AD-ICT en HBO-ICT

Ben jij een Nederlandse student, die bij aanmelding heeft gekozen voor het Engelstalige
programma HBO-ICT / Information and Communication Technology (Eindhoven)?
Dan is dit niet de juiste pagina met informatie over de start van jouw studiejaar.
We verwijzen je graag naar de Engelstalige webpagina “Fresh at Fontys”, met informatie voor alle studenten (nationaal en internationaal), die voor het Engelstalige programma hebben gekozen.
Je komt daar door rechts bovenin je scherm te klikken op het woord "English".

Wat leuk dat jij je hebt aangemeld voor deze opleiding. We verheugen ons er op jou te verwelkomen na de zomer! Voordat je echt gaat beginnen zijn er nog een paar zaken die om jouw aandacht vragen. Op deze pagina vind je meer info. Heb je nog vragen? Laat het ons weten. We zijn er om jou te helpen.

Fijne zomervakantie en tot op Purple!

Bekijk het programma van jouw introweek bij 'Intro en kennismaking'


Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Welkomstboodschap hogeschool ICT

Studenten en medewerkers heten je van harte welkom op de opleiding!

Inschrijven

Welke zaken vragen aandacht rondom jouw inschrijving? Je vindt ze hieronder.

Je hebt je aanmelding bij Fontys ICT ingestuurd via de website Studielink.nl en van Studielink een bevestigingsmail ontvangen. Dat betekent NIET dat je al ingeschreven bent. Je bent pas ingeschreven als je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan. In Studielink vind je een 'To Do List' waar je kunt aanvinken welke acties je nog moet afronden. Ga regelmatig naar je Studielinkpagina en check je 'to do' acties. Pa na het afronden van alle stappen is de inschrijving officieel.

naar studielink

Wij vinden het heel belangrijk dat je de juiste opleiding kiest en met een fijn gevoel aan je studie begint. Daar kan de Studiekeuzecheck en het bijbehorende ‘check-in’ gesprek bij helpen!

Hoe werkt het?

 • Je meldt je aan voor een (of meerdere) opleiding(en) via Studielink. We adviseren je om voordat je je aanmeldt voor een opleiding deel te nemen aan in ieder geval één studiekeuzeactiviteit. Zie hiervoor de studiekeuzeactiviteiten agenda.
 • We sturen je een korte online vragenlijst over je studiekeuze en je verwachtingen.
 • Als je de vragenlijst invult, nodigen we je uit voor een check-in gesprek en bespreken we de antwoorden uit de vragenlijst.
 • Je krijgt een persoonlijk studiekeuzeadvies.
 • Als je aan alle inschrijfvoorwaarden voldoet schrijven we je in.
 • Je start met je opleiding, van harte welkom!

Heb je je na 1 mei aangemeld?

Als je je namelijk ná 1 mei aanmeldt dan kán, in het geval van een negatief studieadvies vanuit de Studiekeuzecheck, je inschrijving geweigerd worden. Als je het niet eens bent met je uiteindelijke advies, of als er bijzondere omstandigheden zijn dan kun je bezwaar maken. In de Regeling studiekeuzeadvies staat beschreven hoe je bezwaar kunt aantekenen.

LET OP! Bij Fontys ICT Eindhoven werken we niet met een check-in gesprek tenzij je jezelf na 1 mei aanmeldt. Tijdens onze Studiekeuzecheck-activiteit zul je met andere aanmelders een lesdag volgen van 16.00 - 19.00u.

In het hoger onderwijs betaal je elk jaar collegegeld. Collegegeldtarieven kunnen variëren. Dit is afhankelijk van factoren als nationaliteit, een eventueel eerder behaalde graad en de opleiding die je wilt gaan volgen of al volgt.

naar collegegeldmeter studiejaar 2024-2025

Aan de informatie en tarieven in de collegegeldmeter kunnen geen rechten worden ontleend.

Hoe betaal je je collegegeld?

Het collegegeld betaal je via een digitale (incasso)machtiging, ineens of in termijnen (via Fontys). Op of rond 15 mei kun je je betaalgegevens invullen via Studielink.

Meer informatie over het invoeren van je betaalgegevens in Studielink kan je vinden op info.studielink.nl. Daarnaast is veel informatie te vinden in de Studielink VRAAGbaak – sectie betaalgegevens.

