Sprint naar content
Project

Nursefluencers

Het Nederlandse zorgsysteem loopt vast, en hoewel de expertise van verpleegkundigen vaak mist in journalistieke artikelen, mengt een groeiende groep ‘nursefluencers’ zich online nadrukkelijk in het debat. Binnen dit SIA KIEM project wordt onderzocht wat de invloed is van deze nursefluencers - die actief zijn op instagram – op het debat rondom het zorginfarct zoals dat gevoerd wordt tussen 2020 en 2023.

Doel

Het doel van dit onderzoek is om verschillende Nederlandse nursefluencers in kaart te brengen en inzicht te krijgen in de invloed die zij hebben op het zorgdebat. Welke argumenten brengen ze ter sprake en hoe doen ze dat? Daarnaast wordt onderzocht hoe deze argumenten zich verhouden ten opzichte van het journalistieke debat.

Aanpak

Binnen werkpakket 1 wordt de manier waarop nursefluencers zich manifesteren middels netnografische online analyse in kaart gebracht. Binnen werkpakket 2 worden focusgroepen uitgevoerd met verpleegkundigen, journalisten en onderzoekers, die dienen als verdere verdieping. Met de synthese die voortkomt uit de focusgroepen maken we een vertaalslag naar een praktische toolkit voor nursefluencers, het onderwijs en de journalistiek.

Looptijd

Het project heeft een looptijd van een jaar en start op 1 november 2023. We verwachten in deze periode inzicht te krijgen in een nog niet onderzocht fenomeen.  

Partners

Het onderzoek is een samenwerking met het lectoraat Journalistiek en Verantwoorde Innovatie.

Stichting Lobby Lokaal en Sipr zijn MKB-partners, NU’91 is als beroepsorganisatie verbonden aan het project.

Sfeerafbeelding Fontys

Contact

Betrokken docenten en onderzoekers
Jessie van Wijk (projectleider), Fleur Hendrickx, Pieterbas Lalleman, Danielle Arets.

Foto van persoon

J. (Jessie) van Wijk

Docent-onderzoeker
Foto van persoon

Dr. P.C.B. (Pieterbas) Lalleman

Lector Leiderschap in het lectoraat Persoonsgerichtheid in een ouder wordende samenleving