Sprint naar content

Automotive

  • 4 jaar
  • Nederlands
  • Hbo-bachelor
  • Voltijd
Start februari en september | Eindhoven

Open dag

  • Open dagen
  • Meeloopdagen
  • En meer...

Ben jij gek van auto’s en techniek? Wil je het maximale aantal pk’s uit een auto halen, met zo min mogelijk brandstofverbruik? Wil je een rol spelen in de ontwikkeling van innovatieve, elektrische voertuigen? Deel uitmaken van het team bij grote motor- of autoraces? Dan is Automotive de opleiding iets voor jou!

Over de opleiding Automotive

De technische ontwikkelingen gaan -zeker op het gebied van mobiliteit- razendsnel. Dat betekent dat je als automotive engineer creatief inzicht moet hebben en snel moet kunnen schakelen. De opleiding Automotive leert je voertuigen te ontwerpen, maken en testen, in een snel veranderende en veeleisende wereld. Wij maken van jou een specialist die grenzen durft op te zoeken. Tijdens je studie train je je technische vaardigheden en leer je hoe uitdagende ontwikkel- en onderzoeksprojecten leiden tot innovatieve producten en oplossingen. 

De opleiding Automotive heeft twee startmomenten. Je hebt de mogelijkheid om in september of in februari te starten met de opleiding.

The September programme is also being offered in English. Interested in the English programme?

Waarom de opleiding Automotive bij Fontys?

  • Projecten en opdrachten voor echte bedrijven
  • Nauwe samenwerking met automotive-bedrijven in de Brainport Regio
  • Een gloednieuw en modern gebouw op het terrein van de TU/e
  • Alle aandacht voor jouw passie, en persoonlijke begeleiding om het beste uit jezelf te halen

 

Wat ga je leren?

De automotive engineer van de toekomst is een systeemdenker, die complexe en verschillende vakdisciplines met elkaar kan verbinden. Wij leiden je op zo’n systeemdenker te zijn. Je kunt na je studie de complexe uitdagingen op het gebied van vervoersconcepten, duurzaamheid en technologie begrijpen, interpreteren, met elkaar verbinden en integreren.

  • Een goede mix tussen theorie (kennis) en praktijk.
  • (Bedrijfs)opdrachten en projecten.
  • Vaardigheden: je leert onder meer ontwerpen, samenwerken, planmatig werken en creatief denken.
  • Vakken: mechanica, thermodynamica, elektrotechniek, meet-en regeltechniek, motordynamica, voertuigdynamica, voertuigelektrotechniek, materialenkennis en motormanagementsystemen.
 

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Over Automotive

Ontdek waar de studenten van Automotive mee aan de slag gaan!
 

Hoe ziet je week eruit?

Studeren is hard werken. En dat is niet erg, als er maar afwisseling in zit. Dat zit wel goed bij Automotive: 

  • Het ene moment zit je in de collegezaal
  • Het volgende moment werk je aan een voertuig in onze toffe werkplaatsen
  • Of bedenk je mobiliteitsoplossingen voor een echt bedrijf
  • Samen met je medestudenten en onder begeleiding van onze docenten

Weten of de opleiding Automotive in Eindhoven wat voor jou is?

 
 

Studie in cijfers

 
 
 
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Tevredenheid
 
3,9 gemiddeld, 257 respondenten
3,7 gemiddeld, 612 respondenten
Aantal eerstejaars
 
203
164
Door naar het tweede jaar
 
77%
69%
Diploma gehaald
 
Deze opleiding 46%
37%
 
HBO-bachelor of hoger 48%
40%
Doorstuderen
 
21%
14%
Arbeidsmarkt
 
-
werk op niveau
85%
werkloos
1%
van de werkende afgestudeerden
Bron: Studie in Cijfers Laatst bijgewerkt op 05-07-2023
sk123-logo-full
 

Toelatingseisen

  • Cultuur & Maatschappij
  • Economie & Maatschappij met wisb en na
  • Natuur & Gezondheid met na of nlt
  • Natuur & Techniek
  • Cultuur & Maatschappij
  • Economie & Maatschappij met na
  • Natuur & Gezondheid met na of nlt
  • Natuur & Techniek
  • Met een mbo-diploma (niveau 4) word je toegelaten tot deze hbo-opleiding.