Na bevestiging vindt de eerste incasso plaats op of rond 25 september.

Betaal je wettelijk collegegeld of instellingscollegegeld?

Voor de meeste opleidingen geldt het wettelijk vastgestelde collegegeld. In een aantal situaties is sprake van 'instellingscollegegeld'. Zie hiervoor de 'Toelichting instellingscollegegeld"

Regeling collegegeld

Regeling collegegeld 2024-2025

Start je in september met je studie?

Wanneer wordt mijn collegegeld afgeschreven?

De incasso van je collegegeld vindt plaats op of rond de 25e van de maand.

Betaling in termijnen

Er wordt geïnd in maximaal 10 gelijke termijnen op of rond de 25ste van de maand. Het nog te betalen bedrag wordt daarna verdeeld over de resterende termijnen. Dit duurt tot en met juni.
Belangrijk om te weten: Voor betaling in termijnen wordt € 24 administratiekosten per studiejaar berekend. Deze kosten worden gelijktijdig met de eerste termijn afgeschreven.

Betaling in een keer

Als je op 1 september met je studie start, vindt de incasso van je collegegeld plaats op of rond 25 september. Start je na 1 september, dan vindt de incasso plaats rond 25 september of rond de 25ste van de volgende maand. Dit is afhankelijk van de verwerkingstijd na jouw inschrijving.

Belangrijk om te weten: Als je je 'verzoek tot inschrijving' voor het huidig studiejaar na de datum van de laatste incasso (op of rond 25 juni) hebt ingediend, is alleen betaling ineens mogelijk.

Zowel bij betaling ineens of in termijnen ontvang je voorafgaand aan elke incasso een bericht waarin je wordt geïnformeerd over de incassodatum.

Drie maanden voordat je opleiding start vraag je bij DUO studiefinanciering aan. Dit doe je ook als je nog niet weet of je geslaagd bent, of als je niet zeker weet of je bent toegelaten tot de opleiding van jouw keuze. Ben je gezakt, of besluit je toch een andere opleiding te gaan doen? Geef wijzigingen zo snel mogelijk door aan DUO.

vraag studiefinanciering aan

Hoeveel geld leen je?

Als je studiefinanciering aanvraagt, zijn je basisbeurs, aanvullende beurs en reisproduct een 'prestatiebeurs'. Dit wordt omgezet in een gift als je binnen 10 jaar je diploma behaalt. Daarnaast is het ook mogelijk om een lening af te sluiten. Gebruik hieronder de berekeningstool van DUO waarmee je kunt berekenen hoeveel geld je nodig hebt.

gebruik de berekeningstool

Als je studiefinanciering ontvangt, kun je ook een OV-jaarkaart aanvragen. Hiermee kun je gratis of met korting reizen met het openbaar vervoer.

vraag hier je ov-jaarkaart aan

 
 
Placeholder for Fontys video
Het is fijn te ervaren dat ik veel inbreng en vrijheid heb tijdens mijn studie. Verder is het met studenten én docenten erg gezellig."
Maxim, over zijn eerste studiejaar

 
 

Boekenlijst en laptop

Als je gaat studeren bij Fontys ICT heb je het een en ander nodig. Naast boeken ook een studentenkaart, een laptop en software. Je kunt ook alvast wat downloaden en opslaan. Het kan maar gedaan zijn!
Omdat bij Fontys ICT de meeste naslagmaterialen digitaal beschikbaar zijn, hebben wij voor de 1e periode (9 weken) geen verplichte boeken. Afhankelijk van je keuze na lesperiode 1 zijn er misschien wel boeken die je moet aanschaffen.

Je maakt in de komende jaren veelvuldig binnen en buiten de muren van ons instituut gebruik van een computer/laptop. Voor een aantal specifieke activiteiten zijn in de loop der jaren zogenaamde innovatielabs ingericht: Gameslab, Securitylab, Accenturelab, Multimedia kitchen en Virtual Reality lab. Hier kun je werken met geavanceerde apparatuur, die “state of the art” is.

