Veelgestelde vragen Fontys Educatie

Op deze FAQ-pagina vind je de veelgestelde vragen over de Lerarenopleidingen in Tilburg (FLOT) en Sittard (FLOS).

Vragen over leraar worden

Wil je weten of leraar worden iets voor jou is, welke eigenschappen en vaardigheden je moet hebben en welke type onderwijs het beste bij jou past?


In het onderwijs is geen dag hetzelfde. Ben je benieuwd hoe het is om als leraar voor de klas te staan? Kijk eens naar de documentaire 100 dagen voor de klas. Of vraag op scholen in de buurt om een dagje mee te lopen.

Leraar is een dynamisch en veelzijdig beroep. Je brengt niet alleen kennis over maar helpt kinderen, jongeren of jongvolwassenen ook in hun (persoonlijke) ontwikkeling en welbevinden. Als leraar ben jij een multitalent: je bent inspirerend, hebt inlevingsvermogen, werkt samen met verschillende doelgroepen (kinderen, ouders, collega's) en je bent een organisatietalent. Heb je bovenstaande zelftest al gedaan om inzicht te krijgen of het beroep van leraar bij jou past?
Heb je de info op onze pagina 'Welke lerarenopleidingen zijn er' gelezen en de zelftest gedaan, maar nog steeds niet zo'n goed beeld of je beter past in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs of beroepsonderwijs en welk vak dan? Studieadviseur Judith Boetzkes helpt jou graag verder met jouw studiekeuze en vragen. Maak een afspraak voor een telefonisch studieadviesgesprek.
Bij Fontys is het afhankelijk van welke lerarenopleiding je wilt gaan doen, waar je deze kunt volgen. Fontys Educatie heeft voornamelijk leslocaties in Tilburg, Eindhoven, Den Bosch en Sittard. Op onze pagina 'Welke lerarenopleidingen zijn er' zie je welke opleidingen waar zijn.
Fontys Educatie heeft naast de lerarenopleidingen een ruim aanbod aan opleidingen en trainingen om je verder mee te verdiepen in het onderwijswerkveld. Die je als leraar kunt doen om je verder te specialiseren binnen het onderwijs. Of die je vanuit een ander werkveld kunt doen. Bekijk onze specialistische educatieve masteropleidingen of cursussen en maatwerktrajecten.
Met een lerarenopleiding ontwikkel je de kennis en de vaardigheden om een goede leraar te worden. Je diploma toont aan dat je de juiste basis hebt om voor de klas te staan. Er zijn enkele uitzonderingen, namelijk als je zij-instromer bent, studeert aan een lerarenopleiding of voor een paar uurtjes gastdocent bent. Ga jij toch voor die kroon op het werk en besluit je je leraardiploma te gaan halen, dan is Fontys er voor jou!
Vanaf januari 2022 krijgen leraren in het basisonderwijs / primair onderwijs (po) dezelfde beloning als hun collega’s in het voortgezet onderwijs (vo). Dat is tussen € 3.500 en € 7.190 per maand. Wat je gaat verdienen als leraar is afhankelijk van je ervaring.
Ja, er is een lerarentekort dus het arbeidsmarktperspectief is over het algemeen goed. Afhankelijk per regio, sector en het vak waarin je wilt gaan lesgeven. Op de website van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) vind je meer informatie over het arbeidsmarktperspectief van het basisonderwijsvoortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs.
Heb je interesse om - vanuit een andere branche - de overstap te maken naar het onderwijs? Er zijn vaak diverse mogelijkheden om dit via een verkort traject te doen, waarbij je werk, leren en privé kunt combineren. In sommige gevallen kom je bijvoorbeeld in aanmerking voor een zij-instroomtraject of een eenjarig kopopleidingstraject. Studieadviseur Judith Boetzkes kan met jou bekijken wat bij jou en je situatie past. Maak een afspraak voor een telefonisch studieadviesgesprek.
Natuurlijk! Jouw werk- en levenservaring kun je mooi inzetten voor de begeleiding van je leerlingen. Voor carrièreswitchers zijn er diverse mogelijkheden om via een verkort traject om te scholen tot leraar.


