Lisa de Waal

Het leek altijd alsof de wereld van kunst en design te ver van mij vandaan lag. In de kunstklas op de middelbare school voelde het alsof ik er niet thuishoorde, en in musea of kunstexposities kon ik me niet vermaken. Toch begaf ik me telkens weer in de kunstwereld en onderbewust wist ik dat mijn roeping hier lag, al was het misschien niet op de meest voor de hand liggende gebieden.

Toen ik begon aan de opleiding ArtCoDe vond ik het moeilijk om mijn weg te vinden en mijn interesses te filteren. Door mezelf open te stellen voor allerlei stromingen, vormen en disciplines, heb ik een brede kennis opgedaan over verschillende media waarop een idee of gevoel overgebracht kan worden. Ik heb in de afgelopen jaren van alles uitgeprobeerd en de meest uiteenlopende projecten gedaan: van aparte textielontwerpen tot holografische begraafplaatsen tot volledige speelfilms over de dunne lijn tussen fictie en de realiteit.

Ik heb me altijd het meest aangetrokken gevoeld door probleemstellingen die spelen bij specifieke, kleinere doelgroepen. Het onderwerp ‘de dood’ had vaak een grote invloed op mijn projecten. Zo probeerde ik manieren te vinden waarop men beter kan omgaan met de gedachte aan hun sterfelijkheid, of probeerde ik mijn eigen gevoelens over dit ontwerp te visualiseren. Ik denk dat het belangrijk is dat meer onderwerpen en problemen aangepakt worden die niet voor de hele maatschappij van belang zijn. Ik hecht veel waarde aan de kleine gevoelens, kleine lasten, en het kleine leed in ons dat door sommigen als onbeduidend wordt weggezet.

In mijn vrije tijd omring ik mijzelf met allerlei vormen van fictie, en zelf probeer ik deze ook regelmatig te produceren. Unieke personages, andere werelden en epische verhalen weten mij altijd te inspireren.

Voorheen werkte ik het liefst zelfstandig, maar tijdens mijn stage bij de Media Praktijk Academie heb ik de vreugden en voordelen van werken in een team ondervonden. Dankzij ArtCoDe heb ik mijn zelfvertrouwen een boost kunnen geven. Nu ik weet dat mijn vaardigheden, inbreng en probleemoplossende instelling betekenisvol zijn, ben ik klaar om mijn carrière in de wereld van kunst, communicatie en design voort te zetten.