Sprint naar content

Informatica

  • 4 jaar
  • Nederlands
  • Hbo-bachelor
  • Voltijd
Venlo

Kom kennismaken

  • Open dagen
  • Meeloopdagen
  • En meer...

Heb je een passie voor ICT en heb je interesse in het oplossen van complexe problemen? Vind je het fijn om samen te werken in een team en ben je een doorzetter? Dan is de opleiding Informatica in Venlo iets voor jou. Jij ziet kansen in de zinvolle toepassing van technologie en kan een brug slaan tussen makers en uiteindelijke gebruikers van ICT-oplossingen.

Over de opleiding

Wij leiden je op tot een breed inzetbare ICT'er. De praktijk staat voorop. Omdat je veel gaat samenwerken met mensen, besteden we ook veel aandacht aan de ontwikkeling van je sociaal communicatieve vaardigheden. Een goede kennis van informatiesystemen is onmisbaar maar je leert ook adviseren en organiseren. Vaak doe je dit in projectvorm samen met andere studenten, praktijkgericht en met begeleiding van docenten en je studieloopbaanbegeleider. 

Waarom opleiding Informatica?

  • Aandacht voor software en techniek én voor communicatieve vaardigheden.
  • Studeren in een internationale omgeving: samenwerken met studenten uit andere landen.
  • Vanaf het tweede jaar les in het Engels: een goede voorbereiding op je toekomstige werkveld.
  • Persoonlijke begeleiding op kleinschalig niveau.

Deze opleiding bieden we ook in het Engels aan. Wil je graag in het Engels studeren?

Ga naar de Engelstalige opleiding
 

Wat ga je leren?

We leven in een wereld vol verbindingen. Mensen zijn verbonden door middel van sociale media, en steeds meer apparaten zijn verbonden met elkaar (The Internet of Things). Er zijn mensen nodig die deze op software gebaseerde systemen kunnen ontwikkelen: mensen met verstand van techniek, en van de toepassingsgebieden. Wij bereiden je voor op zo’n functie in de ICT. 

  • Goede mix tussen theorie (kennis) en praktijk.
  • (Bedrijfs-) opdrachten en projecten.
  • Vaardigheden: je leert onder andere ontwerpen, samenwerken en communiceren met verschillende doelgroepen.
  • In een gemeenschappelijke fase van drie semesters leer je grondig alle basis skills die voor iedere informaticus van belang zijn. Daarna geef je door middel van veel keuzemogelijkheden verder richting aan jouw studie, bijvoorbeeld door een focus op bedrijfskundige informatica, software engineering, data science of cyber security.
 

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Je bent niet alleen bezig met programmeren. Er komen veel aspecten aan bod, zoals de zakelijke kant waarbij je bijvoorbeeld contact hebt met je eigen team of een klant.

Jean-Paul, student Informatica
 

Hoe ziet je week eruit?

Studeren is hard werken. Dat is niet erg, als er maar afwisseling in zit. Dat zit wel goed bij Informatica in Venlo:

  • Het ene moment volg je een les;
  • De andere dag werk je aan een project;
  • Dat doe je alleen of samen met je medestudenten en onder begeleiding van onze docenten;
  • En soms neem je online (hybride) deel aan de les, maar meestal ben je fysiek op de campus om samen te werken met medestudenten en docenten.

    Zo ziet het er uit bij ons

    Bekijk onze campus op je eigen tempo via onze 360 graden tour!

    Sfeerafbeelding Fontys
     
     

    Studie in cijfers

     
     
     
    Deze opleiding
    Landelijk gemiddelde
    Tevredenheid
     
    3,9 gemiddeld, 126 respondenten
    3,5 gemiddeld, 1361 respondenten
    Aantal eerstejaars
     
    102
    164
    Door naar het tweede jaar
     
    68%
    63%
    Diploma gehaald
     
    Deze opleiding 38%
    28%
     
    HBO-bachelor of hoger 39%
    32%
    Doorstuderen
     
    19%
    9%
    Arbeidsmarkt
     
    -
    werk op niveau
    92%
    werkloos
    1%
    van de werkende afgestudeerden
    Bron: Studie in Cijfers Laatst bijgewerkt op 05-07-2023
    sk123-logo-full
     

    Toelatingseisen

    Cultuur & Maatschappij

    Direct instroombaar

    Economie & Maatschappij

    Direct instroombaar

    Natuur & Gezondheid

    Direct instroombaar

    Natuur & Techniek

    Direct instroombaar

    Cultuur & Maatschappij

    Direct instroombaar

    Economie & Maatschappij

    Direct instroombaar

    Natuur & Gezondheid

    Direct instroombaar

    Natuur & Techniek

    Direct instroombaar

    Mbo

    Met een mbo-diploma (niveau 4) word je toegelaten tot deze hbo-opleiding.

