Sprint naar content

Leraar Wiskunde

 • 4 jaar
 • Nederlands
 • Hbo-bachelor
 • Voltijd
Tilburg, Sittard

Agenda

 • Open dagen
 • Meeloopdagen
 • En meer...

Wiskunde is een superkracht die je iedere dag kunt gebruiken. Op het terras, bij het winkelen, koken of klussen... Als docent wiskunde snap je maar al te goed hoe belangrijk kennis is van rekenen, formules en vergelijkingen. Ben jij goed met cijfers? Wil je dit vak begrijpelijk overbrengen aan leerlingen? Ontdek de Lerarenopleiding Wiskunde bij Fontys!

Over de opleiding

Even snel de rekening splitsen, de beste deal uitrekenen, vertrektijden opzoeken of ingrediënten afmeten… Iedereen is dagelijks wel bezig met berekenen, vergelijken of inzicht. Hoe gaaf is het als jij - als leraar wiskunde - jongeren deze vaardigheden met praktische voorbeelden leert! Tijdens de lerarenopleiding Wiskunde leer jij alle aspecten van het vak en het motiverend lesgeven hierin. Jouw ontwikkeling staat centraal. Alle vakken zijn in het Nederlands. De boeken van sommige vakken zijn in het Engels.

Na deze hbo bacheloropleiding ben je tweedegraads lesbevoegd.
De opleiding is er in: voltijd | (verkort) deeltijd

Waarom Leraar Wiskunde bij Fontys?

 • Afwisseling vakinhoud, docentvaardigheden en persoonlijke ontwikkeling
 • Informele sfeer met mensen met dezelfde passie
 • Een goede mix tussen theorie en praktijk
 • De meest veelzijdige lerarenopleider van Nederland
 

Wat ga je leren?

We doen er alles aan om jou de juiste kennis van het vak en (pedagogische) vaardigheden te leren om een goede leraar Wiskunde te worden. Alles komt samen in het onderwerp 'vakdidactiek'. In je stages pas je de theorie direct toe. Je leert samenwerken, functioneren binnen een schoolorganisatie en omgaan met verschillende leerlingen.

 • (Bedrijfs-)opdrachten en projecten
 • Onderzoeken, probleem oplossen, verslagleggen, presenteren en leerlijnen
 • Vakken en leerlijnen als algebra, analyse, meetkunde en statistiek
 • Je wordt breed opgeleid voor het tweedegraads werkveld: mbo, vmbo en onderbouw havo/vwo
 
 

Hoe ziet je week eruit?

Je opleiding is net als het onderwijs elke dag anders. Studeren is hard werken. Niet erg, als er maar afwisseling in zit. Dat zit wel goed bij de lerarenopleiding Wiskunde: 

 • Je bekijkt de wereld door een wiskundige bril
 • Het ene moment zit je in de collegezaal
 • Het volgende moment loop je stage
 • Je voert onderzoek en opdrachten uit. Dit doe je zowel alleen als met medestudentenBij 'Opbouw' vind je per locatie meer informatie over de contacturen en inhoud van de opleiding.

 
 

Studie in cijfers

 
 
 
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Tevredenheid
 
3,6 gemiddeld, 34 respondenten
3,7 gemiddeld, 422 respondenten
Aantal eerstejaars
 
25
30
Door naar het tweede jaar
 
65%
69%
Diploma gehaald
 
Deze opleiding 26%
28%
 
HBO-bachelor of hoger 33%
33%
Doorstuderen
 
7%
30%
Arbeidsmarkt
 
-
werk op niveau
97%
 
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Tevredenheid
 
3,6 gemiddeld, 31 respondenten
3,7 gemiddeld, 422 respondenten
Aantal eerstejaars
 
17
30
Door naar het tweede jaar
 
67%
69%
Diploma gehaald
 
Deze opleiding 39%
28%
 
HBO-bachelor of hoger 43%
33%
Doorstuderen
 
50%
30%
Arbeidsmarkt
 
-
werk op niveau
97%
Bron: Studie in Cijfers Laatst bijgewerkt op 05-07-2023
sk123-logo-full
 

Toelatingseisen

Cultuur & Maatschappij

Instroombaar met wiB

Economie & Maatschappij

Instroombaar met wiB

Natuur & Gezondheid

Instroombaar met wiB

Natuur & Techniek

Direct instroombaar

Cultuur & Maatschappij

Instroombaar met wiA of wiB

Economie & Maatschappij

Direct instroombaar

Natuur & Gezondheid

Direct instroombaar

Natuur & Techniek

Direct instroombaar

Doorstroom vwo 

Voor vwo’ers bestaat er bij de Lerarenopleiding Wiskunde in Sittard de mogelijkheid om de bacheloropleiding te versnellen. Je doet de bachelor wiskunde in 3 jaar en aansluitend in 2 jaar de master. Je hebt dan in 5 jaar een tweedegraads- én eerstegraads lesbevoegdheid.  

