
Zelfvertrouwen
Wat is zelfvertrouwen?
Zelfvertrouwen betekent dat je gelooft in jezelf en in wat je kunt. Je durft uitdagingen aan te gaan, ook als iets spannend is. Zelfvertrouwen helpt je om beter met onzekerheid en moeilijke situaties om te gaan.
Omgaan met emoties en onzekerheid
Als mens worden we geboren met basisemoties, zoals angst en onzekerheid. Als baby weten we nog niet hoe we hiermee moeten omgaan. Door contact met ouders of verzorgers leren we emoties herkennen en ermee omgaan.
Angst en onzekerheid zijn normaal. Maar als je er moeilijk mee omgaat, kunnen ze je in de weg zitten. Soms gebeurt dat in een bepaalde levensfase of situatie, bijvoorbeeld bij een nieuwe studie, stage of verandering in je leven.
Uitingsvormen
- Schaamte
- Faalangst
- Perfectionisme
- Narcisme
- Machogedrag
- Uitstelgedrag
- Lichamelijke klachten
- Depressieve klachten
- Vermijdingsgedrag
Wat kun je doen?
Zelfvertrouwen begint met het herkennen en accepteren van je angst. Dat is niet altijd makkelijk. Vaak merk je niet eens hoe je met je angst omgaat, omdat het een gewoonte is geworden.
- Sta stil bij je gevoelens. Probeer te merken wanneer je je onzeker of bang voelt
- Praat erover met iemand die je vertrouwt. Denk aan een vriend(in), ouder, studentcoach of psycholoog. Vaak zijn we zelf blind voor onze eigen coping, omdat het zo'n automatisme is Anderen kunnen je helpen om je gevoelens beter te begrijpen.
- Wees geduldig met jezelf. Je hoeft niet alles meteen te veranderen. Kleine stappen helpen ook
- Vergelijk het met leren fietsen. In het begin is het lastig, maar met oefening gaat het steeds beter
Zelfvertrouwen groeit als je leert omgaan met je angst, stap voor stap.

Podcasts over zelfvertrouwen
Last van sociale angst? Soms maken we ons veel zorgen over wat anderen van ons vinden. Dat kan je afleiden tijdens een gesprek, presentatie of feestje. Iedereen heeft daar wel eens last van. Gelukkig kun je sociale angst leren doorbreken. Psychotherapeut Rob Faltin legt uit welke stappen en oefeningen je daarbij helpen. Hoe gek durf jij je te gedragen om je zelfvertrouwen te vergroten?
Onzekerheid wordt alsmaar versterkt. Ben ik leuk genoeg? Doe ik wel de juiste studie? Wat wil ik eigenlijk bereiken in mijn leven? Dit zijn enkele voorbeelden, maar het laat zien dat onzekerheid bestaat in allerlei vormen en maten. Bovendien, iedereen heeft er wel mee te maken. Veel mensen ervaren het als vervelend en hinderlijk, maar is het altijd erg om onzeker te zijn? En heeft het niet ook voordelen? Dit wordt in deze aflevering besproken door studenten Bram, Wietske en Klaas en door deskundige Stijn Bollinger, hoofddocent aan de Hogeschool Utrecht.
Trainingen
We bieden verschillende trainingen aan voor studenten, misschien is een van onderstaande trainingen interessant voor jou?
Bekijk het volledige trainingsaanbodZelf aan de slag
Met je Fontys-account kun je gratis gebruikmaken van online zelfhulpmodules (e-health).
Zelfbeeld
Heb je weleens kritiek op jezelf of vind je jezelf weinig waard? Dan heb je misschien een negatief zelfbeeld. Deze module kan je helpen. Je onderzoekt je zelfbeeld en de invloed op jouw gedachten, gevoelens en gedrag. Stap voor stap leer je om positiever te worden en minder streng voor jezelf te zijn.
naar module Zelfbeeld
Succesvol veranderen
Wil je iets veranderen in je leven? En ook weten hoe jij deze verandering vast kunt houden? Deze module helpt je te onderzoeken wat en waarop je precies wil veranderen, hoe je succesval kan veranderen én dit nieuwe gedrag vast kunt houden. Op naar een, hopelijk, succesvolle verandering in je leven!
naar module Succesvol veranderen
Hoogsensitiviteit
Deze module helpt je omgaan met prikkelgevoeligheid door hoogsensitiviteit. Met praktische tips, oefeningen en uitleg krijg je inzicht in jouw prikkelverwerking, signalen van over- en onderprikkeling, en manieren om in balans te blijven met aandacht, zelfcompassie en zelfzorg.
naar module Hoogsensitiviteit
Let op! Deze module kan ook nuttig zijn als je niet hoogsensitief bent. Iedereen heeft er wat aan om met prikkels om te leren gaan. Daarnaast zijn er ook andere redenen bekend waarom je sensitiever kan zijn voor prikkels, zoals autismespectrumstoornis (ASS), aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit (ADHD), hersenletsel en (chronische) stress.
Veerkracht
Wil je sterker omgaan met tegenslagen? Deze module helpt je begrijpen waarom je reageert zoals je doet. Zo leer je veerkracht opbouwen voor de toekomst.
naar module Veerkracht Werkboek veerkracht (download)
Contact team Studentenbegeleiding
- Als je graag met iemand wil praten over je gebrek aan zelfvertrouwen, maak dan een afspraak met je huisarts of een studentenpsycholoog.
- Als je mentale welzijn een belemmering vormt voor je studievoortgang, maak dan een afspraak bij een studentendecaan.