Eén vak niet in jouw pakket? 
Heb je een havo- of vwo-diploma maar mis je een vak om aan de vooropleidingseisen te voldoen? Dan heb je bij Fontys de kans om alsnog te worden toegelaten bij de opleiding van jouw keuze door het behalen van een toelatingstoets.

Niet de juiste vooropleiding?  
Wil je starten met een Fontys-opleiding, maar heb je geen havo-, vwo- of mbo niveau 4-diploma en ben je:
- 21 jaar of ouder op het moment dat de Fontys-opleiding tussentijds start (dat wil zeggen dat de opleiding niet in september start) of,
- 21 jaar of ouder op 1 oktober indien de Fontys-opleiding in september start?
Dan kun je toelating aanvragen middels het toelatingsonderzoek 21+. 

Buitenlands diploma
Ben je in het bezit van een buitenlands diploma? Dan geldt als voorwaarde dat dit aan de Nederlandse normen voldoet. Daarnaast moet je over voldoende kennis van de Nederlandse taal beschikken. Neem contact met ons op om je diploma te laten waarderen. Contactgegevens vind je onderaan deze pagina.

* Let op: Wijziging toelatingseisen met havo-diploma per september 2023

De vooropleidingseisen voor de voltijdopleidingen Automotive (NL) en Automotive Engineering (EN) in Eindhoven worden aangepast. Vanaf de september instroom 2023-2024 ben je ook toelaatbaar als je een havo-diploma hebt en Economie & Maatschappij hebt gevolgd met Wiskunde B en Natuurkunde. De februari instroom van 2023 hanteert nog de huidige vooropleidingseisen.

Twijfel je of je Wiskunde en Natuurkunde op niveau is?

Voor het succesvol doorlopen van de opleiding adviseren we minimaal startniveau wiskunde B havo 5. Bij Fontys Engineering in Eindhoven wordt de Basiscursus Wiskunde en Natuurkunde aangeboden. Hiermee vergroot jouw kennis en vaardigheden op het gebied van Wiskunde en Natuurkunde en ben jij zeker van een goede start.

 

Placeholder for Fontys video
Je werkt naar het ontwikkelen van een auto toe. Met elektrisch rijden is er een uitdagend hoofdstuk bijgekomen."
Gerlof Kanselaar, student Automotive
 

Opbouw

Het is mogelijk om de opleiding Automotive te starten in september of in februari. De februari instroom wordt alleen aangeboden in het Nederlands. De september instroom is ook in het Engels te volgen.

The September programme is also being offered in English. Interested in the English programme?

In het eerste jaar bestaan je weken uit:  

  • 20 uur lessen/theorie
  • 10 uur projecten
  • 10 uur zelfstudie

Elke Automotive-student volgt de eerste 2 jaar hetzelfde programma. Later kun je je specialiseren. In het eerste jaar maak je kennis met het brede techniekdomein van de automotive engineer. Je legt ook de theoretische basis om straks als automotive engineer aan de slag te kunnen.  

Je krijgt vakken als: motordynamica, voertuigdynamica, mechanica en materiaalkunde. Wiskunde loopt als een rode draad door je studie. Wij helpen je met extra colleges als je hulp kunt gebruiken bij dit vak. 

Vanaf het tweede studiejaar breid je je automotive-kennis en engineeringsvaardigheden uit en ga je de samenhang tussen de vakken steeds meer zien. Projecten worden ook complexer en we dagen je uit tot creatief, out of the box denken. Je volgt nu ook weer vakken in het engineeringdomein gericht op automotive: mechanica, thermodynamica, elektrotechniek en meet-en regeltechniek. Daarnaast krijg je specifieke automotive-vakken als motordynamica, voertuigdynamica, voertuigelektrotechniek, materialenkennis (light weight constructions worden steeds belangrijker), elektrische aandrijflijnen en motormanagementsystemen. 

In het derde jaar loop je stage én ga je je kennis verdiepen of verbreden met een minor. 
 