    Eén vak niet in jouw pakket? 
    Heb je een havo- of vwo-diploma maar mis je een vak om aan de vooropleidingseisen te voldoen? Dan heb je bij Fontys de kans om alsnog te worden toegelaten bij de opleiding van jouw keuze door het behalen van een toelatingstoets.

    Niet de juiste vooropleiding?  
    Wil je starten met een Fontys-opleiding, maar heb je geen havo-, vwo- of mbo niveau 4-diploma en ben je:
    - 21 jaar of ouder op het moment dat de Fontys-opleiding tussentijds start (dat wil zeggen dat de opleiding niet in september start) of,
    - 21 jaar of ouder op 1 oktober indien de Fontys-opleiding in september start?
    Dan kun je toelating aanvragen middels het toelatingsonderzoek 21+. 

    Buitenlands diploma
    Ben je in het bezit van een buitenlands diploma? Dan geldt als voorwaarde dat dit aan de Nederlandse normen voldoet. Daarnaast moet je over voldoende kennis van de Nederlandse taal beschikken. Neem contact met ons op om je diploma te laten waarderen. Contactgegevens vind je onderaan deze pagina.

    Voldoe je niet aan de toelatingseisen? In sommige gevallen kun je alsnog worden toegelaten. Neem contact op met ons Student Service Centre via ssc-venlo@fontys.nl of +31 88 507 6022, we kijken dan graag op individueel niveau of je onder bepaalde voorwaarden alsnog toegelaten kunt worden.

     

    Placeholder for Fontys video
    Je werkt in projectvorm samen met andere studenten, praktijkgericht en met begeleiding van docenten en je studieloopbaanbegeleider.
     

    Opbouw

    In het eerste jaar bestaan je weken uit:

    • 10 uur les
    • 12 uur projecten
    • 18 uur zelfstudie

    De opleiding Informatica heeft de eerste drie semesters een gemeenschappelijk programma. Daarna kies je voor een focus op Software Engineering, Business Informatics, Data Science, Cyber Security of Embedded Systems. Vakken als programmeren en databases zorgen voor de technische basis, terwijl je in de projecten aan je sociale vaardigheden kan werken. Ook krijg je inzicht in de tools en methodes die je kunt gebruiken om met een team een applicatie te ontwikkelen.

    Software Engineering 
    Hierbij gaat het om het complete proces rond het maken en verbeteren van computertoepassingen, van idee tot implementatie en beheer. Natuurlijk gaat het niet alleen om programmeren; je moet goed onderzoeken welk probleem je aan het oplossen bent, welke eisen en wensen jouw opdrachtgever heeft en welke oplossing daarbij het beste past. Door een slim ontwerp te maken, zorg je ervoor dat je gemakkelijk nieuwe functionaliteiten kunt toevoegen en de kans op fouten zo klein mogelijk houdt. Je bouwt componenten die herbruikbaar zijn, zodat je niet steeds opnieuw met hetzelfde werk bezig bent. Je werkt continu aan een puzzel die middels een bruikbaar product steeds meer vorm krijgt, met als doel niet technologische hoogstandjes op zich, maar het gemakkelijker en leuker maken van het werk en leven van mensen in heel veel verschillende toepassingsdomeinen. 

    Business Informatics
    Een focus op Business Informatics is een focus op analyse van bedrijfsprocessen en op het onderzoeken van hoe IT ingezet kan worden om deze processen te ondersteunen en te verbeteren. Je leert hoe je het management van organisaties van de juiste informatie voorziet om effectief hun organisatie aan te kunnen sturen. Je slaat de brug tussen managers, organisatie- en domeindeskundigen enerzijds en de makers van IT-oplossingen anderzijds. Je weet in beide werelden probleemloos je weg te vinden en bent gesprekspartner op het juiste niveau door een grondige basis in de techniek, maar ook in de bedrijfs- en informatiekunde.

    Data Science
    Data science houdt zich bezig met het analyseren, opslaan en visualiseren van verschillende en vaak grote datasets. Neem bijvoorbeeld de data die Google of Facebook van je verzamelt. Het combineren van data leidt tot informatie die voor organisaties meer en meer van cruciaal belang is. Door de juiste informatie op het juiste moment bij de juiste personen beschikbaar te hebben, kunnen betere besluiten genomen worden op alle organisatieniveaus, van operationeel tot strategisch. Daarmee kunnen organisaties zich onderscheiden van hun concurrenten. Data Science speelt echter ook een hele grote rol bij steeds verdere automatisering en robotisering. Software, vaak in machines en vele gebruiksvoorwerpen (denk aan een auto), is in staat om te leren en zich aan te passen aan ervaringen. Machine Learning en Artificial Intelligence zijn dan ook vakken die binnen een DataScience focus van belang zijn. Een wereld van mogelijkheden, waarbij echter ook aandacht voor sociale aspecten en (on)wenselijkheden van vergaande automatisering.

