Maartje van Eck

Nevin Arabaci

Iedereen kent de Mond-Spraak-Arm campagne van de Hartstichting wel. Dit onderwerp staat echter vaak ver van je af, zo ook voor Maartje. Tot ze ineens haar hand niet meer op kon tillen.   

Maartje was op het moment van haar herseninfarct nog niet afgestudeerd omdat ze moeite had met het vinden van een onderwerp. En ook na een jaar revalideren was het niet haar eerste keuze om zich met dit thema bezig te houden. Tot ze merkte dat ze haar beperkingen om kon zetten naar kracht. 

De opmerking “ik kan het me niet voorstellen”, die ze regelmatig te horen kreeg, nam ze als startpunt. Juist aan dit onbegrip wilde ze iets doen. Maartje heeft zich in haar project gefocust op het vertalen van haar klachten op een manier die voor iedereen te begrijpen is.   

Ze heeft dat gedaan aan de hand van vier klachten: vertraagde verwerkingssnelheid, een verstoord gevoel aan de rechterkant, woordvindstoornis (Afasie) en moeite met de betekenis van symbolen.  

Maartje ziet zichzelf niet zozeer als ontwerper of kunstenaar. Ze voelt veel meer voor de uitvoerende kant van het verhaal. In de afgelopen jaren heeft ze zich steeds meer in grafische druktechnieken verdiept en deze soms als ontsnapping gebruikt. Haar hersenletsel heeft haar terug op de aarde gezet en veel inzichten gegeven. “Betekenis is soms lastig te herkennen, maar dat is de uitdaging.”  

Graduation work (photography by studio VODE) Sfeerafbeelding Fontys Sfeerafbeelding Fontys Sfeerafbeelding Fontys Sfeerafbeelding Fontys Sfeerafbeelding Fontys Sfeerafbeelding Fontys Sfeerafbeelding Fontys Sfeerafbeelding Fontys Sfeerafbeelding Fontys