- Inhoud
- Praktische informatie
- Modulebeschrijvingen
- Minor voorlichtingen
- Inschrijven
- Contact
Wanneer keek jij voor het laatst naar bewegend beeld? Grote kans dat dat niet langer dan een paar uur, of misschien wel een paar minuten geleden is. Misschien zag je een filmpje op TikTok of Instagram, of je keek een voorlichtingsvideo tijdens jouw zoektocht naar een passende minor. Met de tablet op schoot en smartphone in de hand is film altijd en overal.
Tegenwoordig lijken we die prominente aanwezigheid van film als een vanzelfsprekendheid te beschouwen. Er is weinig aandacht meer voor de kracht die het unieke medium toebehoort.
Filmeducatie
Is het bewust kijken, maken en onderzoeken van film. Waarom voel je je ongemakkelijk of enthousiast bij een bepaald beeld? Waarom vind je de film rechtvaardig of juist representatief? Waarom vertelt de maker dit verhaal in deze volgorde? Versterkt de muziek bij het verhaal wel de boodschap?
Een film bestaat uit bewegend beeld dat vaak (maar niet alleen maar) met geluid wordt gepresenteerd. Het zal je niets verbazen dat animatiefilms, speelfilms, korte films, documentaires en tv-series tot deze definitie behoren, maar bijvoorbeeld ook games, videoclips, videokunst, AR- en VR-belevingen en social mediavideo’s zijn een vorm van film.
Voor wie?
Deze minor heeft een duidelijke meerwaarde voor iedereen die in de latere beroepspraktijk aan de slag wil gaan met kennisoverdracht en daarbij beeldtaal wil inzetten. Denk bijvoorbeeld aan het geven van voorlichting, therapie, training, bijscholing, het maken van social media videos etc. Het maakt daarbij niet uit of je nou communicatie, journalistiek, vaktherapie, kunsten, ICT, aan de PABO of (toegepaste) psychologie studeert. Natuurlijk is affiniteit met film een pré.

In deze minor gaan we aan de slag met het bewust kijken, maken en onderzoeken van film. Door het ontwikkelen van een kritische blik op film en beeldtaal, kun je er meer betekenis aan geven. Filmeducatie levert een heleboel inzichten op over onder meer kunst en cultuur, de maatschappij, de geschiedenis én jezelf. Je leert hoe film ter kennisoverdracht kan worden ingezet in de latere beroepspraktijk binnen jouw vakgebied.
De lessen en activiteiten worden op verschillende Fontys locaties georganiseerd maar er zijn ook bijeenkomsten in musea, film- en televisie-instellingen of filmzalen.
De minor duurt 20 weken en vereist 4 dagen aanwezigheid van de student per week.
Minorregeling
Je kunt hier de minorregeling voor studiejaar 2023-2024 downloaden. In de minorregeling lees je wat je als student gaat leren in de minor, hoe de toetsing er uit ziet en wanneer je de minor hebt afgerond. Aan de tekst in de minorregeling kunnen rechten worden ontleend.

Filmgeschiedenis
Film is een van de invloedrijkste media van de afgelopen honderd jaar. Film heeft een immense invloed op de manier waarop mensen naar de wereld om hen heen kijken. Tijdens de module Filmgeschiedenis ontdek je waar deze veelgebruikte beeldtaal vandaan komt. Je verdiept je in de historische ontwikkelingen van het medium film als kunstvorm, economisch product, sociale praktijk en object van theoretische reflectie. Een ontdekkingstocht door de geschiedenis van bewegend beeld, van de allereerste filmbeelden eind 19e eeuw tot de digitale projecties in de hedendaagse bioscopen. Daarbij beperken we ons niet tot enkel de Westerse speelfilm. In de module Filmgeschiedenis maak je een reis om de wereld en ontdekt film vanuit alle continenten. Ook iedere vorm van bewegend beeld passeert de revue: van korte films tot lange speelfilms. Van spectaculaire blockbusters tot maatschappijkritische documentaires.
