Sprint naar content

Leraar Techniek

 • 4 jaar
 • Nederlands
 • Hbo-bachelor
 • Voltijd
Tilburg

Kom kennismaken

 • Ontmoet studenten
 • Sfeer proeven
 • En meer...

Wil je leraar worden en met leerlingen aan de slag om projecten te maken die echt werken? Kun je niet goed kiezen tussen de bèta vakken? Spreekt Onderzoek & Ontwerpen je aan? Dan is de lerarenopleiding Techniek, met afstudeerrichting Science & Technology, misschien wel iets voor jou.

Over de opleiding

De lerarenopleiding Techniek, met afstudeerrichting Science & Technology, past bij het onderwijs van nu. De opleiding volgt de laatste ontwikkelingen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het Technasium en aan scholen die het vak ‘mens en natuur’ of science op het lesrooster hebben staan. Of aan onderwijsvernieuwing scholen als de Nieuwste School, Agora en Unic. 

Jij bepaalt hoe je wilt leren en je krijgt alle vrijheid om jezelf te ontwikkelen tot de best denkbare techniekdocent. 

Waarom de lerarenopleiding Techniek (Science & Technology)?

 • Veel aandacht voor jouw persoonlijke ontwikkeling
 • Een goede sfeer met mensen met dezelfde passie
 • Persoonlijke begeleiding vanaf dag 1
 • Een goede mix tussen theorie en praktijk
 

Wat ga je leren?

In de lerarenopleiding Techniek, met afstudeerrichting Science & Technology, onderzoek je menselijke en maatschappelijke behoeften. Je leert om hier oplossingen voor te ontwerpen en te maken en wat de impact hiervan is op mens, maatschappij en milieu. Naast je vak leer je uiteraard ook de algemene pedagogische en didactische vaardigheden. 

 • Goede mix tussen theorie en praktijk
 • (Bedrijfs-) opdrachten en projecten
 • Vaardigheden: je leert onder andere onderzoeken, verslagleggen en presenteren
 • Vakken: natuurkunde, techniek, scheikunde en biologie
 

Over Applied Science

over de opleiding
 

Hoe ziet je week eruit?

Studeren is hard werken. Niet erg, als er maar afwisseling in zit. Dat zit wel goed bij leraar Techniek:  

 • Het ene moment zit je in de collegezaal
 • Het volgende moment loop je stage
 • Je voert onderzoek het liefst alleen uit
 • Je werkt ook graag met mede-studenten aan een gezamenlijke opdracht

De contactdagen zijn in principe als volgt:

maandag08:30-17:30 uur
dinsdag08:30-13:00 uur*
woensdag08:30-13:00 uur*
donderdag08:30-13:00 uur*
vrijdag08:30-17:30 uur

* Houd er rekening mee dat je sommige perioden op deze dagen mogelijk ook in de middag college(s) moet volgen. Wanneer je stageloopt, ben je de gehele dag aanwezig.

Contactdagen en –tijden onder voorbehoud van wijzigingen.

 
 

Studie in cijfers

 
 
 
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Tevredenheid
 
0 gemiddeld, 0 respondenten
0 gemiddeld, 0 respondenten
Aantal eerstejaars
 
0
0
Door naar het tweede jaar
 
Geen data
37%
Diploma gehaald
 
Deze opleiding Geen data
0%
 
HBO-bachelor of hoger Geen data
0%
Doorstuderen
 
Geen data
0%
Arbeidsmarkt
 
-
Geen data
Bron: Studie in Cijfers Laatst bijgewerkt op 05-07-2023
sk123-logo-full
 

Toelatingseisen

 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij met na of nlt
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Met een mbo-diploma (niveau 4) word je toegelaten tot deze hbo-opleiding.

Eén vak niet in jouw pakket? 

Heb je een havo- of vwo-diploma maar mis je een vak om aan de vooropleidingseisen te voldoen? Dan heb je bij Fontys de kans om alsnog te worden toegelaten bij de opleiding van jouw keuze door het behalen van een toelatingstoets.

Niet de juiste vooropleiding?

Wil je starten met een Fontys-opleiding, maar heb je geen havo-, vwo- of mbo niveau 4-diploma en ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je toelating aanvragen middels het toelatingsonderzoek 21+.  

Buitenlands diploma

Wil je toegelaten worden tot de lerarenopleiding op grond van een buiten Nederland behaald diploma? Stuur een e-mail naar inschrijvingenflot@fontys.nl of bel naar 08850 74288

Kopopleiding

Ben jij al (bijna) afgestudeerd of is het minder dan zeven jaar geleden dat jij je hbo- of wo-getuigschrift behaalde in een vak aanverwant aan een schoolvak? Met de kopopleiding (voltijd) kun je in één jaar je bevoegdheid behalen. 

 

Placeholder for Fontys video
Als liefhebber van exacte vakken is deze opleiding perfect voor mij."
Jan, student

 

Opbouw

Het eerste jaar ben je veel op het instituut aanwezig. Je werkt in de werkplaats aan projecten, spreekt met experts, geeft vorm aan je eigen ontwikkeling en bouwt je dossier op. Je krijgt ook de kans om onderwijskundige vakken en vakdidactiek te volgen. Daarnaast doe je op school en in bedrijf werkplekervaringen op. 

Wil je weten welke vakken je allemaal volgt tijdens de opleiding, bij welke bekwaamheden welke vakken horen, hoe deze vakken eruitzien en hoeveel studiepunten je hiervoor kan krijgen? Bekijk de studiegids.