Eigen laptop

Daarnaast is iedere student verplicht een eigen laptop te gebruiken. Wij hebben gezorgd voor:

 • veel contactpunten voor de stroomvoorziening van de laptop
 • de meeste benodigde software applicaties zijn gratis beschikbaar via Surfspot (zie hieronder)
 • veel netwerkaansluitingen, zodat je door het gebruik van een netwerkkabel een snelle internetverbinding hebt
 • wireless internet in het hele gebouw

Surfspot biedt aantrekkelijke aanbiedingen voor Fontysstudenten. Bij Surfspot bestel je ook voordelig je software. Let op: Office 365 download je gratis, zie item hieronder.

naar surfspot

Waar moet mijn laptop aan voldoen?

Bij het begin van de opleiding voldoet de meest recente laptop. Dus als je al in het bezit bent van een laptop, dan kun je die waarschijnlijk gewoon gebruiken. Als je nog geen laptop hebt, kijk dan even snel hieronder. Het is echter wel mogelijk dat er in de loop van de opleiding een zwaardere laptop noodzakelijk is. Dat is afhankelijk van je profiel- en/of specialisatie, die je in de hoofdfase (vanaf jaar 2) gaat volgen. Wij raden laptops, die bedoeld zijn voor online gebruik af, zoals Chromebook of MacBook air, omdat deze niet voldoende harde schijfruimte hebben of niet de juiste software kunnen draaien.

Operating systeem

Hou er rekening mee dat de nieuwe M1 processor van Apple nog niet alle benodigde software kan draaien en toekomstige ondersteuning hiervan nog onbekend is. Je gaat namelijk een virtual machine moeten gaan draaien aan het begin van je opleiding en ondersteuning hiervan is nog beperkt. Wij raden Windows 10 (of nieuwer) als operating systeem aan, hier werkt nagenoeg alle software op die je nodig hebt gedurende de opleiding. Echter kan je ook Linux of Mac OS draaien, je zal hiermee waarschijnlijk wel tegen wat problemen aan kunnen lopen of zal virtualisatie of installatie van Windows noodzakelijk kunnen zijn.

Hieronder vind je de minimale eisen waar je laptop moet voldoen.

Windows 10MacOS
ProcessorIntel Core i5 / AMD Ryzen 5Intel-processor
Geheugen8 GB RAM8 GB RAM
Harde schijf128 GB Schijfruimte128 GB schijfruimte
Grafische hardwareMin. 128 MB grafisch geheugen
Aantal USB poorten2
BeeldschermSchermresolutie van 1280 x 768Schermresolutie van 1280 x 800
Beeldscherm14 inch14 inch
BrowserMeeste recente versie van Edge, Chrome of FirefoxMeeste recente versie van Safari, Chrome of Firefox
Videokaart

Een dedicated videokaart kan handig, of zelfs noodzakelijk, zijn op een later moment in de opleiding. Bij het profiel ICT & Media Design en de specialisatie ICT & Game Design and Technology worden deze kaarten enorm aangeraden, hierbij kan het namelijk voorkomen dat je wat zwaardere grafische programma's moet draaien zoals Maya, Blender of Unity. Zo raadt Blender bijvoorbeeld een videokaart aan met tenminste 4 GB aan VRAM en 16 GB aan systeemgeheugen (RAM). Mocht je een laptop aanschaffen met alleen usb C aansluitingen, koop er dan altijd een hub bij met tenminste 1 usb A poort (liefst 4 of meer) en 1 HDMI aansluiting.

Gratis Office 365

Alle studenten van Fontys hebben recht op het Office 365 pakket. Je kunt gebruik maken van de online versie. Maar je kunt het pakket ook downloaden op jouw verschillende devices zoals je laptop en je smartphone.

We adviseren je dringend om gebruik te maken van het Office 365 pakket. Je leest precies wat je moet doen in de handleiding die we op de Fontysportal hebben geplaatst. Gebruik de inloggegevens die je meteen na je aanmelding bij Studielink van ons ontvangen hebt om op de portal te komen (zie ook: Mijn persoonlijke inlog, e-mail en wifi).

Office365

  Waarom Office 365?

