Sprint naar content

Uitstelgedrag

Bijna iedereen stelt wel eens iets uit. Dat is menselijk. Een beetje lanterfanten is bovendien zo erg nog niet, maar soms neemt uitstelgedrag chronische vormen aan en kan het leiden tot stress en gevoelens van angst en somberheid.

Wat is uitstelgedrag?

Uitstelgedrag betekent dat je iets uitstelt omdat het vervelend of spannend voelt. Je gaat dan iets anders doen wat fijner lijkt. Op korte termijn voelt dat goed, maar later krijg je stress omdat het werk blijft liggen.

Gevolgen van uitstellen

  • Je voelt je onrustig of gespannen
  • Je verliest vertrouwen in jezelf
  • Je kunt je moedeloos of schaamtevol voelen
  • Hulp vragen wordt moeilijker
Sfeerafbeelding Fontys

Wat kun je doen?

Iedereen stelt wel eens iets uit. Maar waarom doe je dat? Denk na over wat jou tegenhoudt:

  • Vind je de taak niet leuk?
  • Weet je niet hoe je moet beginnen?
  • Wil je het perfect doen en ben je bang dat het niet lukt?
  • Is het gewoon te veel werk?

Soms is er meer aan de hand, zoals perfectionisme (je legt de lat te hoog) of faalangst (je bent bang om fouten te maken).

Meer over perfectionisme Meer over faalangst

Een gewoonte (geworden)

Uitstellen kan ook een gewoonte zijn. Misschien deed je dit altijd al en ging het goed. Maar nu lukt dat niet meer, bijvoorbeeld omdat het werk te veel is geworden. Je zit vast in je patroon en komt er moeilijk uit.

Tip: Probeer te ontdekken waarom jij uitstelt. Dan kun je er iets aan doen.

Praktische tips

Probeer ook eens deze tips: 

  • Check je motivatie en prioriteiten: Wat wil ik? Waarom wil ik dat? Wat ben ik bereid ervoor te doen? Heb ik de juiste studie gekozen? Geef ik mijn studie genoeg tijd en aandacht? Vergelijk het met een sportdoel: als je een fit lichaam wil, moet je ook bereid zijn om daarvoor te trainen. Neem zelf de regie en vervang: 'ik moet' door: 'ik wil' of 'ik kies ervoor om'.
  • Dagstructuur: Maak een vaste planning met blokken voor studie én pauzes. Slaap genoeg en eet gezond, zodat je genoeg energie hebt om je te kunnen concentreren. Zorg voor een rustige plek om te studeren zonder te veel afleiding.
  • Realistische planning: We zijn geneigd onszelf te overschatten in hoe veel we kunnen doen in een bepaalde tijd. Zeker als we door het uitstellen al achterlopen met werk. Maak daarom een visueel overzicht van je studietaken. Verdeel de grote berg werk in kleine stukjes. Maak vervolgens een haalbare planning voor deze stukjes. Blijkt het achteraf toch niet haalbaar? Maak een keuze in wat je wel en niet doet en pas je planning aan. Beter 3 dingen goed afgemaakt, dan 4 dingen half. Hierdoor leer je steeds beter in te schatten hoeveel tijd bepaalde taken je kosten.
  • Begin klein: Hou je gestelde doel of taak behapbaar, zodat de kans op succes groter is (en de kans op falen kleiner). Het belangrijkste is dat je een begin maakt, zodat er beweging in zit. Begin met een half uur per dag en bouw het van daaruit op. Het gaat erom dat je afspraken met jezelf maakt, die je nakomt. Daardoor krijg je weer vertrouwen in jezelf.
  • Wees mild naar jezelf​: Let op negatieve gedachten over jezelf. Jezelf bekritiseren helpt niet, net zoals terugblikken en balen dat het niet goed is gegaan. ​Kijk vooruit en wees een positieve coach voor jezelf.
  • Zet hulplijnen in: Je kunt bijvoorbeeld een docent mailen met een vraag, een klasgenoot appen voor advies of samen studeren met een medestudent. ​

Er bestaat helaas geen quick fix tegen uitstelgedrag. Maak het daarom bespreekbaar met vrienden, ouders, medestudenten of je studentcoach.

Podcasts over uitstelgedrag

Hoe komt het dat je uitstelgedrag hebt? Wat kun je doen tegen uitstelgedrag? Togar en Jos vertellen je in deze podcast hoe je hiermee om kunt gaan.

Studeren of toch even een serie kijken? Je weet dat je beter kunt studeren, maar kiest toch voor iets anders. Dit gebeurt vaak bij studenten: weinig motivatie en veel afleiding. Hoe voorkom je dit? En hoe gebruik je je studietijd zo goed mogelijk? In deze aflevering praten studenten Bram, Luc en Délano hierover met Hedwich van Engelen, onderwijsadviseur aan de TU/e en expert in studeertrainingen.

Trainingen

We bieden verschillende trainingen aan voor studenten, misschien is één van onderstaande trainingen interessant voor jou?

    Bekijk het volledige trainingsaanbod

    Zelf aan de slag

    Met je Fontys-account kun je gratis gebruikmaken van online zelfhulpmodules (e-health).

    Concentratie en uitstelgedrag

    Zit je ook weleens in een concentratiedip? Of ben je een expert in dingen uitstellen? Deze module zit vol met uitleg, oefeningen, video`s en handige tips. Zo leer je je beter te concentreren en word je uitstelgedrag de baas!

    Naar module Concentratie en uitstelgedrag
    Sfeerafbeelding Fontys
    Sfeerafbeelding Fontys

    Veerkracht

    Kan jij wel wat meer veerkracht gebruiken? Vraag je je weleens af waarom je op een bepaalde manier op tegenslagen reageert? Ga dan met deze module aan de slag. In de module krijg je meer inzicht in jezelf en waarom je reageert zoals je doet. Zo bouw je veerkracht op. En dat helpt je bij tegenslagen in de toekomst.

    naar module Veerkracht Werkboek veerkracht (download)
    naar alle modules

    Contact team Studentenbegeleiding

    • Als je graag met iemand wil praten over je mogelijke uitstelgedrag en/of het is van invloed op je studievoortgang, maak dan een afspraak met een studentendecaan.
    • Als je in gesprek wil over de mentale gevolgen van je uitstelgedrag, maak dan een afspraak bij je huisarts of een studentenpsycholoog.
    Maak een afspraak