Vragen over een (leraren)opleiding

Op de webpagina van de opleiding van jouw keuze vind je bij 'Agenda' een overzicht van de studiekeuzeactiviteiten, zoals een dagje meelopen. Staat er niks online of is het volgeboekt? Neem dan contact met ons op. Wil je meelopen in Tilburg: stuur een mail naar marcomflot@fontys.nl. Geef hierbij aan in welke opleiding je interesse hebt en of dit een voltijd of deeltijd opleiding betreft. Wil je meelopen in Sittard: je vindt de contactgegevens in de footer op de opleidingspagina.

Op de opleidingspagina vind je quotes en verhalen van studenten van onze lerarenopleidingen.

> Studenten over studeren bij FLOT (Tilburg)

> Studenten over studeren bij FLOS (Sittard)

Een overzicht met de studentenervaringen van de overige lerarenopleidingen volgt.

Om in het voortgezet onderwijs te kunnen lesgeven heb je voor de onderbouw een tweedegraads lesbevoegdheid (hbo-bachelor lerarenopleiding) nodig en voor de bovenbouw een eerstegraads lesbevoegdheid (masteropleiding). Met een tweedegraads bevoegdheid kun je ook lesgeven in het middelbaar beroepsonderwijs en in de volwasseneneducatie. Afhankelijk of je de bacheloropleiding voltijd of deeltijd gaat volgen, kun je deze binnen 1 tot 4 jaar behalen. Een masteropleiding duurt (daarna) nog twee jaar.
Je kunt kiezen voor een (tweedegraads) bacheloropleiding (voltijd en/of deeltijd) en de (eerstegraads) masteropleiding. Daarnaast heb je nog als opleidingsvariant Kopopleiding (voltijd) waarmee je ook tot tweedegraads lesbevoegd docent wordt opgeleid. Of kies voor een Associate Degree.
Je vindt alle opleidingen via de opleidingszoeker op fontys.nl. En op de pagina Welke Lerarenopleidingen zijn er? hebben we alle educatieve opleidingen voor je op een rijtje gezet.
De reguliere bacheloropleiding (voltijd en deeltijd) 4 jaar en een masteropleiding 2 jaar. Het verschilt per student maar vooral bij deeltijd is vaak een versneld traject mogelijk in verband met bepaalde vooropleidingen en/of ervaringen. Mocht je in aanmerking komen voor vrijstellingen, dan kan de looptijd verkort zijn (bijvoorbeeld voor pabo-afgestudeerden). Er is een aantal speciale trajecten voor deeltijdstudenten.
Afhankelijk van eventuele vrijstellingen, die je op basis van vooropleiding verleend worden, is het mogelijk de (deeltijd) opleiding verkort te volgen. Dit bespreek je met de opleidingscoördinator of intakecoördinator tijdens het intakegesprek.
Nee. Maar als je dit wilt, kun je kiezen voor een traject 'bi'-certificering. Dit is een samenwerking tussen Fontys Lerarenopleiding Tilburg (FLOT) en Fontys Hogeschool Kind en Educatie (FHKE). Binnen dit traject kun je twee lerarenopleidingen binnen vier jaar afronden: één bij de pabo van FHKE en één bij FLOT. Je vindt op de pagina bi-certificering FHKE meer informatie over dit traject.
Op iedere opleidingspagina vind je bij 'Opbouw' een globale omschrijving wat je gaat leren. In de studiegids en het examenreglement vind je specifiekere informatie. Dat kan per opleidingsinstituut anders zijn. De Lerarenopleiding in Tilburg (FLOT) spreekt bijvoorbeeld over onderwijseenheden.
Op de opleidingspagina vind je bovenaan het menu de knop 'Aanmelden', klik hierop, vervolgens lees je in stappen: 'Hoe meld ik me aan'. Of neem een kijkje op de pagina aanmelden en inschrijven.

