Sprint naar content

Elektrotechniek

  • 4 jaar
  • Nederlands
  • Hbo-bachelor
  • Voltijd
Eindhoven

Agenda

  • Open dagen
  • Meeloopdagen
  • En meer...

Ben je nieuwsgierig naar hoe een product of apparaat precies werkt? Zou je zelf vernieuwende producten willen bedenken en maken? Heb je een passie voor techniek en ben je goed in het bedenken van dingen? Stap dan in de wereld van Elektrotechniek en lever jouw bijdrage aan het ontwerpteam van de toekomst.

Over de opleiding Elektrotechniek

Je wordt opgeleid tot ontwerper in elektrotechniek. Als elektrotechnisch ingenieur lever je een bijdrage aan een gemakkelijker en aangenamer leven. Op vele vlakken; sport, muziek, telecommunicatie, industrie, gezondheidszorg, energie of verkeersveiligheid. Kies een richting die bij jou past. Door veel persoonlijke begeleiding en praktijkopdrachten, sta jij na 4 jaar aan het begin van een succesvolle carrière. 

De voltijd opleiding wordt ook in het Engels aangeboden.

This programme is also being offered in English. Interested in the English programme?

click here for Electrical & Electronic Engineering in English

Wanneer je werk en studie wilt combineren, kun je ervoor kiezen om de opleiding in deeltijd te volgen. Lees meer over de deeltijdopleiding Elektrotechniek:

Elektrotechniek studeren in deeltijd

Waarom de opleiding Elektrotechniek?

  • Projecten en opdrachten voor bedrijven.
  • Je keuze uit 3 thema’s: Gezondheid, Duurzaamheid of Beeld & Geluid. Draadloze verbindingen worden bij alle thema's volop ingezet.
  • Extra: 2 excellent programma’s (proud en hbo-top) voor studenten die binnen 1 jaar hun propedeuse halen.
  • Een gloednieuw en modern gebouw op het terrein van de TU/e in Eindhoven.
  • Veel samenwerking met bedrijven in de Brainportregio.
ga naar de nieuwspagina van Elektrotechniek

 

Wat ga je leren?

Elektrotechniek zie je terug in veel facetten in ons dagelijks leven. Dankzij elektrotechniek is er betere ziekenhuiszorg, kunnen drones vliegen en is communicatie via smartphones mogelijk. In een snel veranderende maatschappij heb jij een toonaangevende rol in de ontwikkeling van nieuwe technologieën. We begeleiden je om je op te leiden tot succesvol elektrotechnisch ingenieur. 

  • Goede mix tussen theorie (kennis) en praktijk.
  • Bedrijfsopdrachten en projecten.
  • Veel praktische vaardigheden: je leert onder meer ontwerpen, samenwerken, timemanagement en creatief denken.
  • Vakken zoals: analoge en digitale elektronica, software design, embedded systems, wiskunde en communicatie.
 

Elektrotechniek

De opleiding waarin je producten bedenkt, ontwerpt, maakt en test.
 

Hoe ziet je week eruit?

Studeren is hard werken maar ook leuk!  

  • Het ene moment zit je in de klas.
  • Het volgende moment maak je een drone, ontdek je de mogelijkheden van Artificial Intelligence of ben je bezig met high tech systems voor een smart and sustainable society.
  • Of voer je opdrachten uit voor bedrijven op het gebied voor elektrisch rijden of home automation.
  • Onder begeleiding van docenten.
Sfeerafbeelding Fontys
 
 

Studie in cijfers

 
 
 
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Tevredenheid
 
3,4 gemiddeld, 126 respondenten
3,8 gemiddeld, 1096 respondenten
Aantal eerstejaars
 
84
55
Door naar het tweede jaar
 
67%
65%
Diploma gehaald
 
Deze opleiding 40%
36%
 
HBO-bachelor of hoger 44%
41%
Doorstuderen
 
20%
18%
Arbeidsmarkt
 
-
werk op niveau
96%
werkloos
3%
van de werkende afgestudeerden
Bron: Studie in Cijfers Laatst bijgewerkt op 05-07-2023
sk123-logo-full
 

Toelatingseisen

Cultuur & Maatschappij

Niet instroombaar

Economie & Maatschappij

Niet instroombaar

Natuur & Gezondheid

Instroombaar met na, nlt of O&O

Natuur & Techniek

Direct instroombaar

Cultuur & Maatschappij

Niet instroombaar

Economie & Maatschappij

Instroombaar met na

Natuur & Gezondheid

Instroombaar met na, nlt of O&O

Natuur & Techniek

Direct instroombaar

Mbo

Met een mbo-diploma (niveau 4) word je toegelaten tot deze hbo-opleiding.

