Sprint naar content

Zelfvertrouwen

Voel jij je regelmatig onzeker? Iedereen voelt zich wel eens onzeker of angstig. Echter bij sommigen zorgt het voor blokkades of last op een bepaald moment in het leven.
Wat is het?

Als mens worden we geboren met basisemoties. Echter weten we als baby niet hoe om te gaan met deze lichamelijke sensaties. Doordat hechtingsfiguren met ons omgaan, leren we de emoties herkennen en leren we hoe we ermee dienen om te gaan. Onzekerheid en angst zijn gezonde en normale emoties, echter wanneer er weinig efficiënt mee wordt omgegaan, kunnen ze je gaan hinderen in jouw leven.

Het hoeft niet altijd zo te zijn, maar op momenten in jouw leven waar deze emotie jou meer uitdaagt door je levensfase, situatie, enz... kan het de kop op steken.

Uitingsvormen zijn bijvoorbeeld:

  Wat kun je zelf doen?

  Leren je angst herkennen en aanvaarden. Dat klinkt natuurlijk simpel, maar de eerste stappen zijn namelijk bewustwording van je eigen “coping” met angst. In het merendeel van de gevallen lukt dit enkel in een relatie met iemand (vriend, vriendin, ouder, therapeut, psycholoog, coach etc.). Dat komt omdat jouw reageren op jouw eigen emoties een automatisme is geworden door de jaren heen en daardoor moeilijk is om bewust van te worden. Het is net alsof ik je zou vragen om terug bewust te gaan fietsen, probeer maar eens. 

  Sfeerafbeelding Fontys

  Podcasts over omgaan met zelfvertrouwen

  De Podcast Psycholoog - Sociale angst overwinnen

  Mentalitijd - Onzeker, jazeker!

  Trainingen

  We bieden verschillende trainingen aan voor studenten, wellicht is een van onderstaande trainingen interessant voor jou.

  Zelf aan de slag

  Heb je weleens kritiek op jezelf of vind je jezelf weinig waard? Dan heb je misschien een negatief zelfbeeld. Deze module kan je helpen. Je onderzoekt je zelfbeeld en de invloed op jouw gedachten, gevoelens en gedrag. Stap voor stap leer je om positiever te worden en minder streng voor jezelf te zijn.

  Sfeerafbeelding Fontys

  Wil je iets veranderen in je leven? En ook weten hoe jij deze verandering vast kunt houden? Deze module helpt je te onderzoeken wat en waarop je precies wil veranderen, hoe je succesval kan veranderen én dit nieuwe gedrag vast kunt houden. Op naar een, hopelijk, succesvolle verandering in je leven!

  Sfeerafbeelding Fontys

  Contact team Studentenbegeleiding

  • Als je graag met iemand wil praten over je gebrek aan zelfvertrouwen, maak dan een afspraak met je huisarts of een studentenpsycholoog.
  • Als je mentale welzijn een belemmering vormt voor je studievoortgang, maak dan een afspraak bij een studentendecaan.