Mbo

Met een mbo-diploma (niveau 4) word je toegelaten tot deze hbo-opleiding.

Eén vak niet in jouw pakket? 

Heb je een havo- of vwo-diploma maar mis je een vak om aan de vooropleidingseisen te voldoen? Dan heb je bij Fontys de kans om alsnog te worden toegelaten bij de opleiding van jouw keuze door het behalen van een toelatingstoets.

Niet de juiste vooropleiding?

Wil je starten met een Fontys-opleiding, maar heb je geen havo-, vwo- of mbo niveau 4-diploma en ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je toelating aanvragen middels het toelatingsonderzoek 21+.  

Buitenlands diploma

Wil je toegelaten worden tot de lerarenopleiding met een in het buitenland behaald diploma? Dan geldt als voorwaarde dat dit aan de Nederlandse normen voldoet. Daarnaast moet je over voldoende kennis van de Nederlandse taal beschikken. Neem contact met ons op om je diploma te laten waarderen. Je vindt onze contactgegevens onderaan deze pagina.

Kopopleiding

Ben jij al (bijna) afgestudeerd of is het minder dan zeven jaar geleden dat jij je hbo- of wo-getuigschrift behaalde in een vak aanverwant aan een schoolvak? Met de kopopleiding (voltijd) kun je bij de Fontys Lerarenopleiding in Tilburg in één jaar je bevoegdheid behalen. 

Wiskunde B bijspijkeren?

Heb je een havo/vwo/mbo-diploma zonder wiskunde B? Of zit je in de bovenbouw van mbo of havo en heb je geen wiskunde B in je pakket?

Tip! Bij Fontys Lerarenopleiding in Sittard kun je een bijspijkercursus volgen om jouw kansen op studiesucces te vergroten. Neem voor meer informatie contact op met de bachelorcoördinator wiskunde Sittard, Rik Golsteijn, via e-mailadres r.golsteijn@fontys.nl.

Let op: om toegelaten te worden met een havo-diploma zonder wiskunde B, moet je altijd een toelatingstoets doen.

 

Placeholder for Fontys video
Studenten vertellen
"Op ontdekkingsreis gegaan naar de onderwijscultuur over de grens"
Lees het verhaal van student Milou de Block (Tilburg) >>

"Als docent is geen een dag hetzelfde"
Lees het verhaal van student Mark Bex (Sittard) >>
 

Opbouw

Je kunt de voltijd opleiding Leraar Wiskunde volgen in Sittard of Tilburg. Informatie over de opzet en inhoud van deze opleiding vind je hieronder per locatie en studiejaar.

Sittard

 • Wisselende modulen in de 'hoofdfase' (jaar 2 / 3). Zo leer je ook van studenten uit andere leerjaren
 • In de opleiding is ongeveer evenveel tijd voor het onderwijskundige aspect als beheersing van het vak wiskunde
 • Voor vwo'ers mogelijkheid in 5 jaar bachelor en master te behalen
 • Kleinschalige opleiding op loopafstand van het station

Kijk of de opleiding bij je past. Scroll door de agenda van een student, volg proefcolleges en maak opleidingsspecifieke opdrachten.

Open de Sneakpreview
Maandag t/m vrijdag
Bij de opleiding Leraar Wiskunde leg je de link tussen het vak wiskunde en hoe je de lesstof overbrengt op scholieren. Al in het eerste jaar bedenk je zelfstandig stageopdrachten. Je ontwerpt je eigen lessen. Wat je leert, kun je meteen op je leerlingen overbrengen. Je loopt eerst 'snuffelstage' op een basisschool. In deze periode begeleiden we je zeer persoonlijk. In periode drie van het eerste jaar ben je helemaal klaargestoomd om je eerste grotere 'schoolstage' te lopen.    

