Sprint naar content
Project

Het FORSEE project

Het FORSEE (video-monitoring-FOR-early-Signaling-of-advErsE-events) project: de Slimme camera moet onverwachte complicaties terugdringen.

Doel

Dit project onderzoekt het continue (24 uur) monitoren van de cardiorespiratoire status van een patiënt met een video based monitor systeem (VBMS). Deze slimme camera heeft als doel achteruitgang van vitale functies te monitoren en te voorspellen, om zo vroege interventies mogelijk te maken en daarbij mogelijk levens te redden. Wij onderzoeken de ervaringen en verwachtingen van patiënten en professionals van het video based monitoring systeem, de slimme camera die vitale functies meet bij de patiënt.

Sfeerafbeelding Fontys

Resultaten

Het continue betrekken van gebruikerservaring van patiënten en zorgverleners geeft inzicht in belangrijke bruikbaarheids- en acceptatiefactoren, (incl. privacy, klinische werkprocessen en kosten-reductiepotentieel via health-care economics assessment). Mijn concrete onderzoeksresultaten zijn dat er een document met eisen is ontstaan op product (eisen voor de ontwikkeling van de slimme camera) en proces niveau (implementatie wensen en eisen) die samengesteld is door de professionals en patiënten zelf. Deze onderzoeksresultaten worden continue terug gekoppeld naar de technici en daaruit voortvloeiend zal het systeem steeds dichter bij de dagelijkse praktijk wensen komen en uiteindelijk een bruikbaar eindproduct worden (iteratief proces).

Aanpak

Als onderzoeksdesign gebruiken we een User-Centred Design. Een observationele studie met verschillende kwalitatieve meetmethode. Data over de ervaring van deze nieuwe zorgtechnologie wordt verzameld via meerdere methoden, op meerdere momenten en vanuit meerdere perspectieven en data wordt continue geanalyseerd. Door middel van bijvoorbeeld een ingezette vragenlijst en focusgroepen, hebben we resultaten over wat de patiënt en professional vinden van de inbreuk op hun privacy bij het gebruik van de slimme camera. Door middel van een vragenlijst hebben we inzicht/data verzameld waar het onderzoeksteam rekening moet houden vanuit de professional bij het door ontwikkelen en implementeren: bijvoorbeeld eisen aan de slimme camera: Het mag niet in de weg staan, moet makkelijk bij acute situaties verschoven kunnen worden, de camera moet kunnen worden uitgezet tijdens ADL verzorging, continue privacy blijven waarborgen, uit de beleving van de professional komt naar voren dat ze bang zijn voor alarm vermoeidheid, dit nemen wij nu al mee tijdens ons iteratief proces bij de ontwikkeling. Deze resultaten worden terug gekoppeld naar de technici en worden samen ook bediscussieerd in de FORSEE groep. Er word gezamenlijk naar oplossingen gezocht en ook de mogelijke oplossingen worden gevalideerd bij de professionals of het wel oplossingen zijn. Uit eisen-en bevindingen halen wij continue nieuwe deelvragen om nog beter te kunnen onderzoeken wat voor invloed deze nieuwe technologie in de gezondheidszorg heeft. Je kunt denken aan dat we in diepte doorgaan op bevindingen uit de resultaten van de vragenlijst door middel van diepte interviews en focusgroepen.

Daarnaast zijn wij momenteel erg benieuwd wat de nieuwe technologie daadwerkelijk voor invloed heeft op het persoonlijk contact tussen professional en patiënt, wat gebeurd er met de klinische blik en het handelen op intuïtie gevoel? Dit gaan we onder andere met een groep hbo-V studenten onderzoeken.

Sfeerafbeelding Fontys

Slimme camera’s houden IC-patiënt in het Catharina Ziekenhuis in de gaten | Foto Catharina Ziekenhuis

Partners

Binnen het FORSEE project werken we samen met professionals van de Technische universiteit Eindhoven– het Catharina ziekenhuis – Philips- Fontys Hogeschool, Lectoraat: Decision Support: who CAREs?

Dit onderzoek maakt deel uit van het FORSEE project gefinancierd door ZonMw, NWO, de Hartstichting en de Nederlandse CardioVasculaire Alliantie (DCVA) van de financieringsoproep "Hart voor een duurzame gezondheidszorg. Medische hulpmiddelen voor vroegtijdige herkenning, preventie en behandeling van hart- en vaatziekten dragen bij aan duurzame gezondheidszorg"

Betrokken onderzoekers

Cindy Verstappen 1,2 , Iris C. Cramer 2, Rik J.C. van Esch 2, Jan Bergmans 2, Sander Stuijk 2, Marcel van ’t Veer 1, Leon Montenij 1, Svitlana Zinger 2, Lukas Dekker 1,2, R. Arthur Bouwman 1,2, Angelique Dierick 1,4

Affiliation:

1. Catharina Hospital, Eindhoven, The Netherlands

2. Eindhoven University of Technology, Eindhoven, The Netherlands

3. Philips Research, Eindhoven, The Netherlands

4. Fontys University of applied Sciences, Eindhoven, The Netherlands

Sfeerafbeelding Fontys


Contact

Foto van persoon

C. (Cindy) Verstappen

Verpleegkundig specialist en onderzoeker bij Catharina Ziekenhuis