Sprint naar content

Elektrotechniek

 • 4 jaar
 • Nederlands
 • Hbo-bachelor
 • Voltijd
Eindhoven

Agenda

 • Open dagen
 • Meeloopdagen
 • En meer...

Ben je nieuwsgierig naar hoe een product of apparaat precies werkt? Zou je zelf vernieuwende producten willen bedenken en maken? Heb je een passie voor techniek en ben je goed in het bedenken van dingen? Stap dan in de wereld van Elektrotechniek en lever jouw bijdrage aan het ontwerpteam van de toekomst.

Over de opleiding Elektrotechniek

Je wordt opgeleid tot ontwerper in elektrotechniek. Als elektrotechnisch ingenieur lever je een bijdrage aan een gemakkelijker en aangenamer leven. Op vele vlakken; sport, muziek, telecommunicatie, industrie, gezondheidszorg, energie of verkeersveiligheid. Kies een richting die bij jou past. Door veel persoonlijke begeleiding en praktijkopdrachten, sta jij na 4 jaar aan het begin van een succesvolle carrière. 

De voltijd opleiding wordt ook in het Engels aangeboden.

This programme is also being offered in English. Interested in the English programme?

click here for Electrical & Electronic Engineering in English

Wanneer je werk en studie wilt combineren, kun je ervoor kiezen om de opleiding in deeltijd te volgen. Lees meer over de deeltijdopleiding Elektrotechniek:

Elektrotechniek studeren in deeltijd

Waarom de opleiding Elektrotechniek?

 • Projecten en opdrachten voor bedrijven.
 • Je keuze uit 3 thema’s: Gezondheid, Duurzaamheid of Beeld & Geluid. Draadloze verbindingen worden bij alle thema's volop ingezet.
 • Extra: 2 excellent programma’s (proud en hbo-top) voor studenten die binnen 1 jaar hun propedeuse halen.
 • Een gloednieuw en modern gebouw op het terrein van de TU/e in Eindhoven.
 • Veel samenwerking met bedrijven in de Brainportregio.
ga naar de nieuwspagina van Elektrotechniek

 

Wat ga je leren?

Elektrotechniek zie je terug in veel facetten in ons dagelijks leven. Dankzij elektrotechniek is er betere ziekenhuiszorg, kunnen drones vliegen en is communicatie via smartphones mogelijk. In een snel veranderende maatschappij heb jij een toonaangevende rol in de ontwikkeling van nieuwe technologieën. We begeleiden je om je op te leiden tot succesvol elektrotechnisch ingenieur. 

 • Goede mix tussen theorie (kennis) en praktijk.
 • Bedrijfsopdrachten en projecten.
 • Veel praktische vaardigheden: je leert onder meer ontwerpen, samenwerken, timemanagement en creatief denken.
 • Vakken zoals: analoge en digitale elektronica, software design, embedded systems, wiskunde en communicatie.
 

Elektrotechniek

De opleiding waarin je producten bedenkt, ontwerpt, maakt en test.
 

Hoe ziet je week eruit?

Studeren is hard werken maar ook leuk!  

 • Het ene moment zit je in de klas.
 • Het volgende moment maak je een drone, ontdek je de mogelijkheden van Artificial Intelligence of ben je bezig met high tech systems voor een smart and sustainable society.
 • Of voer je opdrachten uit voor bedrijven op het gebied voor elektrisch rijden of home automation.
 • Onder begeleiding van docenten.
Sfeerafbeelding Fontys
 
 

Studie in cijfers

 
 
 
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Tevredenheid
 
3,4 gemiddeld, 126 respondenten
3,8 gemiddeld, 1096 respondenten
Aantal eerstejaars
 
84
55
Door naar het tweede jaar
 
67%
65%
Diploma gehaald
 
Deze opleiding 40%
36%
 
HBO-bachelor of hoger 44%
41%
Doorstuderen
 
20%
18%
Arbeidsmarkt
 
-
werk op niveau
96%
werkloos
3%
van de werkende afgestudeerden
Bron: Studie in Cijfers Laatst bijgewerkt op 05-07-2023
sk123-logo-full
 

Toelatingseisen

Cultuur & Maatschappij

Niet instroombaar

Economie & Maatschappij

Niet instroombaar

Natuur & Gezondheid

Instroombaar met na, nlt of O&O

Natuur & Techniek

Direct instroombaar

Cultuur & Maatschappij

Niet instroombaar

Economie & Maatschappij

Instroombaar met na

Natuur & Gezondheid

Instroombaar met na, nlt of O&O

Natuur & Techniek

Direct instroombaar

Mbo

Met een mbo-diploma (niveau 4) word je toegelaten tot deze hbo-opleiding.

