Gevolgd door mijn nieuwsgierigheid duik ik elke keer weer opnieuw in een ander onderwerp. Daarin ben ik altijd opzoek naar problemen om op te lossen.
Het uiteindelijk medium staat aan het begin van een onderzoek zelden al vast, en dat is mooi want ik ben altijd op zoek naar uitbreidingen van bestaande en het ontwikkelen van nieuwe technieken.
Op die manier passen al mijn werken bij elkaar. De basis van het proces is
altijd hetzelfde en de uitwerking moet altijd een belevenis zijn. 

Design For a Heavy Future is een serie die bestaat uit 3 objecten die voortgekomen zijn uit een onderzoek naar de gevolgen van een kernoorlog. De aanleiding van dit onderzoek was de nucleaire dreiging van Poetin één jaar geleden. Zo’n bedreiging was ongekend voor de generatie van Sebastiaan, en dit maakte destijds veel los. Momenteel leven we nog altijd met dezelfde dreiging, al lijken we er bijna aan gewend te zijn geraakt.  

Voortbordurend op zijn onderzoek begon Sebastiaan hedendaagse objecten aan te passen om mensen zo te helpen zich voor te bereiden op een kernoorlog, met het doel om ons normale leventje zo normaal mogelijk te houden. Een paraplu tegen de zwarte regen, een kinderwagen voor een wandeling door het park en een pop-up tent om mee naar festivals te gaan. Allemaal van lood, zodat we straks lekker kunnen blijven doen wat we nu al doen.  

Het doel van deze cynische, niet functionerende oplossingen is om met zwarte humor een open gesprek voort te brengen over deze dreigingen.   

Graduation work (photography by studio VODE) Sfeerafbeelding Fontys Sfeerafbeelding Fontys Sfeerafbeelding Fontys Sfeerafbeelding Fontys Sfeerafbeelding Fontys Sfeerafbeelding Fontys Sfeerafbeelding Fontys Sfeerafbeelding Fontys Sfeerafbeelding Fontys