    Cyber Security
    Het belang en de waarde van data en softwaresystemen, maakt dat mensen en bedrijven steeds afhankelijker en daarmee ook kwetsbaarder worden. Het beveiligen van systemen tegen inbraakpogingen is dan ook steeds actueler. Regelmatig hoor je van bedrijven die tijdelijk gesloten moeten worden door ransomware en aanvallen van hackers. De beveiliging van deze systemen begint al in een vroeg stadium van het ontwikkelproces. Ben jij bijvoorbeeld de persoon die ervoor zorgt dat je geld bij een Nederlandse bank veilig staat? Door te weten hoe je kunt hacken (ethical hacking), kun je systemen ook goed beveiligen en proberen kwaadwillenden altijd een stap voor te zijn. Met een Security focus kijk je naar technische maar zeker ook naar procesmatige aspecten van beveiliging.

    Embedded systems
    In steeds meer apparaten zit software! Neem het koffiezetapparaat, jouw wasmachine, slimme verlichting of steeds meer zelfrijdende auto’s. Embedded software is de software die in apparaten wordt verwerkt, steeds vaker in hele kleine apparaten die ook nog eens via netwerken met elkaar verbonden zijn. Software dus in directe verbinding met en voor de aansturing van hardware. Kennis van beide gebieden is vereist om mooie en vooral bruikbare producten te ontwikkelen.

    In het tweede studiejaar breid je je theoretische basiskennis en vaardigheden uit met verdiepingsvakken in jouw gekozen richting. Voorbeelden van vakken zijn Business Management, Concurrent Programming, Data Warehouses, Algorithms & Data Structures, Management Information Systems en Programming in C/C++. De opleiding Informatica heeft de eerste drie semesters een gemeenschappelijk programma. Daarna kies je voor een focus op Software Engineering, Business Informatics, Data Science, Cyber Security of Embedded Systems.

    Stage
    In het derde studiejaar ga je 20 weken op stage. Dé mogelijkheid om wat je tijdens je opleiding hebt geleerd ook echt in de praktijk te brengen. Je kunt stagelopen in het binnen- of buitenland. Met je studieloopbaanbegeleider overleg je welk bedrijf en welke opdracht voor jou geschikt kunnen zijn. In Venlo zijn we internationaal georiënteerd en hebben we veel contacten in het buitenland.

    Minor 
    In de tweede helft van het derde jaar volg je een door jou gekozen verbredende of verdiepende minor. Dit kan binnen Fontys zijn, maar ook bij een van onze vele partneruniversiteiten in het buitenland.  

    In het vierde jaar werk je aan een project: de Software Factory. Je werkt dan in groepsvorm aan een grote opdracht voor een echte opdrachtgever. Elke student heeft binnen het team een eigen rol, bijvoorbeeld die van projectmanager, quality manager of Scrum Master. In het tweede semester van dit jaar rond je je studie af met een afstudeerstage. Ook deze kun je weer doen bij een bedrijf in Nederland, of in het buitenland.
     
    Placeholder for Fontys video
    Heb je een vraag of wil je iets weten over de opleiding Informatica? Ik sta voor je klaar!"
    Teun, student Informatica
     

    Na je opleiding

    Banken, verzekeraars, multinationals maar ook de overheid en de non-profit sector zijn steeds op zoek naar jonge informatici met ambitie, zoals jij. Je gaat aan de slag als:

    • Software Ontwikkelaar
    • Projectmanager
    • Data Scientist
    • Technology Manager
    • IT Consultant
    • Security Officer

    Je kunt natuurlijk ook doorstuderen en een masteropleiding gaan volgen aan een universiteit.

    Alumnus

    Lees hier de ervaringen van Herm Lecluse, Alumnus Informatica bij Fontys in Venlo.

     

     

    Agenda

    Meld je hier aan voor één van onze activiteiten. Zo weet je zeker of dit de opleiding voor jou is! Bekijk bijvoorbeeld een voorlichting vanuit huis of meld je aan voor een Open dag op de campus. Wat je ook kiest, hopelijk zien we je snel.

