Sprint naar content

Somberheid, depressie & suïcidale gedachtes

Voel je je somber, depressief of heb je suïcidale gedachten? Studeren in combinatie met sociale druk en je privéleven kunnen zwaar zijn. Soms lukt het niet om alles goed aan te pakken. Je piekert veel en voelt je steeds somberder. Soms is er een duidelijke reden, soms niet. Een gesprek met de studentenpsycholoog kan helpen. Samen kijk je naar je gevoelens en mogelijke oorzaken.
Denk je aan zelfmoord? Als je anoniem wil praten over je suïcidale gedachtes, ga naar de website 113 Zelfmoordpreventie of neem telefonisch contact op via 0800-0113.

Wat is het?

  • Somberheid. Je voelt je een tijd lang verdrietig, moe of leeg. Je piekert veel. Je hebt minder zin in dingen die je normaal leuk vindt. Iedereen is weleens somber, maar meestal gaat het vanzelf weer over.
  • Depressie. Een depressie is als je je langer dan twee weken erg somber voelt. Je hebt weinig energie, slaapt slecht of juist veel, en je vindt weinig nog leuk. Het kan je dagelijks leven moeilijk maken. Hulp zoeken is belangrijk.
  • Suïcidale gedachten. Dit zijn gedachten over niet meer willen leven. Je denkt bijvoorbeeld dat het beter is als je er niet meer bent. Deze gedachten zijn heel zwaar. Praat er altijd over met iemand die je vertrouwt of zoek hulp.

Wat kun je doen?

  • Neem op tijd contact op met je huisarts. Bijvoorbeeld als je slecht slaapt, je de hele dag somber voelt, nergens zin in hebt, weinig energie hebt, je waardeloos voelt of denkt aan de dood. De huisarts kan je helpen en doorverwijzen naar passende hulp.
  • Praat erover. Dat kan met vrienden, je partner, je ouders of met je studentcoach. Belangrijk is dat jij je er veilig bij voelt. Als je anoniem wil praten over je suïcidale gedachtes, ga naar de website 113 Zelfmoordpreventie of neem telefonisch contact op via 0800-0113.
  • Houd vast aan een gezond ritme. Dat houdt in vaste bed- en maaltijden, en let op met alcohol- en drugsgebruik.

Helaas horen moeilijke periodes bij het leven. Gelukkig hoeft dit niet altijd tot een depressie te leiden. En lastige gedachtes leiden niet meteen naar suïcidale gedachtes. Ga voor jezelf na waar je positieve energie van krijgt. En besef ten alle tijden: je bént niet je gedachtes. Ga ook voor jezelf na, wanneer heb ik er géén last van en wat ben ik dan aan het doen? 

Sfeerafbeelding Fontys

Podcasts over somberheid, depressie en suïcide

Soms voel je je futloos en wil je het liefst onder een deken verdwijnen. Iedereen heeft daar weleens last van. Gelukkig kun je je vaak beter voelen met kleine veranderingen in je leefstijl. In deze aflevering spreken we met GZ-psycholoog Bjarne Timonen, auteur van De Leefstijlgids tegen somberheid. Hij deelt inzichten uit recent onderzoek én praktische tips, zoals: leg je hand op je hart, stel je gedachten voor als een film, en koop een plant.

Iedereen kent wel iemand met een burn-out of depressie. Toch beseffen we vaak niet dat het iedereen kan overkomen. Het is daarom belangrijk om de signalen te herkennen, zodat je op tijd hulp kunt zoeken of bieden. In deze aflevering praten studenten Renske, Delano en Bram met psycholoog André Rozendaal. Ze bespreken het verschil tussen een burn-out en een depressie, de signalen én hoe je jezelf of een ander kunt helpen.

Een gesprek over suïcide is niet makkelijk, zowel voor de persoon zelf als voor naasten. Mensen zijn bang om “het verkeerde” te zeggen, willen die gedachten zo snel mogelijk wegpraten, of durven het woord zelfmoord eigenlijk niet te gebruiken. Toch kan erover praten iemand ontzettend helpen. Hoe kun je het beste zo'n gesprek initiëren voor zowel naasten als de persoon zelf? Wat zijn suïcidale gedachten eigenlijk en hoe herken je ze? En op welke manier kan je er het best voor iemand zijn?

Trainingen

Bekijk het trainingsaanbod om te zien of er een training wordt aangeboden die bij jouw persoonlijke ontwikkeling past.

Bekijk hier het trainingsaanbod

Zelf aan de slag

Met je Fontys-account kun je gratis gebruikmaken van online zelfhulpmodules (e-health).

Depri

Voel je je somber? Je bent niet de enige. Eén op de vijf jongeren heeft soms last van een dip. In de oefeningen van deze module werk je aan jouw somberheid, aan de manier waarop je denkt en de dingen die je doet. Zo krijg je weer grip op je stemming en kun je somberheid in de toekomst voorkomen!

naar module Depri
Sfeerafbeelding Fontys

Somberheid

Niemand is elke dag vrolijk, maar het is niet fijn als je je vaak somber voelt. Wil je iets aan je somberheid doen? Start dan met deze module. Door te werken aan je gedachten, angsten, leefstijl en ontspanning krijg je grip op jouw stemming. Je vindt er ook handige tips om een nieuwe dip te voorkomen.

naar module Somberheid
Sfeerafbeelding Fontys

Veerkracht

Wil je sterker omgaan met tegenslagen? Deze module helpt je begrijpen waarom je reageert zoals je doet. Zo leer je veerkracht opbouwen voor de toekomst.

naar module Veerkracht Werkboek veerkracht (download)
Sfeerafbeelding Fontys

naar alle modules

Contact team Studentenbegeleiding

  • Als je graag met iemand wil praten over je gemoedstoestand, maak dan een afspraak met je huisarts of een studentenpsycholoog.
  • Als je mentale welzijn een belemmering vormt voor je studievoortgang, maak dan een afspraak bij een studentendecaan.
Maak een afspraak