Stage 

Tijdens je stage pas je je kennis en ervaring toe in het bedrijfsleven, in binnen- of buitenland. Je krijgt intensieve begeleiding vanuit de opleiding en op je stageplek. Je loopt je stage individueel, bijvoorbeeld bij bedrijven als DAF, Inalfa of VDL Bus & Coach.  

 

Minor 

Binnen de opleiding Automotive kun je kiezen wat bij je past. Zo kun je in het derde studiejaar een minor volgen binnen of buiten Fontys. Met de minor(s) geef je jouw studie een eigen gezicht en kun je je specialiseren. 

Kies je voor de minor Elektrisch Rijden? Of misschien voor de minor Motorsport Engineering

Afstuderen 

Je laatste studiejaar staat in het teken van je afstuderen. De eerste helft van het vierde jaar is een specialisatiesemester. In dit specialisatiesemester werk je ook aan je interculturele competenties en doe je internationale ervaring op door samen te werken met studenten van de Engelstalige studieprogramma (de voertaal is hierbij Engels, tentamens zijn naar keuze in het Nederlands of Engels). Op deze manier ben je goed voorbereid op de internationale arbeidsmarkt in de Brainport regio.

In de tweede helft van het jaar doe je een afstudeeropdracht bij een bedrijf in binnen- of buitenland. Je maakt hiervan een verslag en doet en afstudeerpresentatie. Je afstudeerbegeleider en bedrijfsbegeleider helpen je daarbij, en beoordelen je opdracht. Vaak is een afstudeeropdracht dé opstap naar een baan. 

 

 

Na je opleiding

Als automotive engineer werk je mee aan de ontwikkeling van innovatieve (elektrische) voertuigen en geavanceerde communicatie- en navigatiesystemen die communiceren met het voertuig. Of je bedenkt duurzame zonne-energietoepassingen voor zware voertuigen. De mogelijkheden na je opleiding zijn eindeloos.  

Aan het werk

Je kunt bijvoorbeeld aan de slag in: 

  • de auto-industrie
  • de racewereld
  • innovatieve bedrijven
  • bedrijven als DAF of VDL

Volg een masteropleiding

Je kunt je natuurlijk ook verder specialiseren en doorstuderen aan een masteropleiding bij Fontys of een ander hogeschool of een universiteit.

Master bij Fontys

Na het behalen van je bachelor Automotive kun je direct doorstromen naar een hbo-master. Een hbo en universitaire mastertitel zijn gelijkwaardig.​ Een hbo master is meer praktijkgericht en het voordeel is dat je geen pre-master hoeft te volgen.

Fontys Engineering biedt de Master Digital Technology Engineering en de Master System Design aan.

Bekijk het volledige aanbod aan master opleidingen van Fontys op www.fontys.nl/pro.

Master bij TU/e

Bij de opleiding Automotive krijg je de kans om tijdens je minor een pre-master te volgen. Het pre-master traject is bedoeld voor ambitieuze studenten die na hun hbo studie willen doorstuderen aan de TU/e. Deze studenten krijgen hierdoor direct toegang tot de wetenschappelijke master Automotive Technology. Dit scheelt een jaar studietijd én kosten!

Ontdek wat oud-studenten zijn gaan doen

Benieuwd naar wat oud-studenten van Automotive na het behalen van hun diploma zijn gaan doen?

 
Automotive: Jouw toekomst als engineer

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Automotive: Jouw toekomst als engineer

Bekijk de video waarin Automotive studenten vertellen hoe zij hun toekomst als engineer zien.

 

Agenda

Meld je hier aan voor één van onze activiteiten. Zo weet je zeker of dit de opleiding voor jou is! Bekijk bijvoorbeeld een voorlichting vanuit huis of meld je aan voor een Open dag op de campus. Wat je ook kiest, hopelijk zien we je snel.