Eén vak niet in jouw pakket? 
Heb je een havo- of vwo-diploma maar mis je een vak om aan de vooropleidingseisen te voldoen? Dan heb je bij Fontys de kans om alsnog te worden toegelaten bij de opleiding van jouw keuze door het behalen van een toelatingstoets.

Niet de juiste vooropleiding?  
Wil je starten met een Fontys-opleiding, maar heb je geen havo-, vwo- of mbo niveau 4-diploma en ben je:
- 21 jaar of ouder op het moment dat de Fontys-opleiding tussentijds start (dat wil zeggen dat de opleiding niet in september start) of,
- 21 jaar of ouder op 1 oktober indien de Fontys-opleiding in september start?
Dan kun je toelating aanvragen middels het toelatingsonderzoek 21+. 

Buitenlands diploma
Ben je in het bezit van een buitenlands diploma? Dan geldt als voorwaarde dat dit aan de Nederlandse normen voldoet. Daarnaast moet je over voldoende kennis van de Nederlandse taal beschikken. Neem contact met ons op om je diploma te laten waarderen. Contactgegevens vind je onderaan deze pagina.

Twijfel je of je Wiskunde op niveau is? Volg de Opfriscursus Wiskunde!

Voor het succesvol doorlopen van de opleiding adviseren we minimaal startniveau Wiskunde B havo 5. Omdat veel studenten bij deze opleidingen al snel vastlopen omdat de basis van Rekenen en Wiskunde weggezakt is, bieden we de Opfriscursus Wiskunde aan op Fontys Engineering in Eindhoven. Hiermee vergroot je jouw kennis en vaardigheden op het gebied van Wiskunde en ben jij zeker van een goede start!

Meer info & aanmelden

 

Placeholder for Fontys video
De vakken wiskunde en natuurkunde liggen mij.
Kristian Snel, student Elektrotechniek
 

Opbouw

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Een hbo-opleiding bij Engineering

Hoe ziet dat eruit? Check de video!

In het eerste jaar bestaan je weken uit: 

  • 20 uur lessen/theorie/practicum

  • 10 uur projecten

  • 10 uur zelfstudie

3 thema’s 

Binnen de opleiding Elektrotechniek staan 3 thema’s centraal: Gezondheid, Duurzaamheid en Beeld & Geluid. Draadloze verbindingen worden bij alle drie de thema's volop gebruikt. Je leert in het eerste jaar software te programmeren, componenten te herkennen en te gebruiken in een schakeling en deze ook zelf te maken. Ook oefen je technische vaardigheden met het ontwerpen van printplaten. In projectwerk werk je van eigen idee tot product. Aan het einde van het eerste jaar kun je bijvoorbeeld al een patiënt monitor ontwerpen, maken en testen.

Je krijgt vakken als analoog design, digital design, software design, wiskunde en communicatie- en integratietechnieken.  

In het tweede studiejaar breid je de kennis van het eerste jaar verder uit. Je werkt in projectgroepen aan concrete (bedrijfs)opdrachten, de ‘EXPO-projecten’. Voor studenten is het een meerwaarde dat ze bij deze projecten samenwerken met studenten van andere technische richtingen en internationale studenten. Dit is een goede voorbereiding op de praktijk want ook in je latere carrière zul je ongetwijfeld samenwerken met mensen van over de hele wereld. 

In het derde jaar breng je je kennis in de praktijk. Dit doe je door middel van een stage. Ook mag je in het derde jaar een minor kiezen. Hiermee verdiep of verbreed je je opleiding. 

Stage

Tijdens je stage pas je je kennis en ervaring toe in een bedrijf naar keuze, in binnen- of buitenland. Je krijgt begeleiding vanuit de opleiding en je stageplek. Ieder bedrijf is weer anders door bijvoorbeeld de activiteiten, de grootte en de cultuur binnen het bedrijf. 

Minor

Binnen de opleiding Elektrotechniek kun je kiezen wat bij je past. Zo kun je in het derde studiejaar een minor volgen binnen of buiten Fontys. Met de minor geef je jouw studie een eigen gezicht en kun je je specialiseren. 

Kies bijvoorbeeld voor de minor Be Creative van Elektrotechniek! Bij deze minor ontwerp je samen met je teamgenoten een innovatief product of prototype dat nog niet op de markt verkrijgbaar is! Lees hier meer over de minor Be Creative.