Eén vak niet in jouw pakket? 
Heb je een havo- of vwo-diploma maar mis je een vak om aan de vooropleidingseisen te voldoen? Dan heb je bij Fontys de kans om alsnog te worden toegelaten bij de opleiding van jouw keuze door het behalen van een toelatingstoets.

Niet de juiste vooropleiding?  
Wil je starten met een Fontys-opleiding, maar heb je geen havo-, vwo- of mbo niveau 4-diploma en ben je:
- 21 jaar of ouder op het moment dat de Fontys-opleiding tussentijds start (dat wil zeggen dat de opleiding niet in september start) of,
- 21 jaar of ouder op 1 oktober indien de Fontys-opleiding in september start?
Dan kun je toelating aanvragen middels het toelatingsonderzoek 21+. 

Buitenlands diploma
Ben je in het bezit van een buitenlands diploma? Dan geldt als voorwaarde dat dit aan de Nederlandse normen voldoet. Daarnaast moet je over voldoende kennis van de Nederlandse taal beschikken. Neem contact met ons op om je diploma te laten waarderen. Contactgegevens vind je onderaan deze pagina.

Twijfel je of je Wiskunde op niveau is? Volg de Opfriscursus Wiskunde!

Voor het succesvol doorlopen van de opleiding adviseren we minimaal startniveau Wiskunde B havo 5. Omdat veel studenten bij deze opleidingen al snel vastlopen omdat de basis van Rekenen en Wiskunde weggezakt is, bieden we de Opfriscursus Wiskunde aan op Fontys Engineering in Eindhoven. Hiermee vergroot je jouw kennis en vaardigheden op het gebied van Wiskunde en ben jij zeker van een goede start!

Meer info & aanmelden

 

Placeholder for Fontys video
De vakken wiskunde en natuurkunde liggen mij.
Kristian Snel, student Elektrotechniek
 

Opbouw

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Een hbo-opleiding bij Engineering

Hoe ziet dat eruit? Check de video!

In het eerste jaar bestaan je weken uit: 

 • 20 uur lessen/theorie/practicum

 • 10 uur projecten

 • 10 uur zelfstudie

3 thema’s 

Binnen de opleiding Elektrotechniek staan 3 thema’s centraal: Gezondheid, Duurzaamheid en Beeld & Geluid. Draadloze verbindingen worden bij alle drie de thema's volop gebruikt. Je leert in het eerste jaar software te programmeren, componenten te herkennen en te gebruiken in een schakeling en deze ook zelf te maken. Ook oefen je technische vaardigheden met het ontwerpen van printplaten. In projectwerk werk je van eigen idee tot product. Aan het einde van het eerste jaar kun je bijvoorbeeld al een patiënt monitor ontwerpen, maken en testen.

Je krijgt vakken als analoog design, digital design, software design, wiskunde en communicatie- en integratietechnieken.  

In het tweede studiejaar breid je de kennis van het eerste jaar verder uit. Je werkt in projectgroepen aan concrete (bedrijfs)opdrachten, de ‘EXPO-projecten’. Voor studenten is het een meerwaarde dat ze bij deze projecten samenwerken met studenten van andere technische richtingen en internationale studenten. Dit is een goede voorbereiding op de praktijk want ook in je latere carrière zul je ongetwijfeld samenwerken met mensen van over de hele wereld. 

In het derde jaar breng je je kennis in de praktijk. Dit doe je door middel van een stage. Ook mag je in het derde jaar een minor kiezen. Hiermee verdiep of verbreed je je opleiding. 

Stage

Tijdens je stage pas je je kennis en ervaring toe in een bedrijf naar keuze, in binnen- of buitenland. Je krijgt begeleiding vanuit de opleiding en je stageplek. Ieder bedrijf is weer anders door bijvoorbeeld de activiteiten, de grootte en de cultuur binnen het bedrijf. 

Minor

Binnen de opleiding Elektrotechniek kun je kiezen wat bij je past. Zo kun je in het derde studiejaar een minor volgen binnen of buiten Fontys. Met de minor geef je jouw studie een eigen gezicht en kun je je specialiseren. 

Kies bijvoorbeeld voor de minor Be Creative van Elektrotechniek! Bij deze minor ontwerp je samen met je teamgenoten een innovatief product of prototype dat nog niet op de markt verkrijgbaar is! Lees hier meer over de minor Be Creative.

Meer over de minor Be Creative

In je laatste studiejaar volg je vakken die aansluiten bij de door jou gekozen richting. In dit specialisatiesemester werk je ook aan je interculturele competenties en doe je internationale ervaring op door samen te werken met studenten van de Engelstalige studieprogramma (de voertaal is hierbij Engels, tentamens zijn naar keuze in het Nederlands of Engels). Op deze manier ben je goed voorbereid op de internationale arbeidsmarkt in de Brainport regio.