Voorlichting Automotive | Online
26 okt 2023 19:00 - 19:45
Programma
Wil jij weten wat de opleiding inhoudt en hoe onze studenten deze ervaren? Meld je dan aan voor de online voorlichting! Onze docenten en studenten vertellen je alles over de opleiding en hoe het is om te studeren bij Fontys Engineering. Ook staan ze klaar om jouw vragen over de opleiding te beantwoorden.
Open dag Automotive | Eindhoven
04 nov 2023
Programma
Heb jij al een paar opleidingen in gedachten? Fijn! Dan is het nu tijd voor de volgende stap. Bezoek onze open dag en kom sfeer proeven, want of het écht klikt merk je het beste in gebouw Nexus. Onze studenten en docenten leiden je met plezier rond.
Proefstuderen Automotive | Eindhoven
09 nov 2023 09:45 - 15:15
Programma
Leuk dat je wil proefstuderen bij de opleiding Automotive!

De Proefstudeerdag staat gepland op donderdag 9 november van 09:45-15:15 uur in Eindhoven.

Samen met andere scholieren ga jij een dagdeel studeren bij de opleiding. Er is een speciaal programma voor jullie samengesteld. Je volgt een aantal korte lessen en je maakt kennis met studenten en docenten. Zo ervaar je hoe het is om te studeren bij Fontys Engineering!

Programma

09:45 - 10:00 | Ontvangst & rondleiding
10:00 - 10:30 | Introductie opleiding Automotive
10:45 - 11:35 | Theorieles Formule 1 game
11:35 - 12:25 | Theorieles Formule 1 game
12:25 - 13:15 | Lunch
13:15 - 14:05 | Les APU
14:05 - 14:55 | Les AMM
15:00 - 15:15 | Afsluiting

Locatie

De Proefstudeerdag vindt fysiek plaats in gebouw Nexus op het TU/e-terrein. Het adres is: de Rondom 1, 5612 AP Eindhoven. Je kunt je fiets voor de deur parkeren. Als je met de trein komt, loop je in ongeveer 10 minuten vanaf Eindhoven Centraal naar het gebouw. Kom je met de auto, dan kun je tegen betaling parkeren op het terrein van de TU/e.

Verzamelpunt

Als je voor het gebouw staat, loop je via de grote betonnen trappen naar de ingang op de eerste verdieping. Als je via de draaideur naar binnenloopt kom je bij het verzamelpunt waar studenten op je wachten. Als iedereen compleet is lopen zij met je mee naar het lokaal. Mocht je er wat eerder zijn, geen probleem. Zou je dan alvast bij het verzamelpunt willen wachten? Je wordt vanzelf opgehaald.

Goed om te weten

Voor de Proefstudeerdag hoef je niets voor te bereiden of mee te nemen. Je hebt geen laptop nodig. Je kunt gebruik maken van het gratis WiFi-netwerk van Fontys. Tijdens de pauze krijg je een lunchpakketje. Mocht je niet kunnen komen, meld je dan af via de link in de bevestigingsmail. Bij vragen, stuur gerust een mail naar engineeringcommunicatie@fontys.nl.

Veel plezier op de Proefstudeerdag!

Hbo voorbereiding mbo Engineering | Eindhoven
5 vrijdagen vanaf 24/11
Programma

Engineering

De wereld om ons heen verandert snel. Iedere dag worden er allerlei technische oplossingen bedacht om ons leven makkelijker te maken. Binnen de opleidingen van Engineering wordt een deel van het onderwijs via projecten aangeboden. Tijdens dit hbo voorbereidingsprogramma ga je in groepjes een challenge aan om een snoepkleursorteermachine te ontwerpen, te bouwen en te testen. Hierin komen verschillende hbo-vaardigheden aanbod zoals samenwerken, plan van aanpak opstellen aan de hand van het V-model en demonstratie van je machine die essentieel zijn binnen de hbo-opleidingen van Engineering.

Placeholder for Fontys video
De wereld om ons heen verandert snel

Het hbo voorbereidingsprogramma bestaat uit 5 bijeenkomsten.

Op de eerste dag van de challenge … Krijg je een introductie van de uitdaging en het V-Model. Je gaat een groepje vormen, samen brainstormen en starten met het opstellen van een plan van aanpak.

Op de tweede dag … ga je met je groepje de specificaties en eisen voltooien. Je krijgt een introductie tot sensoren, actuatoren en programmeren.

