Sprint naar content

Outdoor Adventure Educatie

  • Start februari en september
  • Nederlands
  • 30 ECTS
  • 5 maanden
Eindhoven
Houd jij van het ontwerpen van spannende outdoor-activiteiten die mensen buiten hun comfortzone laten gaan? Geniet jij van processen waarin je deelnemers helpt met persoonlijke groei en teams laat excelleren? Dan is de minor Outdoor Adventure Educatie (OAE) jou op het lijf geschreven!

Over de minor

Groepen mensen kunnen op verschillende niveaus met elkaar samenwerken. Vaak ben je niet bewust van het gedrag van de groep, of dat van jezelf, als je hier midden in zit. De minor leert jou om deze processen te herkennen en hier mee aan de slag te gaan. Je leert om avontuurlijke activiteiten te ontwerpen en uit te voeren zodat je de groep inzicht kunt geven in hun gedrag. Dat kan leiden tot het ontwikkelen van sociale karaktereigenschappen op zowel groepsniveau, maar ook bij de individu.

Waarom de minor Outdoor Adventure Educatie?

Als je veel met groepen werkt, of leiding of les geeft aan groepen is het goed om de achterliggende processen te begrijpen. Je kunt hierdoor jouw begeleidingsstijl aanpassen aan de behoefte van de groep.

  • Inzicht in toepassingsmogelijkheden van OAE;
  • Je ontwikkelt een OAE-programma dat beweegactiviteiten inzet om gedragsverandering/persoonlijke groei te bevorderen
  • Je reflecteert kritisch op en analyseert het OAE-programma.
 

Meer over de minor

Jouw interventies stimuleren de groepsontwikkeling en persoonlijke ontwikkeling. Je past de activiteiten steeds aan de groepsfase aan. Deelnemers vergroten hun zelfinzicht, zonder dat je dit inzicht hun in de mond legt. Dit wordt verankerd in het dagelijkse functioneren. Buiten zijn, in een natuurlijke omgeving, helpt daar enorm bij.

   

 

Placeholder for Fontys video
Cas
“De term ‘René paadjes’ is mij het meeste bij gebleven. Dat betekent dat je een klein paadje op gestuurd wordt, waar je uit je comfortzone komt. Zo leer je jezelf en diegene waarmee je bent een stuk beter kennen. Dat is mooi en ook het doel van de minor. Als je jezelf meer leert kennen, kun je jezelf ook meer openstellen en stellen anderen zich ook meer open naar jou. Dat is nodig als je met mensen gaat werken.”

 

 

 

Opbouw

De afgelopen decennia is de nadruk op individueel succes verschoven naar zelfoverstijgende waarden en betekenis. Deze minor leert je via adventure educatie en outdoor learning hoe ervaringsgerichte interventies de kwaliteit van samenwerken verbeteren en ondersteunend zijn aan persoonlijke ontwikkeling. Denk daarbij aan het vergroten van het zelfvertrouwen, werken aan (belemmerende) overtuigingen, en betere communicatie. Je leert over adventure activiteiten, groepsdynamica, gedragsverandering, en reflectie in een natuurlijke omgeving.

Er worden twee onderdelen getoetst: onderwijs (Outdoor Adventure Educatie) en werkplekleren (stage). Wanneer je beide onderdelen hebt behaald krijg je de credits (30 ECTS) toegekend.

Outdoor Adventure Educatie (20 ECTS)

  • Kennistoets met open vragen I telt voor 25%
  • Performance assessment waarbij je moet verantwoorden welke keuzes je hebt gemaakt bij het ontwerpen en begeleiden van de groepsprocessen. Daarbij wordt gekeken of je voldoet aan de rol van Outdoor Adventure Educator. I telt voor 75%


Tezamen minimaal 5,5

Werkplekleren (stage)

  • Professioneel ontwikkeling I Performance Assessment I telt voor 50%
  • Professioneel gedrag | Performance Assessment| telt voor 50%


Tezamen minimaal 5,5

Het onderwijs is voornamelijk ervaringsgericht ingesteld. Dat betekent dat je start met een week extern onderwijs waarbij je zelf ervaart hoe het is om in een groepsproces mee te gaan. De week wordt gebruikt als basis om daarna de theorie te koppelen aan wat je zelf hebt meegemaakt.

Vervolgens leer je de principes van Outdoor Learning en Adventure Educatie, voordat je zelf projecten gaat opzetten om andere deelnemers hierin te ondersteunen.

De lessen zijn vooral een combinatie van praktijk en theorie. Zelf ervaren en daarna steeds terugkoppelen aan theoretische onderbouwing. We zijn daarbij veel buiten in een natuurlijke omgeving.
In beide semesters zijn er accentverschillen. 95% van het onderwijs blijft gelijk, maar in semester 1 is het onderwijs iets meer gericht op Outdoor Learning en bevat het iets minder risico specifieke activiteiten. Vooral het buiten zijn, de rol van de natuur, bijbehorende activiteiten en persoonlijke ontwikkeling worden meer naar voren geschoven. De combinatie met het onderwijs en buitenschoolse opvang is hier iets sterker.

