
Applied Science
- 4 jaar
- Nederlands
- Hbo-bachelor
- Voltijd
Open dag
- Open dagen
- Proefstuderen
- En meer...
Over de opleiding
Hoe de wereld er over 20 jaar uitziet? Dat weet niemand. Wat we wel weten is dat chemie, technologie en biologie niet zonder elkaar kunnen. Grenzen vervagen, nieuwe ontwikkelingen volgen elkaar snel op. Beroepen veranderen ook.
De opleiding Applied Science stoomt jou klaar voor toekomstige uitdagingen in jouw werkgebied. Zonder dat jij nu weet hoe de wereld eruit ziet als jij bent afgestudeerd, zorgen wij ervoor dat jij altijd je bijdrage kunt leveren aan de vernieuwingen die de kwaliteit van ons leven verbeteren. Daarom zorgen we ervoor dat je niet alleen voldoende kennis hebt, maar dat je ook kunt samenwerken, onderzoeken, communiceren en presenteren.
Deze opleiding start in september en februari!
Wil je meer weten over de mogelijkheden om in februari in te stromen, kom dan naar de online voorlichtingen en/of naar de Open Dag!
Waarom opleiding Applied Science?
- Gloednieuw en modern gebouw met moderne laboratoria op de TU/e Campus
- Persoonlijke begeleiding: veel aandacht voor jouw persoonlijke ontwikkeling en talenten
- Een goede mix tussen theorie en praktijk, tussen kennis en vaardigheden
- Vanaf jaar 1 kom je in contact met bedrijven en instellingen
- Startmoment in september en februari
Weet je het nog niet?
Je wilt een opleiding in de technologie volgen, maar welke? Wat houden de opleidingen in? Als je nog niet weet welke opleiding het beste bij jou past, kun je vanaf nu kiezen voor Techstart, een gezamenlijke parallelpropedeuse van verschillende technologische opleidingen binnen Fontys. Wil je er meer van weten? Kijk hier.
Wat ga je leren?
Je gaat studeren en werken in een snel en constant veranderende wereld. Oude beroepen maken plaats voor nieuwe en technologische ontwikkelingen gaan razendsnel. Applied Science bereidt je voor op deze wereld.
Wij zorgen dat jij je eigen plek kunt vinden in die wereld. Dat doen we door je kennis en vaardigheden bij te brengen en door je goed te begeleiden.
- Goede mix tussen theorie (kennis) en praktijk in de laboratoria
- (Bedrijfs-) opdrachten en projecten
- Vaardigheden: je leert onder andere onderzoeken, verslagleggen en presenteren
- Vakken: chemie, (micro en moleculaire)biologie, wiskunde, statistiek, natuurkunde en technologie
Hoe ziet je week eruit?
Studeren is hard werken. Niet erg, als er maar afwisseling in zit. Dat zit wel goed bij Applied Science:
- Het ene moment zit je in de collegezaal
- Het volgende moment stap je in je labjas het lab binnen
- Je voert onderzoek uit, samen met anderen of alleen
- Je werkt ook graag met medestudenten aan een bedrijfsopdracht
- Daarnaast zijn er de uren waarin je persoonlijk begeleid wordt.
Toelatingseisen
- Cultuur & Maatschappij
- Economie & Maatschappij
- Natuur & Gezondheid
- Natuur & Techniek
Toelating met profiel Economie & Maatschappij
Op dit moment ligt er een aanvraag bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) om ook met het profiel Economie & Maatschappij toegelaten te worden tot de opleiding Applied Science. Houd de website in de gaten. Mocht je eerder vragen hierover hebben, dan kun je contact opnemen met de propedeuse-coördinator Harry Scholtmeijer.
- Cultuur & Maatschappij
- Economie & Maatschappij
- Natuur & Gezondheid
- Natuur & Techniek
Verkorte leerroute met vwo
In het bezit van vwo-diploma met het profiel Natuur & Techniek of Natuur & Gezondheid? Dan is een versnelde leerroute mogelijk. Het eerste jaar (de propedeuse) duurt dan een half jaar, waardoor de totale studietijd 3,5 jaar is.
Neem voor meer informatie contact op met de opleiding, 08850-77311 of mail naar tnw@fontys.nl.