Meer over de minor Be Creative

In je laatste studiejaar volg je vakken die aansluiten bij de door jou gekozen richting. In dit specialisatiesemester werk je ook aan je interculturele competenties en doe je internationale ervaring op door samen te werken met studenten van de Engelstalige studieprogramma (de voertaal is hierbij Engels, tentamens zijn naar keuze in het Nederlands of Engels). Op deze manier ben je goed voorbereid op de internationale arbeidsmarkt in de Brainport regio.

Daarna ga je een half jaar afstuderen. Je formuleert samen een bedrijf en je afstudeerder een opdracht en schrijft een rapport over je bevindingen. Vaak is een afstudeeropdracht dé opstap naar een baan. 

 
 

Na je opleiding

Het werkveld is breed en boeiend. De vooruitzichten zijn goed. Onze studenten vinden soms al tijdens, en anders snel na hun afstudeerperiode een baan. Als elektrotechnisch ingenieur kun je bij (inter)nationale bedrijven aan de slag als ontwerper, adviseur, testengineer of commercieel medewerker. Na je opleiding kun je bijvoorbeeld aan de slag bij:

  • bedrijven als Philips, AkzoNobel, DSM, Océ, MSD of Numico
  • instellingen als TNO, KEMA, ECN en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit
  • kleinere bedrijven
  • een ziekenhuis
  • een universiteit

Je kunt natuurlijk ook doorstuderen en een masteropleiding gaan volgen bij Fontys of bij een technische universiteit.

Fontys biedt sinds februari 2022 de master Digital Technology Engineering aan. Kijk voor meer informatie op fontys.nl/mdte

Met de TU/e zijn afspraken gemaakt voor een hbo top programma, wat doorstromen naar een master aan de universiteit gemakkelijk maakt.

Alumnus

Benieuwd waar je kan gaan werken na het behalen van je diploma voor Elektrotechniek? Lees de uiteenlopende verhalen van onze alumni!

lees hier de alumni-verhalen
 

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Elektrotechniek: jouw toekomst als engineer!

Studenten vertellen in de video hoe zij hun toekomst als engineer zien.

 

Agenda

Meld je hier aan voor één van onze activiteiten. Zo weet je zeker of dit de opleiding voor jou is! Bekijk bijvoorbeeld een voorlichting vanuit huis of meld je aan voor een Open dag op de campus. Wat je ook kiest, hopelijk zien we je snel.

Open dag Elektrotechniek | Eindhoven
02 nov 2024
Programma

Wat leuk dat jij je aanmeldt voor een Open Dag bij Fontys Engineering in Eindhoven. Kies in onderstaand overzicht de starttijd die het beste bij jouw wensen past. Tijdens de Open Dag maken we graag kennis met je en vertellen we je alles over de studie Elektrotechniek. Je bent natuurlijk van harte welkom om ook even bij de andere studies te komen kijken.

Je vindt de studie Elektrotechniek in Fontys gebouw Nexus op het TU/e terrein in Eindhoven. Het adres is: de Rondom 1, Eindhoven. Op het TU/e terrein vind je voldoende parkeermogelijkheden voor zowel auto als fiets.

Heb je vragen over de Open Dag mail ons dan gerust.

Proefstuderen Elektrotechniek | Eindhoven
03 dec 2024 13:00 - 17:00
Programma

Leuk dat je wil proefstuderen bij de opleiding Elektrotechniek!

De Proefstudeerdag staat gepland op dinsdag 3 december 2024 van 13:00-17:00 uur in Eindhoven. Samen met andere scholieren ga jij een dagdeel studeren bij de opleiding. Er is een speciaal programma voor jullie samengesteld. Je volgt een aantal korte lessen en je maakt kennis met studenten en docenten. Zo ervaar je hoe het is om te studeren bij Fontys Engineering!

Programma

12:30-13:00 | Ontvangst en registratie
13:00-13:15 |Rondleiding
13:15-13:30 |Introductie Elektrotechniek
13:30-15:00 | Les Software en Digitaal
15:00-15:15 |Pauze
15:15-16:45 | Les Analoog Design
16:45-17:00 |Vragen aan student en evaluatie

Locatie

De Proefstudeerdag vindt fysiek plaats in gebouw Nexus op het TU/e-terrein. Het adres is: de Rondom 1, 5612 AP Eindhoven. Je kunt je fiets voor de deur parkeren. Als je met de trein komt, loop je in ongeveer 10 minuten vanaf Eindhoven Centraal naar het gebouw. Kom je met de auto, dan kun je tegen betaling parkeren op het terrein van de TU/e.

Verzamelpunt

Als je voor het gebouw staat, loop je via de grote betonnen trappen naar de ingang op de eerste verdieping. Als je via de draaideur naar binnenloopt kom je bij het verzamelpunt waar studenten op je wachten. Als iedereen compleet is lopen zij met je mee naar het lokaal. Mocht je er wat eerder zijn, geen probleem. Zou je dan alvast bij het verzamelpunt willen wachten? Je wordt vanzelf opgehaald.