Daarna ga je een half jaar afstuderen. Je formuleert samen een bedrijf en je afstudeerder een opdracht en schrijft een rapport over je bevindingen. Vaak is een afstudeeropdracht dé opstap naar een baan. 

 
 

Na je opleiding

Het werkveld is breed en boeiend. De vooruitzichten zijn goed. Onze studenten vinden soms al tijdens, en anders snel na hun afstudeerperiode een baan. Als elektrotechnisch ingenieur kun je bij (inter)nationale bedrijven aan de slag als ontwerper, adviseur, testengineer of commercieel medewerker. Na je opleiding kun je bijvoorbeeld aan de slag bij:

 • bedrijven als Philips, AkzoNobel, DSM, Océ, MSD of Numico
 • instellingen als TNO, KEMA, ECN en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit
 • kleinere bedrijven
 • een ziekenhuis
 • een universiteit

Je kunt natuurlijk ook doorstuderen en een masteropleiding gaan volgen bij Fontys of bij een technische universiteit.

Fontys biedt sinds februari 2022 de master Digital Technology Engineering aan. Kijk voor meer informatie op fontys.nl/mdte

Met de TU/e zijn afspraken gemaakt voor een hbo top programma, wat doorstromen naar een master aan de universiteit gemakkelijk maakt.

Alumnus

Benieuwd waar je kan gaan werken na het behalen van je diploma voor Elektrotechniek? Lees de uiteenlopende verhalen van onze alumni!

lees hier de alumni-verhalen
 

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Elektrotechniek: jouw toekomst als engineer!

Studenten vertellen in de video hoe zij hun toekomst als engineer zien.

 

Agenda

Meld je hier aan voor één van onze activiteiten. Zo weet je zeker of dit de opleiding voor jou is! Bekijk bijvoorbeeld een voorlichting vanuit huis of meld je aan voor een Open dag op de campus. Wat je ook kiest, hopelijk zien we je snel.

Hbo voorbereiding havo/vwo Sensor Sensatie | Eindhoven
26 sep 2024 14:45 - 17:00
Programma

Wil jij ervaren hoe het is om student te zijn op het hbo? Of wil je een beter beeld krijgen van een hbo-opleiding? Neem deel aan het hbo voorbereidingsprogramma op één van de Fontys locaties.

Hier lees je meer over het programma.

Open Dag
2 november 2024
Programma

Heb jij al een paar opleidingen in gedachten? Fijn! Dan is het tijd voor de volgende stap. Bezoek onze open dag en kom sfeer proeven, want of het écht klikt merk je het beste op onze campus. Onze studenten en docenten leiden je met plezier rond.

Onze open dag is op 2 november, 2024.

Wil jij erbij zijn? Laat je gegevens achter en krijg als eerste bericht.


Meelopen & Proefstuderen bij Elektrotechniek in Eindhoven 

Het studiejaar is bijna afgelopen voor de studenten. Daarom is meelopen of proefstuderen helaas niet meer mogelijk. Vanaf oktober 2024 worden er weer nieuwe activiteiten georganiseerd. Houd daarvoor deze pagina goed in de gaten!    
 

Wil je toch nog iemand spreken van de opleiding?  

Mocht je in september 2024 willen starten met deze opleiding en nog vragen hebben of een student willen spreken?
Neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag verder!  

Stuur een e-mail Stuur een WhatsApp-bericht

Meer weten over de opleiding Elektrotechniek

Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor deze opleiding? Ga dan naar de collegegeldmeter.


Houd naast je collegegeld ook rekening met kosten voor introductie, boeken, readers, excursies en laptop.   


Op  DUO kun je zien of je recht hebt op studiefinanciering of een studenten-reisproduct voor je OV-chipkaart. 

Stap 1: Je meldt je aan via Studielink.
Het studiejaar start op 31 augustus, zorg er voor dat je je ruim voor die datum hebt aangemeld via Studielink. Maar: hoe eerder hoe beter natuurlijk. Zodat je nog ruim de tijd hebt om de stappen van je inschrijving te voltooien en je check-in gesprek te voeren.

Raadpleeg regelmatig je berichten in je Studielink – dashboard.

Stap 2: Je kunt de Studiekeuzecheck doen
De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys.

Stap 3: Je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf 15 mei in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail. De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 september.  

Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas inschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.

Wil jij weten wat de studie Elektrotechniek nog meer inhoudt? Jelle en Lisanne vertellen over de gave projecten waaraan zij tot nu toe hebben gewerkt. Daarnaast geven ze handige tips aan studenten die nog met de opleiding moeten beginnen.