Toelating met profiel Economie & Maatschapij
Op dit moment ligt er een aanvraag bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) om ook met het profiel Economie & Maatschappij toegelaten te worden tot de opleiding Applied Science. Houd de website in de gaten. Mocht je eerder vragen hierover hebben, dan kun je contact opnemen met de propedeuse-coördinator Harry Scholtmeijer.
-
In veel gevallen kun je bij ons de opleiding Applied Science met een aanverwante mbo-opleiding in 3 jaar tijd afronden. Benieuwd of jij hier ook voor in aanmerking komt? Neem dan contact met ons op.
Voor de mbo’ers zijn de volgende verkorte leerroutes mogelijk:- Afhankelijk van de inhoud van je mbo stage(s) krijg je vrijstelling voor de eerste stageperiode en duurt de opleiding 3 jaar.
- Een verwante mbo-opleiding gevolgd? Dan kun je de opleiding Applied Science in 3,5 jaar afronden.
Met een mbo-diploma (niveau 4) word je toegelaten tot deze hbo-opleiding. Heb je geen verantwante mbo-opleiding gevolgd, maar ben je wel toelaatbaar? Dan duurt de opoleiding vier jaar. Check vooraf wel even of jouw mbo-opleiding voldoende aansluit. Twijfel je, neem dan contact met ons op, 08850- 77311 of mail naar tnw@fontys.nl. Neem ook een kijkje op: fontys.nl/vanmbonaarhbo.
Andere vooropleiding
Twijfel je of je aan de juiste toelatingseisen voldoet? Bel ons dan op 08850-77311 of mail naar tnw@fontys.nl. Tijdens een persoonlijk gesprek bekijken we dan wat jouw mogelijkheden zijn.
Buitenlands diploma
Ben je in het bezit van een buitenlands diploma? Dan geldt als voorwaarde dat deze aan de Nederlandse normen voldoet. Daarnaast moet je over voldoende kennis van de Nederlandse taal beschikken. Neem contact met ons op om je diploma te laten waarderen.
Na je opleiding
Het werkveld is breed en boeiend. De vooruitzichten zijn goed. Na je opleiding kun je bijvoorbeeld aan de slag bij:
- Instellingen als TNO, KEMA, ECN en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit
- Grote bedrijven als Philips, AkzoNobel, DSM, Canon Production Printing, MSD, BASF Vegetable Seeds of Danone
- Kleinere bedrijven die bezig zijn met nieuwe ontwikkelingen in jouw vakgebied
- Ziekenhuizen
- Universiteiten
Agenda
Meld je hier aan voor een van onze activiteiten. Zo weet je zeker of dit de opleiding voor jou is! Bekijk bijvoorbeeld een voorlichting vanuit huis of meld je aan voor een Open dag op de campus. Wat je ook kiest, hopelijk zien we je snel.
Voorlichting Applied Science | Online
23 okt 2023
20:00 - 20:45
Programma
Voorlichting Applied Science | Online
24 okt 2023
20:00 - 20:45
Programma
Voorlichting Applied Science | (verwante) mbo instroom | Online
25 okt 2023
20:00 - 20:45
Programma
Tijdens deze online voorlichting van Applied Science gaan onze docenten en studenten specifiek in op de doorstroom van het mbo naar het hbo. Wat zijn de overeenkomsten, wat zijn de verschillen? Kan je vrijstelling krijgen en waarvoor? Maar ook onderwerpen als de inhoud en opbouw van de opleiding, stage en afstuderen, je weekrooster, vakken, begeleiding en het werkveld komen aan bod. Uiteraard is er ook veel ruimte voor je eigen vragen!
Open dag Applied Science | Eindhoven
04 nov 2023
Programma
Je kan onder andere een kijkje nemen in onze labs en zien met wat voor toffe projecten onze studenten bezig zijn. Misschien wil je ook zelf even aan de slag? Zodra ons programma definitief is dan zie je dat hier.
Hbo voorbereiding havo/vwo Pijnstillers | Eindhoven
28 sep 2023
14:45 - 17:00
Programma
Aanmelding gesloten
Onderzoeken van pijnstillers
Ben jij geïnteresseerd om te komen werken in een laboratorium? Vind jij
het leuk om met je handen te werken?