    Meeloopdag Informatica | Venlo
    12 nov 2024 10:00 - 15:00
    Programma
    nog 1 plek
    • Wil je ervaren hoe het er echt bij de opleiding aan toe gaat? Word dan student voor een dag. Je wordt gekoppeld aan een van de studenten en je volgt een aantal lessen, colleges en practica die bij de student op het programma staan voor die dag. Je maakt zo een gewone lesdag mee, waarin je colleges kunt bijwonen en met studenten en docenten kunt praten. Zij vertellen je hoe het is om bij Fontys te studeren en wat de studie inhoudt. Wanneer je je aanmeldt voor een meeloopdag ben je serieus bezig met je studiekeuze, dus gaan we er vanuit dat je komt. Kun je er niet bij zijn, meld je dan af bij de opleiding. Bij aanmelding ontvang je hiervoor de gegevens.

      Tijdens de meeloopdag van Informatica maak je kennis met zowel eerste als tweede jaars vakken. Je krijgt een divers beeld van de opleiding en je wordt door een eerste jaars student mee op sleeptouw genomen. Hem of haar kun je alles vragen, zodat je aan het eind van de dag een goed beeld hebt van onze opleiding.

      Programma
    • 10:00 uur: Introductie
    • 11:00 uur: Workshop
    • 12:00 uur: Lunch
    • 13:00 uur: Coaching uur
    • 14:00 uur: Maak kennis met onze studenten
    • 14:30 uur: Afsluiting
    Online voorlichting Informatica | Online
    21 nov 2024 16:00 - 17:00
    Programma
    Tijdens de online voorlichting vertelt een van onze docenten je meer over de opleiding. Ook is een van onze huidige studenten aanwezig om zijn/haar ervaring over studeren bij Fontys Venlo te delen. Natuurlijk krijg je ook de gelegenheid om vragen te stellen. We kijken er naar uit om je te verwelkomen!
    Meeloopdag Informatica | Venlo
    03 dec 2024 10:00 - 15:00
    Programma
    nog 9 plaatsen

    Wil je ervaren hoe het er echt bij de opleiding aan toe gaat? Word dan student voor een dag. Je wordt gekoppeld aan een van de studenten en je volgt een aantal lessen, colleges en practica die bij de student op het programma staan voor die dag. Je maakt zo een gewone lesdag mee, waarin je colleges kunt bijwonen en met studenten en docenten kunt praten. Zij vertellen je hoe het is om bij Fontys te studeren en wat de studie inhoudt. Wanneer je je aanmeldt voor een meeloopdag ben je serieus bezig met je studiekeuze, dus gaan we er vanuit dat je komt. Kun je er niet bij zijn, meld je dan af bij de opleiding. Bij aanmelding ontvang je hiervoor de gegevens.

    Tijdens de meeloopdag van Informatica maak je kennis met zowel eerste als tweede jaars vakken. Je krijgt een divers beeld van de opleiding en je wordt door een eerste jaars student mee op sleeptouw genomen. Hem of haar kun je alles vragen, zodat je aan het eind van de dag een goed beeld hebt van onze opleiding.

    Programma

    • 10:00 uur: Introductie
    • 11:00 uur: Workshop
    • 12:00 uur: Lunch
    • 13:00 uur: Coaching uur
    • 14:00 uur: Maak kennis met onze studenten
    • 14:30 uur: Afsluiting

    Meer weten over de opleiding Informatica

    Scroll door de agenda en krijg een sneak preview van onze opleiding en het beroep. Je kunt onder andere proefcolleges volgen en opdrachten maken. Zo krijg je een beeld of de opleiding bij je past.

    Open de Sneak Preview

    Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor deze opleiding? Ga dan naar de collegegeldmeter.


    Houd naast je collegegeld ook rekening met kosten voor introductie, boeken, readers, excursies en laptop.   


    Op  DUO kun je zien of je recht hebt op studiefinanciering of een studenten-reisproduct voor je OV-chipkaart. 

    Stap 1: Je meldt je aan via Studielink.
    Meld je, bij voorkeur, vóór 1 mei aan, zodat je nog ruim de tijd hebt om de stappen van je inschrijving te voltooien en je check-in gesprek te voeren.

    Aanmelden na 1 mei? Informeer bij de opleiding naar de mogelijkheden.

    Houd je Studielink berichten in de gaten, deze ontvang je ook op het emailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Vanaf half mei is het mogelijk om je betaalgegevens in te voeren in Studielink.

    Stap 2: Je wordt uitgenodigd voor de Studiekeuzecheck.
    De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys.

    Stap 3: Je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf 15 mei in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail. De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 september.  

    Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas inschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.