Sprint naar content

Van vwo naar hbo: kies wat bij je past

Waar ga jij je weg vervolgen? Je vwo-diploma geeft je toegang tot een universiteit maar ook een hbo-opleiding is een logische stap. Want het is maar net wat je wilt, waar je interesses en ambities liggen, of wat je nodig hebt om te kunnen leren en presteren. Kies wat bij je past!

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Dani, Bedrijfskunde

‘Vooral het praktijkgerichte past beter bij mij’

Redenen om voor hbo te kiezen

De manier waarop je onderwijs krijgt op het hbo is anders dan op de universiteit. Op de universiteit werk je veel zelfstandig. Het studietempo ligt hoog en de opdrachten zijn gericht op de wetenschap en onderzoek. Op het hbo krijg je meer begeleiding en werk je vaker samen in groepen

Op het hbo pas je dat wat je leert direct toe in de praktijk. Bij Fontys kun je daarbij rekenen op interessante projecten voor maatschappelijke vraagstukken die er toe doen. Wij zien onszelf niet als een hbo-instelling maar als een kenniscommunity waarin studenten, docenten, maatschappelijke organisaties en bedrijfsleven in kleinschalige projecten hun kennis en talenten bundelen om de wereld gezonder, duurzamer en toleranter te maken. Zo leren wij al samenwerkend van de praktijk en leert de praktijk van ons. Precies dat maakt studeren bij Fontys niet alleen veel praktischer, maar ook leuker. Omdat je naast deze projecten ook stage loopt in het werkveld van je toekomstige beroep bouw je al tijdens je hbo-studie een professioneel netwerk op. Jij gaat na vier jaar leren en werken goed voorbereid de arbeidsmarkt op en weet precies wat je in huis hebt om dit tot een succes te maken. Deze aanpak is totaal anders dus dan op de universiteit, waar alles meer gericht is op theorie, onderzoek en wetenschap en de praktijk pas in beeld komt na het behalen van je bul. De vraag is: wat past bij jou?

Wilde jij altijd al onderwijzer worden? Journalist? Fysiotherapeut? Danser of musicalster? De opleidingen die je daarvoor nodig hebt, vind je alleen op het hbo. En dat geldt voor nog veel meer beroepen. Kijk dus goed naar wat je zelf het liefst wilt, en zoek daar dan de passende opleiding bij. Laat bij je keuze even los of het om een hbo- of universitaire opleiding gaat.

Veel vwo’ers zijn gewend veel informatie tot zich te nemen in een hoog tempo. Waarschijnlijk zul je de stof op het hbo daarom snel begrijpen. Daarnaast hebben diverse opleidingen speciale programma’s voor vwo’ers.

Na je hbo-opleiding kun je direct de arbeidsmarkt op. Je kunt met je bachelor ook doorstuderen voor een master op het hbo of de universiteit.

Placeholder for Fontys video
Anieck, Communicatie - IEMES
‘Ik wil niet alleen uit boeken leren. Ik wil dingen maken en bedenken.'

Verschillen hbo en wo

Er zijn twee soorten bachelors: hbo (hoger beroepsonderwijs) en wo (wetenschappelijk onderwijs). De bachelordiploma’s van het hbo en de universiteit zijn gelijkwaardig, maar er zijn ook verschillen.

HBO WO
H = Hoe W = Waarom
Helder beroepsbeeld Beroep staat minder vast
Meer praktijk in je studie: praktijkgerichte opdrachten Meer theorie in je studie: theoretische opdrachten
Praktijkgericht onderzoek Wetenschappelijk onderzoek
Kennis gebruiken Kennis ontwikkelen
Gemiddeld studietempo Hoog studietempo
Stage is verplicht Stage is mogelijk
Meer groepsopdrachten en -projecten Meer individuele opdrachten
Veel contacturen op de school met je docenten en medestudenten Minder contacturen
Kleinere klassen Hoorcolleges in grote groepen
Meer begeleiding en gestructureerd aanbod van de studiestof Meer zelfstandigheid. Het zelf kunnen plannen en organiseren van je studie is belangrijk
Informeel contact met docenten Formeler contact met professoren en hoogleraren
Bachelor van 4 jaar, daarna de mogelijkheid om een master te gaan doen (1 of meerdere jaren) Bachelor van 3 jaar, master van 1 of 2 jaar

Programma’s voor vwo’ers

Een aantal Fontysopleidingen biedt speciale programma’s voor vwo-studenten. Zo kun je bijvoorbeeld je opleiding met een half jaar tot een jaar verkorten of extra uitdagende programma’s volgen. Kijk voor meer informatie bij de opleidingen onder toelatingseisen of neem contact op met de opleiding voor meer informatie.

Placeholder for Fontys video
Martin, HBO-ICT
‘Versneld traject voor vwo was aantrekkelijk.’

Welke titel krijg je na het hbo?

Haal je je hbo-diploma, dan mag je jezelf bachelor noemen. Je mag dan de B. achter je naam zetten, met de toevoeging die op je getuigschrift staat; Bachelor of Science, Arts, Social Work, Business Administration, Laws, Music of Education. In plaats van de graad Bachelor mag je ook de titel baccalaureus voeren en bc. vóór je naam zetten. Als je een technische opleiding of HBO- ICT hebt gedaan, mag je jezelf ook ingenieur noemen. De titel ing. komt dan voor je naam.

Bij afstuderen aan een hbo-master wordt de graad Master aan je toegekend. Hier zijn de toevoegingen dezelfde als bij de bachelor. Fontys kent masteropleidingen met de graad Master of Arts, Science, Education en Music.

Placeholder for Fontys video
Lonneke Gerrits (docent)
‘Als student is het belangrijk een actieve houding te hebben en ook zelf je uitdaging te zoeken.’

Kennismaken met een opleiding

Sfeerafbeelding Fontys

Veel opleidingen hebben extra informatie online gezet zoals een voorlichting, video’s en bieden whatsapp met studenten en docenten van de opleiding aan. Bekijk de opleiding van jouw interesse en stel de vragen die je hebt.

Naar overzicht met voorlichtingen en activiteiten