In semester 2 ligt het accent verschil iets meer op Adventure Educatie. Het inzetten van risico, het buiten de comfort zone treden en groepsontwikkeling staat iets meer voorop. Naast werkplekken in het onderwijs zijn hier ook meer werkplekken die specifiek in teambuilding werken en adventure educatie als hoofddoelstelling hebben.

Je loopt twee dagen stage bij een organisatie die OAE hanteert of wil gaan hanteren, om deelnemers en groepen te begeleiden. Je stage wordt beoordeeld in een eindgesprek met je werkplekbegeleider, docent en medestudenten over jouw ontwikkeling als professional. Ook wordt je 'professionele houding' beoordeeld in een gesprek met de werkplekbegeleider. Voor alle beoordelingen dien je minimaal een 5,5 te scoren.

Context van de werkplekken

  • Semester 1: Er zijn meer werkplekken in het basisonderwijs en BSO.
  • Semester 2: Er zijn meer werkplekken in Adventure Education.


Er is een nauwe samenwerking is tussen de stagebedrijven en de minor. We werken met een vaste groep partners, zodat we de kwaliteit van begeleiding en koppeling met het onderwijs hoog kunnen houden. Zelf zoeken naar werkplekken is niet nodig. We hebben een vast netwerk, waarbij een zorgvuldig keuzeproces de mogelijkheid geeft om een werkplek te vinden die past bij jouw keuze (en dat van het bedrijf).

Als je mensen helpt met hun ontwikkeling, als je veel met groepen werkt, als leidinggevende, als lesgever, of als je zelf veel moet samenwerken, dan is deze minor interessant en relevant voor jou. Dat geldt ook als je wilt begrijpen waarom de natuur zo'n belangrijke waarde heeft in ontwikkelprocessen en het herkennen van groepsprocessen in combinatie met het aanpassen van jouw rol is niet alleen handig in werk gerelateerde situaties. Het kan ook zijn vruchten afwerpen in je sociale leven.
 
Placeholder for Fontys video
Jan-Willem
“Tijdens de minor ga je dieper in op groepsdynamica, hoe je persoonlijke groei kan doormaken en hoe je in een groep kan samenwerken. Je gaat ook op ervaringsweek om adventure education zelf te ervaren en te leren om zelf een groep te begeleiden.”

 

Voor wie?

Voor het goed af kunnen ronden van deze minor is het van belang om affiniteit te hebben met educatie en/of zorg. Denk daarbij aan lerarenopleidingen, maar ook aan opleidingen zoals sociale studies, of pedagogiek. Ook beroepsprofielen op het gebied van gezondheidszorg en sociaal pedagogische hulpverlening sluiten hierbij goed aan.

Daarom komen studenten die in het bezit zijn van een propedeuse certificaat van onder andere de volgende opleidingen, in aanmerking om zich in te schrijven voor deze minor:

  • Sportkunde;
  • Leraar Lichamelijke Opvoeding (ALO)
  • Lerarenopleiding;
  • Pedagogiek;
  • Sociale Studies;
  • Toegepaste Psychologie.


Dit sluit niet uit dat studenten uit andere domeinen bij interesse zich ook kunnen aanmelden. In overleg kan gekeken worden naar jouw opbrengsten en de meerwaarde van deze minor in het perspectief van je eigen ontwikkeling als beroepsprofessional.

 

 

Aanmelden voor deze minor

Meld je aan voor een minor die start in februari vanaf 1 juli tot uiterlijk 15 december.

Meld je aan voor een minor die start in september vanaf 1 februari tot uiterlijk 1 juli.


  • Niet elke minor start in februari en september, bovenaan de pagina van de minor vind je de startdata.
  • Minoren kunnen een numerus fixus instellen waarbij de inschrijving sluit als de minor vol zit, dus zorg dat je jouw keuze op tijd maakt!
    • Om te kunnen deelnemen aan de minor moet je de propedeuse behaald hebben of toestemming hebben van de examencommissie van jouw opleiding.
       
       

      Agenda

      Meld je hier aan voor een van onze activiteiten. Zo weet je zeker of dit de minor voor jou is! Bekijk bijvoorbeeld een voorlichting vanuit huis of meld je aan voor een meeloopdag op de campus. Wat je ook kiest, hopelijk zien we je snel.

      Er zijn op dit moment geen activiteiten gepland voor deze opleiding. Wil je toch graag langskomen of heb je een vraag? Neem dan contact met ons op.

      Praktische informatie

      De bijkomende kosten voor deelname aan de minor (ivm extern onderwijs, kamp en tweedaagse bijeenkomsten) zijn in totaal 250 euro.