  • Veilige opslag voor je Fontys studiemateriaal.
  • Als je internetverbinding hebt, kun je bij je spullen.
  • Je kan er met alle apparaten terecht, als het maar een browser aan boord heeft.
  • Je OneDrive is 1 TB groot, en biedt synchronisatie software voor je privé laptop of desktop.
  • Legaal en gratis de laatste Office versie installeren op wel 10 apparaten.
  • Bijna elk onderdeel van Office365 heeft een aparte app, zoek maar eens in de store van je mobiele apparaat.
  • Je kunt gebruik maken van deze cloudomgeving zolang je hier studeert.

   In de MijnFontysapp vind je je rooster, cijfers en het Fontys Nieuws. Je kunt de app vinden in de App Store of in de Google Play Store onder de naam MijnFontys. Installeer de app alvast!
   Sfeerafbeelding Fontys

   Fontys Helpt is een website waar je terecht kunt met extra ondersteuningsvragen of twijfels en waar je praktische informatie vindt. Maar ook vind je daar mooie initiatieven die kunnen inspireren. Ook vind je er informatie als je iets extra's wilt doen naast je studie. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om bestuurlijk actief te worden door in de medezeggenschapsraad of in het bestuur van een studievereniging te gaan. Sla deze link vast op in je favorieten, als je eenmaal studeert gaat dit een waardevolle omgeving voor je zijn.

   open Fontys Helpt

   I

   Inlog, e-mail en wifi

   Na jouw aanmelding heb je een mail gekregen met jouw inloggegevens, je username en wachtwoord.

   meer info over inloggen meer info inloggegevens Fontysaccount

   Open je e-mail online via mail.fontys.nl en log in met je Fontys account.

   naar o365.fontys.nl/mail

   Je mail op je smartphone bekijken? Hieronder vind je de handleiding voor iOS en Android.

   uitleg voor iOs (download) uitleg voor android (download)

   Eduroam is een internationaal netwerk en met je Fontys inloggegevens kun je wereldwijd gebruik maken van een gratis veilige WiFi verbinding. Installeer de verbinding thuis alvast!

   gebruik de handleiding

   De IT Gids geeft informatie over het gebruik van de IT-voorzieningen binnen Fontys, zoals WiFi, e-mail, de studentenkaart en speciale aanbiedingen. (bijv. gratis MS Office365).

   download de IT Gids*

   *login vereist

   Op de meeste Fontyslocaties vind je een IT Servicepoint waar je terecht kunt met je IT vraag.

   Openingstijden IT servicedesk
   werkdagen 8:00 - 17:00 uur

   Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

   II&A - Introduction to ICT, Infrastructure & Advice

   Watch this video for detailed information
   Welk account gebruik je waarvoor? Bekijk hier de uitleg.

   Via intranet (portal) communiceren we met studenten en medewerkers. Na inschrijving en start van het studiejaar kun je hierop inloggen met je studenten i-account.

   De ICT Studenten Service Desk (ISSD) is de helpdesk voor studenten en medewerkers van Fontys ICT. Je kunt hier terecht voor de eerstelijns ondersteuning bij computerproblemen. Buiten de helpdesk verzorgt de ISSD de uitleen van onderwijsmateriaal. Denk hierbij aan camera’s, MacBooks en Hololenzen.

   In de eerste lesweek van het jaar gaan de medewerkers van de ISSD samen met de collega’s van de tweedelijns ondersteuning de klassen in om nieuwe studenten te helpen met de IT voorzieningen van Fontys. Denk hierbij aan het instellen van WiFi, uitleg over de gebruikte systemen en de regels voor het gebruik van het netwerk.

   Contact ICT Studenten Service Desk (ISSD)

   De ISSD is elke werkdag geopend van 8:45 tot 17:00 uur

   Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

   ISSD

   Bekijk de video over de ICT Student Service Desk!

   Studentenkaart

   De Fontys Studentenkaart is onmisbaar. Deze is nodig:

   • om te printen en te kopiëren
   • om te parkeren op de campussen

   Zorg er daarom voor dat je je kaart op tijd in huis hebt.

   Hoe te verkrijgen?

   Je Fontys Studentenkaart wordt binnen 10 werkdagen naar je correspondentieadres gezonden wanneer onderstaande stappen zijn afgerond.

   Let op: hiervoor heb je je Fontys inloggegevens nodig. Die heb je na je eerste inschrijving per mail ontvangen.

   STAP 1. Pasfoto uploaden (alleen desktop/laptop)

   STAP 2. Inschrijving volledig afronden, inclusief het afgeven van de digitale machtiging voor de inning van het collegegeld.