Wat leuk, je gaat starten! We hebben veel nuttige informatie voor je bij elkaar gezet, zodat je je goed kunt voorbereiden op je studie.

Vanaf begin juli ontvang je alle informatie die je nodig hebt voor een goede start van je studie. Waaronder een boekenlijst, verwijzing naar het rooster en de introductie. Wanneer je les hebt, is voor elke opleiding anders, deze staan op de opleidingspagina vermeld. Voor het aanbod kun je als student kijken op de roosterpagina van jouw opleiding in het programma Xedule.

> Voor Lerarenopleiding Tilburg: lees meer op Goede Start (voltijd)
> Voor Lerarenopleiding Tilburg: Lees meer op Goede Start Pro (deeltijd)

Dit verschilt per opleiding. Over het algemeen genomen kun je bij Lerarenopleiding Tilburg uitgaan van gemiddeld 20 tot 30 studenten per klas. Maar bijvoorbeeld Frans, Spaans, Duits en Godsdienst bestaan over het algemeen uit klassen van 5 tot 15 personen. De Lerarenopleiding Sittard is vaak wat kleinschaliger. Ook kan het zijn dat er voor verschillende studieroutes (bijv. voltijd en deeltijd) colleges of minoren samengevoegd worden.

Meer informatie vind je bij 'Studie in cijfers' op de opleidingspagina.

Bij de voltijdopleidingen zijn het veelal studenten die van havo, vwo of mbo doorstromen. Denk aan de leeftijd tussen de 17 en 22 jaar.
Een indicatie van leeftijd van studenten bij de deeltijdopleidingen varieert tussen de leeftijd van 23 en 50 jaar.

Bij Lerarenopleiding Tilburg kun je bij de deeltijd bacheloropleidingen ook instromen in februari. Ook bij Lerarenopleiding Sittard zijn er gedurende het jaar in overleg mogelijkheden, bijvoorbeeld als je al wat modulen wilt volgen en vervolgens in september echt instroomt.

Het is echter niet voor iedereen geschikt, omdat je aansluit bij een bestaande groep vraagt het oppakken van de onderwijsactiviteiten iets van jouw voorkennis en ervaring. Een hbo-vooropleiding en ervaring in het onderwijs maken dat gemakkelijker. Neem contact op met de deeltijd- of intakecoördinator om te bespreken of instromen in februari voor jou een goede optie is.

In Tilburg geldt voor alle studenten van de bacheloropleiding (voltijd en deeltijd) dat zij een minor volgen van 30 ec. FLOT studenten kunnen bij FLOT intern een minor volgen. Kijk op de portalpagina minoren. Voor alle overige informatie en het volgen van een minor buiten FLOT: fontys.nl/minoren.
Zeker! Denk aan rustige studieruimtes, extra tijd bij tentamens, het gebruik van Kurzweil en een speciaal lettertype/grootte.

Heb je een functiebeperking of chronische ziekte, dan houden wij rekening met jouw situatie. Het is handig als je dit bij inschrijving al aan ons doorgeeft.
> Lees meer over studeren met bijzondere omstandigheden
Er worden geen eisen gesteld aan de termijn waarin je je propedeuse behaalt. Je moet aan het einde van het studiejaar wel voldoen aan de doorstroomnorm. Dit geldt voor de bacheloropleidingen voltijd, vanwege het bindend studieadvies na jaar 1. De doorstroomnorm is 50 studiepunten. Voor de bacheloropleidingen deeltijd geldt dat zij aan het eind van jaar 2 een (niet bindend) studieadvies krijgen. Bij de masteropleidingen en kopopleiding is er geen sprake van een propedeusefase. Let op: in studiejaar 2024-2025 zal hier een wijziging in plaatsvinden.

