Maud van Luijtgaarden

Hoe ouder ik word, hoe minder creatief ik lijk te zijn. Dit gevoel zweefde al een tijd rond in mijn achterhoofd. Na bijna 8 jaar studeren aan creatieve opleidingen, leek het mij hoog tijd dat ik hier eens verandering in zou brengen.

Tijdens het zoeken naar een oplossing kwam ik op het idee om een studio te beginnen. Het is een studio waar producten worden ontworpen door middel van een speciale ontwerpmethode die ik zelf heb ontwikkeld. Deze methode bestaat uit een samenwerking tussen de Hedendaagse Maud en dezelfde Maud maar dan uit het verleden, het creatieve kind.

Voor een kind is alles nieuw, ze kennen nog geen regels of conventies. Kinderen zijn ontvankelijk voor creativiteit en laten hun fantasie de vrije loop, in tegenstelling tot volwassenen. Als het aankomt op creativiteit kunnen we veel leren van kinderen.

Met deze ontwerpmethode neem ik twee rollen aan. De rol van ‘jonge Maud’ zorgt voor de inspiratie en het aanwakkeren van de creativiteit. Ik ga op zoek naar iets wat ik vroeger graag deed en gebruik dit als mijn startpunt. De ‘Hedendaagse Maud’ zorgt voor de vaardigheden en technieken die ik kan toepassen tijdens het proces, en hiernaast zorgt deze rol ervoor dat ik blijf reflecteren op en het verbeteren van ideeën voor het beste product.

Als maker vind ik gevoelens als vrolijkheid, veiligheid, comfort, speelsheid en nostalgie belangrijk. Ik laat me door het gevoel en de sensitiviteit van het materiaal leiden. Mijn voorkeur ligt bij textiel, maar ik werk ook graag met andere media.

Graduation work (photography by studio VODE) Sfeerafbeelding Fontys Sfeerafbeelding Fontys Sfeerafbeelding Fontys Sfeerafbeelding Fontys Sfeerafbeelding Fontys Sfeerafbeelding Fontys Sfeerafbeelding Fontys Sfeerafbeelding Fontys Sfeerafbeelding Fontys Sfeerafbeelding Fontys