In de 'hoofdfase' (jaar 2 en 3) vergroot je je kennis van het vak. De onderwerpen en vraagstukken worden ingewikkelder. Je krijgt onderdelen als landmeetkunde, statistiek, lineaire algebra, discrete wiskunde en vectormeetkunde. Daarnaast volg je colleges over didactiek en klassenmanagement. Ook leer je over differentiëren en samenwerkend leren in de klas. Je loopt stage en doet zo ervaring op als leraar.   

De modulen in de hoofdfase worden afwisselend aangeboden. Hierdoor maak je ook kennis met studenten uit andere leerjaren. Zo leer je dus ook van ouderejaarsstudenten. 

In de 'afstudeerfase' (jaar 4) kies je een afstudeerrichting. Hiermee specialiseer je je voor het algemeen vormend onderwijs (onderbouw havo / vwo) of voor het beroepsonderwijs (vmbo / mbo). Je krijgt specifieke vakonderdelen. Ook werk je aan je afstudeeronderzoek en loopt de afrondende stage. Dit gehele jaar staat in het teken van het werkveld waarin je gaat werken. Maar na de opleiding ben je bevoegd voor het gehele tweedegraads werkveld.   


Tilburg

 • Alle aspecten van het docentschap worden zoveel mogelijk met elkaar gecombineerd: vakinhoud, vakdidactiek, professionele vaardigheden en praktijkleren
 • Je werkt intensief samen met je medestudenten
 • Er is veel ruimte voor jouw persoonlijke en professionele ontwikkeling
 • Er zijn veel mogelijkheden tot het zoeken naar verdieping of verbreding, passend bij jouw interesses
 • Optie om ook tweetalig onderwijs te leren geven: ontdek het tweejarig traject BEES (Bilingual Education/English Stream)

De contactdagen in Tilburg zijn als volgt: 

- Maandag: 08:30 - 17:30 uur 

- Dinsdag: 08:30 - 17:30 uur 

- Woensdag: 08:30 - 17:30 uur 

- Donderdag: -* 

- Vrijdag: 08:30 - 17:30 uur 

 

* Let op: dit is geen lesdag, maar wél een stagedag 

Wanneer je stageloopt, ben je de gehele dag aanwezig. 

Contactdagen en -tijden onder voorbehoud van wijzigingen. 

Het eerste jaar (de 'propedeuse') van de lerarenopleiding Wiskunde in Tilburg: 

- 804 uur zelfstudie 

- 700 uur theorie 

- 176 uur praktijk 

De link tussen het vak wiskunde en de vakdidactiek is bij deze opleiding van groot belang. Je houd je meteen al bezig met de manier waarop je de vakinhoud kunt overbrengen op je leerlingen. Dit kun je dit studiejaar op je stageplek meteen in de praktijk brengen. 

In het tweede jaar en derde jaar (de 'hoofdfase') vergroot je je kennis van het vak. De wiskundige onderwerpen en vraagstukken worden ingewikkelder. Je krijgt onderdelen als lineaire algebra, calculus en ruimtemeetkunde, gecombineerd met vakdidactiek. Ook loop je stage om ervaring op te doen als leraar. Je legt de verbanden tussen de vakinhoudelijke en didactische onderdelen, de lessen Algemene Professionele Vorming (APV) en de stages om te ontdekken wat voor docent er in jou schuilt.  Door middel van een halfjaarlijkse minor is er veel ruimte om je te verdiepen of verbreden op een gebied naar jouw keuze. 

In het vierde jaar (de 'afstudeerfase') komen de laatste vakinhoudelijke onderwerpen aan bod. Ook werk je aan je afstudeeronderzoek en loopt de afrondende stage. Dit gehele jaar staat in het teken van het werkveld waarin je gaat werken. Na afronding van dit studiejaar ben je bevoegd voor het gehele tweedegraads werkveld. 

Wil je weten welke vakken je allemaal volgt tijdens de opleiding in Tilburg? Bij welke bekwaamheden welke vakken horen? Hoe deze vakken eruitzien en hoeveel studiepunten je hiervoor krijgt? 