   Parkeren

   Om onze locaties goed bereikbaar te houden, bieden we parkeergelegenheid op onze
   terreinen.
   Een aantal terreinen zijn voorzien van slagbomen. Als student kun je op sommige campussen gratis parkeren. De slagbomen openen door middel van je Fontyspas of kentekenregistratie. Je kunt je kenteken hier registreren.

   In Sittard, op het TU/e terrein Eindhoven en Emmasingel (De Witte Dame) in Eindhoven is betaald parkeren mogelijk.

   Meer over parkeren bij TU/e lees je (zodra je je Fontys inloggegevens hebt) in de handleiding op portal/Connect (onder diensten, H&F).

   Lees meer over locatie Emmasingel.

   Vragen over parkeren?

   Mail je vraag naar parkeerbeheer@fontys.nl

   Nadat je je hebt aangemeld bij 1 of meer opleidingen bij Fontys maken we een account voor je aan. Hierover ontvang je vrij snel na je aanmelding een mail.

   Het account bestaat onder meer uit een gebruikersnaam en een wachtwoord. Wij adviseren je om de mail hierover goed te bewaren. Als je met de opleiding gaat starten heb je de gegevens uit de mail nodig.

   Afzender mail: no-reply@fontys.nl

   Onderwerp mail: Fontys account creatie/creation

    
    

   Intro en kennismaking

   Start jij in september met je opleiding bij Fontys dan begin je met een supervette introductieweek: Purple.

   De Purple introductieweek vindt plaats van 26 t/m 30 augustus 2024.

   Sfeerafbeelding Fontys
   Sfeerafbeelding Fontys

   Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

   Jouw intro

   Hoe zit het programma er uit en wat neem je mee? Lees er hier alles over >>
    
    

   Coaching

   Je wordt in het eerste jaar gekoppeld aan een persoonlijke semestercoach. Hij of zij is jouw eerste aanspreekpunt, met wie je regelmatig contact hebt en heeft regelmatig contact met jou, volgt je prestaties en geeft je, waar nodig, handige tips en advies.

   Om succesvol te kunnen studeren, heeft Fontys persoonlijke aandacht voor jou. Je krijgt begeleiding bij jouw ontwikkeling en het ontdekken van je talenten. Natuurlijk helpen we je ook bij vragen over o.a. time-management, extra studiebegeleiding, dyslexie en autisme.

   Student+ is een voorziening van Fontys ICT voor alle ICT-studenten. We bieden een breed palet aan trainingen, workshops en individuele en groepscoachingstrajecten, bijvoorbeeld voor studenten met een vorm van autisme, ADD, ADHD, dyslexie of faalangst. Ook zijn er studenten, die moeite hebben met plannen en organiseren van hun studie, met lichamelijke en/of psychische klachten of studenten die hun studie combineren met topsport of mantelzorgtaken. We vinden het belangrijk dat al die studenten gelijke kansen krijgen en hulp, waar ze dat nodig hebben. Wil jij contact met ons, mail ons dan via: studentplus@fontys.nl.

   Naar de website studentplusfontysict.nl

   Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

   Rooster

   Het startsemester bestaat uit 20 weken en je rooster blijft in deze periode gelijk. Op de verplichte kennismakingsdag krijg je je rooster. Je ontvangt uiterlijk 27 augustus via je persoonlijke emailadres een mail met daarin de detailinformatie.

   Overzicht startsemester

   • 26 t/m 30 augustus - Introductieweek Purple
   • 28 augustus - Eerste kennismakingsdag Nederlandstalig onderwijs
   • Week 1 - Startweek
   • Week 2 t/m 8 - Oriënterende fase
   • Week 9 t/m 11 - Projectweken
   • Week 18 - Afronding startsemester
   • Week 20 - Assessorenvergadering

   Lestijden

   • Lesuren 1, 2 en 3 - van 09.00 tot 12.00 uur (dagdeel ochtend)
   • Lesuren 5, 6 en 7 - van 13.00 tot 16.00 uur (dagdeel middag)

   Als je vakanties of andere activiteiten wilt plannen, is het handig te weten wanneer er geen lessen zijn.

   Download de jaarplanning ict