Na aanmelding voor je studie heb je je Fontys inloggegevens via e-mail toegestuurd gekregen. Mocht je deze onverhoopt niet hebben ontvangen. Stuur dan een e-mail naar:

Het PCN (Persoonlijk Communicatie Nummer) is in gebruik voor de student om mee in te loggen. Dit is een uniek nummer aangevuld met @student.fontys.nl. Het studentnummer is het unieke nummer waarmee de student wordt opgenomen in de administratie, waaraan bijvoorbeeld ook de studieresultaten van de student hangen. Je kunt ze onderscheiden, doordat een PCN nummer bestaat uit 6 cijfers en een studentnummer uit 7 cijfers.

Vragen over toelating

Bij Lerarenopleiding Tilburg kun je bij een voltijd- of deeltijd bacheloropleiding instromen met minimaal een havo, vwo of mbo-4 diploma. Je kunt met ieder profiel bij ons terecht (CM, EM, NG en NT). Let op: bij een aantal opleidingen gelden extra toelatingseisen. De toelatingseisen vind je op de opleidingspagina onder 'toelating'. Voor een masteropleiding dien je in het bezit te zijn van een afgeronde lerarenopleiding tweedegraads in hetzelfde vak om toegelaten te kunnen worden.

Bij Lerarenopleiding Sittard kun je bij voltijd instromen met een havo, vwo of mbo-4 diploma, aangevuld met eventuele verplichte vakken per opleiding. Deze eisen vind je op de opleidingspagina onder 'toelating'. Voor de deeltijdopleiding en masters dien je in de meeste gevallen een bachelor of master vooropleiding gedaan te hebben.

In sommige gevallen is het mogelijk om vrijstellingen te krijgen. We verwijzen je hiervoor graag naar de opleidingscoördinator van jouw opleiding. Deze contactgegevens vind je op de betreffende opleidingspagina. Aan de hand van een intakegesprek worden de mogelijke vrijstellingen doorgesproken. Deze zijn afhankelijk van de vooropleiding en het eventueel bijhouden van kennis door werkervaring.
Ja, dit is altijd mogelijk. Neem hiervoor contact op met de opleidingscoördinator of intakecoördinator. Je vindt de contactgegevens van de opleidingscoördinator onderaan de betreffende opleidingspagina.
Heb je een havo of vwo diploma maar voldoe je niet aan de nadere vooropleidingseisen bij jouw gewenste opleiding? Dan heb je bij Fontys een extra kans om toegelaten te worden door het maken van één of meerdere toelatingstoetsen. Lees de informatie op toelatingstoetsen havo/vwo.
Wil je starten met een lerarenopleiding, maar heb je geen havo-, vwo- of mbo niveau 4-diploma? En ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je deelnemen aan het toelatingsonderzoek 21+ voor de Fontys opleiding van je keuze.
Je kunt zij-instromer worden wanneer je voldoet aan een aantal voorwaarden. Je dient o.a. een afgeronde hbo- of wo-opleiding te hebben, verwant aan het vak waarin je les wilt geven. Daarnaast dien je werkzaam te zijn in het onderwijs. Kijk op de pagina zij-instroom voor meer informatie.
Je kunt bij de Lerarenopleiding in Tilburg een éénjarige kopopleiding volgen wanneer je in de afgelopen 7 jaar een hbo- of wo-getuigschrift behaald hebt, in een vak aanverwant aan het vak waarin je je bevoegdheid wilt behalen. Let op: de kopopleiding is een voltijdopleiding. Lees meer over de Kopopleiding.
Ja, dit is mogelijk. Maar het wordt vanwege de studiedruk niet geadviseerd om twee opleidingen tegelijkertijd te volgen.
Volg een cursus of korte opleiding om je kennis te verdiepen of verbreden. Bekijk losse cursus volgen van de masteropleiding.
Bij voltijdopleidingen is de Studiekeuzecheck een verplichte inschrijfvoorwaarde. De Studiekeuzecheck bestaat uit een online vragenformulier en een contactmoment met de opleiding. In de welkomstmail die jij hebt ontvangen na jouw aanmelding, vind je de link naar het online vragenformulier. Bij deeltijd- en masteropleidingen volstaat een intakegesprek met de opleidingscoördinator en is de Studiekeuzecheck niet nodig. Kijk voor meer informatie op de pagina Studiekeuzecheck.