Bekijk de studiegids
 
 

Na je opleidingWerken in deze beroepen

Met deze Bachelor of Education (BEd) in het vak wiskunde kun je zowel binnen als buiten het onderwijs werken: 

 • als docent wiskunde met tweedegraads lesbevoegdheid: voor beroepsonderwijs vmbo/mbo, onderbouw havo/vwo, volwasseneneducatie
 • als ontwikkelaar van centrale examens wiskunde voor het (voorbereidend) beroepsonderwijs
 • bij (semi)overheidsinstellingen of onderwijsbegeleidingsdiensten
 • bij particuliere instellingen, zoals uitgevers van schoolboeken en vakbladen

Doorstuderen

 

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

 

Agenda

Meld je hier aan voor een van onze activiteiten. Zo weet je zeker of dit de opleiding voor jou is! Bekijk bijvoorbeeld een voorlichting vanuit huis of meld je aan voor een Open dag op de campus. Wat je ook kiest, hopelijk zien we je snel.

Open Dag
2 november 2024
Programma

Heb jij al een paar opleidingen in gedachten? Fijn! Dan is het tijd voor de volgende stap. Bezoek onze open dag en kom sfeer proeven, want of het écht klikt merk je het beste op onze campus. Onze studenten en docenten leiden je met plezier rond.

Onze open dag is op 2 november, 2024.

Wil jij erbij zijn? Laat je gegevens achter en krijg als eerste bericht.

Let op: Meld je aan voor de lesplaats (Sittard of Tilburg) waar jij wilt gaan studeren, zodat je de juiste opleidingsinformatie ontvangt. Houd er rekening mee dat er variaties kunnen zijn in onderwijsmethoden en programma's tussen de
verschillende lesplaatsen. Zorg dat je je keuze baseert op jouw specifieke voorkeuren en behoeften.
Is er geen datum bekend voor deze meeloopdag of is deze vol? Mail voor Sittard lero-sittard@fontys.nl en voor Tilburg marcomflot@fontys.nl.

Meer weten over de opleiding Leraar Wiskunde

Wil je graag een gesprek met iemand van de voltijdopleiding Leraar Wiskunde? Dat kan!

Stuur een e-mail en wij nemen contact met je op:

Sittard

Opleidingscoördinator Sittard: Rik Golsteijn, r.golsteijn@fontys.nl

Tilburg

Opleidingscoördinator Myrthe Verheij-Doomernik, coordinatiewivtflot@fontys.nl  

Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor deze opleiding? Ga dan naar de collegegeldmeter.


Houd naast je collegegeld ook rekening met kosten voor introductie, boeken, readers, excursies en laptop.   


Op  DUO kun je zien of je recht hebt op studiefinanciering of een studenten-reisproduct voor je OV-chipkaart. 

Stap 1: Je meldt je aan via Studielink.
Meld je, bij voorkeur, vóór 1 mei aan, zodat je nog ruim de tijd hebt om de stappen van je inschrijving te voltooien en je check-in gesprek te voeren.

Aanmelden na 1 mei? Informeer bij de opleiding naar de mogelijkheden.

Houd je Studielink berichten in de gaten, deze ontvang je ook op het emailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Vanaf half mei is het mogelijk om je betaalgegevens in te voeren in Studielink.

Stap 2: Je wordt uitgenodigd voor de Studiekeuzecheck.
De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys.

Stap 3: Je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf 15 mei in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail. De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 september.  

Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas inschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.

Je wilt een hbo-opleiding gaan doen. Maar welke opleiding kies je? Een studie kiezen is soms best lastig. Gelukkig kunnen wij je helpen. Wij vinden het belangrijk dat jij een opleiding kiest die bij jou past. Wij bieden gemakkelijke tools om je te helpen bij je studiekeuze. Als je nog twijfelt, maar ook als je het nog niet helemaal weet.

Lees alles over studie kiezen


Ouders en studiekeuze

Je kind zit in de bovenbouw van havo of vwo, of in het laatste jaar van het mbo en oriënteert zich op een vervolgstudie aan het hbo. Hoe werkt zo’n keuzeproces nu precies? Wat kun je als ouder doen om je kind daarin het beste te ondersteunen?

Informatie voor ouders

Meer over de opleidingslocatie

Benieuwd hoe het is om te studeren aan de opleiding in Tilburg of Sittard?

Fontys Lerarenopleiding in Sittard (FLOS) Fontys Lerarenopleiding Tilburg (FLOT)

Neem contact op met student (Tilburg)

Volgt in het nieuwe studiejaarVeelgestelde vragen

Heb je vragen over bijvoorbeeld stagelopen, je vooropleiding en het collegegeld? Ben je benieuwd naar onze andere educatieve opleidingen? Of heb je een andere vraag?

Kijk bij onze veelgestelde vragen