Bij de opleiding Applied Science in Eindhoven ga je pijnstillers onderzoeken. Je hebt vast wel eens een paracetamolletje of een aspirine geslikt, maar heb je je wel eens ooit afgevraagd hoe deze pijnstiller er van binnen 'uitziet'. Wat zitten er voor stoffen in en zou je ook zelf een pijstiller kunnen maken.
Tijdens het hbo voorbereidingsprogramma “Pijnstillers” ga je in 8 bijeenkomsten een pijnstiller ontleden (synthetiseren) en ga je de zuiverheid bepalen met diverse analyse apparatuur.
Wat ga je doen?
Je gaat in het laboratorium samen met andere leerlingen als eerste een synthese uitvoeren waarbij je zelf een pijnstiller gaat maken, waarna je deze gaat kristalliseren oftewel nog zuiverder gaat maken. Tijdens de andere bijeenkomsten wordt de zuiverheid bepaald van je eigen gemaakte pijnstiller met diverse analyse apparaten zoals Thin Layer Chromotagrafie (TLC), Fourier-transform, Infrared spectroscopy (ft-IR), Ultraviolet spectroscopie (UV-Vis) en eventueel High performance liquid chromatografie (HPLC).
Bij de laatste bijeenkomst mag je aan de hand van een presentatie je resultaten presenteren en krijg je een behaald of niet behaald.
Let op:
Tijdens het bezoek aan de Fontys wordt in een practicumzaal gewerkt. Je krijgt van ons een laboratorium jas en een veiligheidsbril. Hou er rekening mee dat het verplicht is tijdens de lessen alles onder de knie bedekt moet zijn. Dus geen panty maar een lange broek. Je moet ook dichte schoenen dragen en heb je lange haren maak, ze dan vast!
Als je dit voorbereidingsprogramma gaat volgen, ben je er zeker van dat je:
- ervaring opdoet met het opzetten, uitvoeren, analyseren en presenteren
van een onderzoek; - werkervaring krijgt in het laboratorium en leert werken met chemicaliën en diverse apparatuur, zodat je inzicht krijgt in het beroepenveld van de chemicus.
Data bijeenkomsten
28 september 2023
12 oktober 2023
2 november 2023
23 november 2023
7 december 2023
14 december 2023
11 januari 2024
1 februari 2024
Fontys Campus Nexus
De Rondom 1, Eindhoven

Aanwezigheidsplicht
Het hbo voorbereidingsprogramma wordt op locatie gegeven. 100% aanwezigheid is een voorwaarde voor deelname.
Open Dag
20, 21 jan 2024
Programma
Heb jij al een paar opleidingen in gedachten? Fijn! Dan is het tijd voor de volgende stap. Bezoek onze open dag en kom sfeer proeven, want of het écht klikt merk je het beste op onze campus. Onze studenten en docenten leiden je met plezier rond.
Onze open dagen zijn op:
20 januari 2024 in Den Bosch, Sittard, Tilburg en Utrecht
21 januari 2024 in Eindhoven en Venlo
Wil jij erbij zijn? Laat je gegevens achter en krijg als eerste bericht.
Meer weten over de opleiding Applied Science
Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor deze opleiding? Ga dan naar de collegegeldmeter.
Houd naast je collegegeld ook rekening met kosten voor introductie, boeken, readers, excursies en laptop.
Op DUO kun je zien of je recht hebt op studiefinanciering of een studenten-reisproduct voor je OV-chipkaart.
Voor start in februari
Stap 1: Je meldt je aan via Studielink. Meld je uiterlijk vóór 1 februari aan, zodat je nog ruim de tijd hebt om de stappen van je inschrijving te voltooien en je check-in gesprek te voeren. Raadpleeg regelmatig je berichten in je Studielink - dashboard.
Stap 2: Je kunt de Studiekeuzecheck doen. De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys.
Stap 3: Je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf 15 mei in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail. De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 februari.
Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas inschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.
Voor start in september
Stap 1: Je meldt je aan via Studielink.
Meld je uiterlijk vóór 1 mei aan, zodat je nog ruim de tijd hebt om de stappen van je inschrijving te voltooien en je check-in gesprek te voeren.
Raadpleeg regelmatig je berichten in je Studielink - dashboard.
Stap 2: Je kunt de Studiekeuzecheck doen
De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys.
Stap 3: Je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf 15 mei in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail. De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 september.
Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas inschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.