In het tweede wordt het werkplekleren op scholen en in bedrijf verder uitgebreid. Ook wordt er steeds meer een beroep gedaan op jouw zelfsturend vermogen om je leren vorm te geven. 

Het werkplekleren op scholen en in bedrijf wordt in het derde jaar verder uitgebreid. Ook wordt er steeds meer een beroep gedaan op jouw zelfsturend vermogen om je leren vorm te geven. 

In het derde jaar kies je een minor. Met een minor geef je smaak aan je opleiding! Het aanbod van minoren is groot. Het kan een minor zijn die je volgt met studenten van andere instituten, maar ook bijv. een minor die zich wat meer toespitst op jouw rol als leraar. Wat denk je van Omgaan met een diversiteit aan leerlingen en hun gedrag​, Filosofie en Ethiek of Burgerschap? Ook bestaat de optie om een minor in het buitenland te volgen.
In het vierde jaar richt je je op een afstudeerrichting: algemeen vormend (havo/vwo) en beroepsgericht (vmbo/mbo). Gedurende het vierde jaar krijg je voor je afstudeerrichting specifieke onderdelen, je werkt aan een afstudeeronderzoek en loopt de afrondende stage. Het gehele jaar staat in het teken van afstudeerrichting die jij gekozen hebt. 
 
 

Na je opleiding

Door de brede opzet van de opleiding ben je allround inzetbaar. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag als docent voor verschillende vakken zoals natuurkunde, verzorging of techniek. Daarnaast kun je nieuwe vakken zoals Techna of STEM in voeren op scholen. 

 • Docent natuurkunde, biologie, scheikunde, verzorging of techniek
 • Bevoegd voor de vakken Onderzoek & Ontwerpen (O&O) en Techniek en Technology (T&T)
 • Nieuwe vakken rondom bèta onderwijs invoeren
 • Werken bij (semi)overheidsinstellingen zoals pedagogische centra of onderwijsbegeleidingsdiensten
 • Werken bij particuliere instellingen zoals uitgevers van schoolboeken en vakbladen

 

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

 

Agenda

Meld je hier aan voor een van onze activiteiten. Zo weet je zeker of dit de opleiding voor jou is! Bekijk bijvoorbeeld een voorlichting vanuit huis of meld je aan voor een Open dag op de campus. Wat je ook kiest, hopelijk zien we je snel.

Open Dag
2 november 2024
Programma

Heb jij al een paar opleidingen in gedachten? Fijn! Dan is het tijd voor de volgende stap. Bezoek onze open dag en kom sfeer proeven, want of het écht klikt merk je het beste op onze campus. Onze studenten en docenten leiden je met plezier rond.

Onze open dag is op 2 november, 2024.

Wil jij erbij zijn? Laat je gegevens achter en krijg als eerste bericht.

Is er geen datum bekend voor een meeloopdag of is deze al volgeboekt? Neem dan contact met ons op: 08850 74300 of marcomflot@fontys.nl. Meeloopdagen zijn beschikbaar vanaf periode 2 (november). In de afsluitende periode 4 (vanaf mei) is er een beperkt aanbod aan meeloopdagen. Houd hier rekening mee.

Meer weten over de opleiding Leraar Techniek

Wil je graag een gesprek met iemand van de voltijdopleiding Leraar Techniek (Science & Technology) in Tilburg? Dat kan!

Je kunt een e-mail sturen naar opleidingscoördinator Patrick Smits coordinatieflottechniek@fontys.nl
Hij neemt dan contact met je op.

Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor deze opleiding? Ga dan naar de collegegeldmeter.


Houd naast je collegegeld ook rekening met kosten voor introductie, boeken, readers, excursies en laptop.   


Op  DUO kun je zien of je recht hebt op studiefinanciering of een studenten-reisproduct voor je OV-chipkaart. 

Stap 1: Je meldt je aan via Studielink.
Meld je, bij voorkeur, vóór 1 mei aan, zodat je nog ruim de tijd hebt om de stappen van je inschrijving te voltooien en je check-in gesprek te voeren.

Aanmelden na 1 mei? Informeer bij de opleiding naar de mogelijkheden.

Houd je Studielink berichten in de gaten, deze ontvang je ook op het emailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Vanaf half mei is het mogelijk om je betaalgegevens in te voeren in Studielink.

Stap 2: Je wordt uitgenodigd voor de Studiekeuzecheck.
De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys.

Stap 3: Je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf 15 mei in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail. De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 september.  

Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas inschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.

Je wilt een hbo-opleiding gaan doen. Maar welke opleiding kies je? Een studie kiezen is soms best lastig. Gelukkig kunnen wij je helpen. Wij vinden het belangrijk dat jij een opleiding kiest die bij jou past. Wij bieden gemakkelijke tools om je te helpen bij je studiekeuze. Als je nog twijfelt, maar ook als je het nog niet helemaal weet.


Ouders en studiekeuze

Je kind zit in de bovenbouw van havo of vwo, of in het laatste jaar van het mbo en oriënteert zich op een vervolgstudie aan het hbo. Hoe werkt zo’n keuzeproces nu precies? Wat kun je als ouder doen om je kind daarin het beste te ondersteunen?

Leraar worden iets voor jou?

Doe de test

Veelgestelde vragen

Heb je vragen over bijvoorbeeld stagelopen, je vooropleiding en het collegegeld? Of heb je een andere vraag? Kijk dan bij onze veelgestelde vragen.

 

Locaties en contact Leraar Techniek