Goed om te weten

Voor de Proefstudeerdag hoef je niets voor te bereiden of mee te nemen. Je hebt geen laptop nodig. Je kunt gebruik maken van het gratis WiFi-netwerk van Fontys.

Mocht je niet kunnen komen, meld je dan af via de link in de bevestigingsmail. Bij vragen, stuur gerust een mail naar engineeringcommunicatie@fontys.nl.

Veel plezier op de Proefstudeerdag!

Proefstuderen Elektrotechniek | Eindhoven
11 feb 2025 13:00 - 17:00
Programma

Leuk dat je wil proefstuderen bij de opleiding Elektrotechniek!

De Proefstudeerdag staat gepland op dinsdag 11 februari 2025 van 13:00-17:00 in Eindhoven. Samen met andere scholieren ga jij een dagdeel studeren bij de opleiding. Er is een speciaal programma voor jullie samengesteld. Je volgt een aantal korte lessen en je maakt kennis met studenten en docenten. Zo ervaar je hoe het is om te studeren bij Fontys Engineering!

Programma

12:30-13:00 | Ontvangst en registratie
13:00-13:15 | Rondleiding
13:15-13:30 | Introductie Elektrotechniek
13:30-15:00 | Les Software en Digitaal
15:00-15:15 | Pauze
15:15-16:45 | Les Analoog Design
16:45-17:00 | Vragen aan student en evaluatie

Locatie

De Proefstudeerdag vindt fysiek plaats in gebouw Nexus op het TU/e-terrein. Het adres is: de Rondom 1, 5612 AP Eindhoven. Je kunt je fiets voor de deur parkeren. Als je met de trein komt, loop je in ongeveer 10 minuten vanaf Eindhoven Centraal naar het gebouw. Kom je met de auto, dan kun je tegen betaling parkeren op het terrein van de TU/e.

Verzamelpunt

Als je voor het gebouw staat, loop je via de grote betonnen trappen naar de ingang op de eerste verdieping. Als je via de draaideur naar binnenloopt kom je bij het verzamelpunt waar studenten op je wachten. Als iedereen compleet is lopen zij met je mee naar het lokaal. Mocht je er wat eerder zijn, geen probleem. Zou je dan alvast bij het verzamelpunt willen wachten? Je wordt vanzelf opgehaald.

Goed om te weten

Voor de Proefstudeerdag hoef je niets voor te bereiden of mee te nemen. Je hebt geen laptop nodig. Je kunt gebruik maken van het gratis WiFi-netwerk van Fontys.

Mocht je niet kunnen komen, meld je dan af via de link in de bevestigingsmail. Bij vragen, stuur gerust een mail naar engineeringcommunicatie@fontys.nl.

Veel plezier op de Proefstudeerdag!


Meelopen bij Elektrotechniek in Eindhoven 

Wil je ontdekken hoe het is om te studeren bij deze opleiding? Ervaren hoe een lesdag eruit ziet, een beeld krijgen van de studie én de kans krijgen om te praten met zowel studenten als docenten?

Houd dan deze pagina in de gaten! Vanaf november 2024 is het weer mogelijk om je aan te melden voor een Meeloopdag bij Fontys Engineering.

We kijken ernaar uit om je te ontmoeten!
 

Meer weten over de opleiding Elektrotechniek

Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor deze opleiding? Ga dan naar de collegegeldmeter.


Houd naast je collegegeld ook rekening met kosten voor introductie, boeken, readers, excursies en laptop.   


Op  DUO kun je zien of je recht hebt op studiefinanciering of een studenten-reisproduct voor je OV-chipkaart. 

Stap 1: Je meldt je aan via Studielink.
Het studiejaar start op 31 augustus, zorg er voor dat je je ruim voor die datum hebt aangemeld via Studielink. Maar: hoe eerder hoe beter natuurlijk. Zodat je nog ruim de tijd hebt om de stappen van je inschrijving te voltooien en je check-in gesprek te voeren.

Raadpleeg regelmatig je berichten in je Studielink – dashboard.

Stap 2: Je kunt de Studiekeuzecheck doen
De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys.

Stap 3: Je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf 15 mei in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail. De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 september.  

Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas inschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.

Wil jij weten wat de studie Elektrotechniek nog meer inhoudt? Jelle en Lisanne vertellen over de gave projecten waaraan zij tot nu toe hebben gewerkt. Daarnaast geven ze handige tips aan studenten die nog met de opleiding moeten beginnen.