Sprint naar content

Piekeren

Pieker je veel? Iedereen Iedereen piekert wel eens. Je denkt bijvoorbeeld veel na over jezelf, je studie, relaties of emoties. Dat is normaal. Maar als je er vaak last van hebt, je er slecht van slaapt of je je moeilijk kunt concentreren, dan is het goed om er iets mee te doen.

Wat is piekeren? 

Piekeren betekent dat je gedachten steeds blijven doorgaan, zonder dat je tot een oplossing komt. Vaak worden het er alleen maar meer. Je hebt er weinig grip op, en het gebeurt juist op momenten dat je wilt slapen of studeren.

Piekeren maakt je onrustig, gestrest of angstig. Je denkt bijvoorbeeld terug aan dingen die zijn gebeurd (‘Had ik maar…’) of je maakt je zorgen over de toekomst (‘Wat als…’). Daardoor leef je minder in het hier en nu.

Wat kun je doen? 

Je kunt jezelf helpen door vragen te stellen die je gedachten helpen ordenen, zoals:

  • Hoe groot is de kans dat dit gebeurt?
  • Heb ik hier invloed op?
  • Heb ik hier hulp bij nodig?
  • Bij wie kan ik terecht met deze vraag?

Zo ontdek je of je iets zelf kunt doen, of dat je het beter los kunt laten. En als je ergens geen invloed op hebt, kun je jezelf afvragen: Hoe kan ik er anders mee omgaan?

Sfeerafbeelding Fontys

Podcasts over omgaan met piekeren

Iedereen piekert wel eens. Maar als je gedachten blijven doorgaan — juist als je wilt ontspannen of slapen — en het je overdag bezighoudt, dan kan het te veel worden. Jezelf streng toespreken (‘Ik mag niet piekeren’) helpt vaak niet. In plaats daarvan kun je leren om je piekergedachten te herkennen en er anders mee om te gaan. Soms helpt het zelfs om je innerlijke piekeraar een beetje te accepteren.

Veel studenten doen naast hun studie nog een heel aantal externe activiteiten, waaronder bestuursjaren, commissies, (vrijwilligers)werk en sport. Studenten lijken zich gedwongen te voelen om maar zoveel mogelijk dingen te doen die goed staan op een cv. Hierbij komt ook nog een grote prestatiedruk kijken. Maar waarom ervaren we deze druk? Wie legt ons deze druk op en hoe gaan we er mee om? En nog belangrijker, hoe kom je er vanaf?

Trainingen

Bekijk het trainingsaanbod om te zien of er een training wordt aangeboden die bij jouw persoonlijke ontwikkeling past. 

Bekijk het volledige trainingsaanbod

Zelf aan de slag

Met je Fontys-account kun je gratis gebruikmaken van online zelfhulpmodules (e-health).

Piekeren

Bijna iedereen piekert wel eens. Maar wat is piekeren precies? Het lijkt op nadenken, maar er is een verschil. Nadenken is helder en doelgericht – je zoekt een oplossing of maakt een plan. Piekeren is anders: je gedachten zijn onduidelijk en negatief, en je blijft in een kringetje van zorgen hangen.

naar module Piekeren
Sfeerafbeelding Fontys

Hoogsensitiviteit

Deze module helpt je omgaan met prikkelgevoeligheid door hoogsensitiviteit. Met praktische tips, oefeningen en uitleg krijg je inzicht in jouw prikkelverwerking, signalen van over- en onderprikkeling, en manieren om in balans te blijven met aandacht, zelfcompassie en zelfzorg.

naar module Hoogsensitiviteit
Sfeerafbeelding Fontys

Let op! Deze module kan ook nuttig zijn als je niet hoogsensitief bent. Iedereen heeft er wat aan om met prikkels om te leren gaan. Daarnaast zijn er ook andere redenen bekend waarom je sensitiever kan zijn voor prikkels, zoals autismespectrumstoornis (ASS), aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit (ADHD), hersenletsel en (chronische) stress.

Veerkracht

Wil je sterker omgaan met tegenslagen? Deze module helpt je begrijpen waarom je reageert zoals je doet. Zo leer je veerkracht opbouwen voor de toekomst.

naar module Veerkracht Werkboek veerkracht (download)
Sfeerafbeelding Fontys

naar alle modules

Contact team Studentenbegeleiding

  • Als je in gesprek wil over de mentale gevolgen van je piekergedrag maak dan een afspraak bij je huisarts of een studentenpsycholoog.
  • Als je graag met iemand wil praten over je piekergedrag en/of het is van invloed op je studievoortgang, maak dan een afspraak met een studentendecaan.
Maak een afspraak