Op de derde dag … krijg je een introductie in 3D modelleren en 3D printen. Je gaat een inschatting maken van de sorteersnelheid.

Op de vierde dag … ga je samen met je groepje het ontwerp bouwen en mogelijke problemen oplossen.

Op de vijfde dag … geef je samen met je groepje een presentatie en demonstratie.

Als je dit hbo voorbereidingsprogramma gaat volgen, ben je er zeker van dat je:

  • Basiskennis op doet op het gebied van Automotive, Elektrotechniek, Mechatronica, Toegepaste Wiskunde, Werktuigbouwkunde en Ad Engineering.
  • Kennismaakt met zowel theorie als vaardigheden die terug gaan komen in de opleiding.
  • Resultaatgericht samenwerkt in een multidisciplinair team.
  • Een indruk krijgt van de vaardigheden, kennis en houding die van belang zijn om op hbo-niveau een opleiding te kunnen volgen.
  • Inzicht hebt in hoe studenten de opleiding beleven.
  • Meer duidelijkheid krijgt ten aanzien van de keuze tot het wel of niet verder studeren.

Het inschrijven voor dit hbo voorbereidingsprogramma is mogelijk van 13 oktober – 10 november. Meld je snel aan, want het aantal plaatsen is beperkt.


Data van de bijeenkomsten zijn:

  • vrijdag 24 november 2023
  • vrijdag 8 december 2023
  • vrijdag 15 december 2023
  • vrijdag 12 januari 2024
  • vrijdag 19 januari 2024

Contactpersoon

Heb je vragen? Neem contact op met Mohamed Talbi

Aanwezigheidsplicht

Het 5-daags voorbereidingsprogramma wordt op locatie gegeven. 100% aanwezigheid is een voorwaarde voor deelname.

Open Dag
20, 21 jan 2024
Programma

Heb jij al een paar opleidingen in gedachten? Fijn! Dan is het tijd voor de volgende stap. Bezoek onze open dag en kom sfeer proeven, want of het écht klikt merk je het beste op onze campus. Onze studenten en docenten leiden je met plezier rond.

Onze open dagen zijn op:

20 januari 2024 in Den Bosch, Sittard, Tilburg en Utrecht

21 januari 2024 in Eindhoven en Venlo

Wil jij erbij zijn? Laat je gegevens achter en krijg als eerste bericht.


Meelopen & Proefstuderen bij Automotive

In het nieuwe studiejaar is het weer mogelijk om je aan te melden voor een meeloopdag of proefstudeerdag van de opleiding. Houd daarvoor deze pagina goed in de gaten!  

Meer weten over de opleiding Automotive

Scroll door de agenda en krijg een sneak preview van onze opleiding en het beroep. Je kunt onder andere proefcolleges volgen en opdrachten maken. Zo krijg je een beeld of de opleiding bij je past.

Open de Sneak Preview

Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor deze opleiding? Ga dan naar de collegegeldmeter.
Houd naast je collegegeld ook rekening met kosten voor introductie, boeken, readers, excursies en laptop.   
Op DUO kun je zien of je recht hebt op studiefinanciering of een studenten-reisproduct voor je OV-chipkaart. 

Stap 1: Je meldt je aan via Studielink.
Meld je, bij voorkeur, vóór 1 mei aan, zodat je nog ruim de tijd hebt om de stappen van je inschrijving te voltooien en je check-in gesprek te voeren.

Aanmelden na 1 mei? Informeer bij de opleiding naar de mogelijkheden.

Houd je Studielink berichten in de gaten, deze ontvang je ook op het emailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Vanaf half mei is het mogelijk om je betaalgegevens in te voeren in Studielink.

Stap 2: Je wordt uitgenodigd voor de Studiekeuzecheck.
De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys.

Stap 3: Je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf 15 mei in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail. De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 september.  

Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas inschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.

Wil jij weten wat de studie Automotive nog meer inhoudt? Steven vertelt over de gave projecten waaraan hij tot nu toe heeft gewerkt. Daarnaast geeft hij handige tips aan studenten die nog met de opleiding moeten beginnen. Ontdek ook het verhaal van studententeam NovaFAST. Dit team bouwde een superduurzame zonneauto!