Vragen over stage en arbeidsmarkt

Op de eerstejaars voltijdstudenten na, zoeken en solliciteren alle studenten zelf naar een stageplaats, ook studenten van de Kopopleiding. Op de interne portal onder Stage vind je hierover alle informatie. Je kunt de interne portal bezoeken na het ontvangen van je inlog.
Ja, dit is in veel gevallen mogelijk. De studie is te combineren met een baan. Het vraagt wat van je inzet en motivatie en hangt af van hoeveel uur je werkt.
Als je al in het onderwijs werkt, kun je je baan vaak inzetten als stage. Overleg met de opleidingscoördinator over jouw situatie.
Ja, dat behoort tot de mogelijkheden en is per situatie verschillend. Overleg met de opleidingscoördinator over jouw situatie.
Dat verschilt per opleiding. Voor vragen over stage kun je terecht op de interne portal onder Stage. Je kunt de interne portal bezoeken na het ontvangen van je inloggegevens.
Je mag stage lopen buiten de regio. Voor meer informatie kun je terecht op de interne portal onder Stage FAQ. Je kunt de interne portal bezoeken na het ontvangen van je inloggegevens.
Dat kan. Ook deze informatie vind je op interne portal onder Stage. Je kunt de interne portal bezoeken na het ontvangen van je inloggegevens.
De werkgelegenheid voor leraren in het voortgezet onderwijs is momenteel erg gunstig, want er is een groot lerarentekort. Vind meer informatie via OCW in cijfers.
Dit is afhankelijk van de afspraken met je werkgever en wat de overheid hierover beslist. In principe is het niet toegestaan, maar het wordt soms gedoogd wanneer er een lerarentekort is. Lees meer via Rijksoverheid.

Vragen over de opleidingslocatie

Fontys Educatie heeft 7 verschillende 'opleidingsinstituten':

  • Fontys Lerarenopleiding Sittard
  • Fontys Lerarenopleiding Tilburg
  • Fontys Kind en Educatie
  • Fontys & De Nieuwste Pabo
  • Fontys Pedagogische Technische Hogeschool
  • Fontys Hogeschool voor de Kunsten
  • Fontys Lerarenopleiding Sporthogeschool
  • Fontys Lerarenopleiding Pedagogiek
  • Fontys Opleidingscentrum Speciale Opleidingszorg

Tilburg

Kijk bijvoorbeeld op kamernet Tilburg.

Sittard

Neem een kijkje op: Studeren in Sittard Lerarenopleiding Sittard | Fontys

Vragen over financiën en regelingen

De hoogte van het collegegeld is afhankelijk van verschillende factoren, zoals vooropleiding en je persoonlijke situatie. De voorwaarden en de collegegeld meter vind je op de pagina collegegeld.
Er zijn verschillende financiële regelingen voor als je leraar wilt worden.
Is jouw inschrijving nog niet voltooid dan kan je je betaalgegevens wijzigen via Studielink. Zodra jouw inschrijving volledig is afgerond, dan kan je de betaalgegevens wijzigen middels een invulformulier. Hier vind je de link naar het invulformulier.

Voor het opvragen van een betaalbewijs kan je een e-mail sturen naar:

Een andere vraag

Heb je een andere vraag of een vraag over jouw specifieke situatie?

Lerarenopleiding Tilburg

Lerarenopleiding Sittard