Sprint naar content
Project

CoLLidE: Co-creation in Living Labs as impact Engine.

Iedereen kent het probleem van de plastic soup. En de maatregelen die er inmiddels zijn om zwerfplastic terug te dringen. Er is al een verbod op verschillende zogeheten Single Use Plastics: de roerstaafjes, rietjes etc. Je ziet dan ook allerhand alternatieven. Maar met die materialen blijf je veel grondstoffen en energie gebruiken voor de productie en veel afval produceren. Waarom niet overschakelen op herbruikbaar? Dan blijven de grondstoffen veel langer ‘in the loop’ en kan je aan het eind van de levensduur nog steeds recyclen. Weg met wegwerp!

Onderdeel van:

Wat houdt het project in?

Het CoLLidE-project onderzocht hoe herbruikbare voedselverpakkingen succesvol op de markt kunnen komen. Het project liep van juni 2022 tot december 2024. Fontys Lectoraat Circulaire Transitie werkte samen met Innovatiehuis De Peel en Haval Packaging, beide in de Brainport Regio.

Haval heeft een systeem, Circulware, gemaakt. Dit systeem vervangt wegwerpverpakkingen door herbruikbare en recyclebare verpakkingen van biobased materiaal. Hoewel het product al klaar was, moest worden gekeken naar hoe de verpakkingen ingezameld en schoongemaakt konden worden. Ook werd onderzocht hoe consumenten omgaan met het gebruik en terugbrengen van de verpakkingen.

Studenten van verschillende opleidingen, zoals economie, techniek en sociale studies, werkten samen met onderzoekers, ondernemers en Innovatiehuis De Peel. Ze voerden hun onderzoek uit in Living Labs. De resultaten helpen bij het maken van een circulair businessmodel en geven ideeën aan andere bedrijven die ook duurzamer willen worden.

Projectdoelstelling

Het CoLLidE-project had twee doelen:

  1. Het verminderen van plastic afval door onderzoek en experimenten met herbruikbare voedselverpakkingen.
  2. Het verbeteren en uitbreiden van het Living Lab-concept om zo meer maatschappelijke problemen aan te pakken.

    Living Labs zijn een manier van samenwerkend leren, waarbij oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen worden gecreëerd. Dit project sluit aan bij het SPRONG-project, waarin Fontys en Avans samenwerken om onderzoeksgroepen sterker te maken.

Periode

Het projectvoorstel is ingediend bij de Eindhoven Engine OpenCall 2022 en loopt van 1 juni 2022 tot en met 1 december 2024.

Project output

De transitie van wegwerpplastic naar langdurig en hergebruikt plastic

Sfeerafbeelding Fontys
Het onderzoek is uitgevoerd in 3 fases:

1. Mini-pilots

Door middel van interne analyses en pilots in gesloten omgevingen en open omgevingen en evaluatie onderzoek naar het gebruik zijn de eerste aanbevelingen gedaan.

2. Gedragsonderzoek

Met enquêtes onder gebruikers, pilots bij ijssalons, een afstudeeronderzoek naar gedragsintentie studenten en een Sustainability assessment gedragsverandering klant en eindgebruiker zijn aanbevelingen gedaan over het gedrag,

3. Pilot Gemeentehuis Gemert

In fase 3 zijn de bevindingen en aanbevelingen uit de eerdere fases ingezet voor de pilot bij gemeentehuis Gemert en ook hier zijn weer diversen bevindingen en aanbevelingen gedaan.

Werken en leren in Living Labs

Sfeerafbeelding Fontys
Bevindingen

Lessons Learned

Lees hier een aantal lessons learned rondom het samenwerken, samen leren, samen experimenteren en reflecteren met de stakeholders van het lab.

Tools en handreikingen

Hier vind je enkele tools en handreikingen voor samenwerking in Living Lab.

Partners

CoLLidE is uitgevoerd met subsidie van Eindhoven Engine. De locatie van Eindhoven Engine op het TU/e terrein fungeerde als kantoor voor de studententeams en faciliteerde zo zowel de onderzoeksactiviteiten voor Circulware als de reflectie op het collaboratieve leerproces in het Living Lab.


Contact

Foto van persoon

Y.A. (Yvonne) van Lith

Docentonderzoeker