Filmanalyse
Al vanaf de basisschool leer je in Nederland lezen en schrijven. We besteden echter amper aandacht aan beeld, terwijl dat toch hetgeen is waarmee we dagelijks continu worden geconfronteerd. Want hoe werkt beeldtaal eigenlijk? Waarom vinden we een film spannend, een personage intrigerend of een scene romantisch?
In de module Filmanalyse leer je bewegend beeld te analyseren. Alle belangrijke bouwstenen van bewegend beeld (camera, licht, geluid, montage, acteerstijl, etc) passeren de revue. Je leert de kracht van deze bouwstenen te herkennen en te begrijpen. De analyses zijn geen doel op zich maar vormen een tool om op een onderbouwde manier de beleving en het (betekenis)effect van beelden te duiden.
Filmbeleving
Je hebt een film gezien en dan? Je veegt wat gemorste popcorn uit je schoot, staat op uit je rode pluchen stoel en begeeft je in de rij naar de uitgang. Dat was het wel, toch? Bij het vak Filmbeleving vinden we van niet. De indruk die een film bij je heeft achtergelaten, is er niet voor niets.
De verwondering die filmmagie voortbrengt, verdient het om onderzocht te worden. Waarom werd je zo omver geblazen door de special effects? Hoe komt het dat de scène tussen de moeder met haar lang verloren zoon je zo raakte? Wat zorgde er nu voor dat je in de houding van de acteur al kon voorspellen dat hij het was die halverwege de film door de slasher in mootjes zou worden gehakt?
Filmbeleving neemt je mee door de edele kunst van film maken en helpt je om te onderbouwen wat je van een film vond en waarom. Op zo’n manier dat het niet slechts jouw mening is, maar dat deze anderen kan uitleggen wat een film ‘goed’ maakt of juist ‘slecht’. Bij Filmbeleving gaan we van jou een filmrecensent maken die met een expertoog naar een film kijkt. Een film zal er voor jou nooit meer hetzelfde uitzien.
Beeldtaal in de Beroepspraktijk
De Franse regisseur Jean-Luc Godard zei: ‘Als fotografie de waarheid is, dan is film de waarheid 24 frames per seconde’. En dat is het, de waarheid. Een waarheid die jij kan inzetten. Ook in jouw beroepspraktijk. Want bewegend beeld laat zich prima gebruiken om een verhaal te vertellen. Jouw verhaal, aan jouw beroepspraktijk. Wie ik ben, is een combinatie van Robin Williams in Dead Poets Society (1989), gedreven door pijn en verlangen zoals Salma Hayek in Frida (2002), opgejaagd door een storm aan gedachten zoals Dorothy in de Wizard of Oz (1939) en altijd rechtvaardig en pragmatisch zoals Humphrey Bogard in Casablanca (1942). Wie ben jij? Wat is jouw verhaal? En hoe ga jij dat verhaal vertellen?
Bij Beeldtaal in de Beroepspraktijk maak je een uitzending die nog het meest lijkt op het VPRO-programma Zomergasten. Daarin stelt een gast haar/zijn/diens favoriete tv-avond samen aan de hand van fragmenten. In kleinere vorm is dat precies wat je gaat doen. Weet welk verhaal jij wil vertellen voor, over en aan jouw beroepspraktijk en zoek de (bewegende beeld) fragmenten erbij die dat verhaal ondersteunen. Zoek en vind op deze manier jouw verhaal en jouw waarheid. In 24 frames per seconde.
Film creatie
Al het bewegend beeld dat je ziet is niet zomaar uit de lucht komen vallen. Het is bedacht, beschreven, gemaakt, bewerkt en geëxporteerd voordat het op je telefoon, televisie of in de bioscoop verschijnt. Welke facetten daarbij komen kijken leer je bij Filmcreatie! Binnen het semester ontdek je alle disciplines van het filmmaken in korte, actieve opdrachten. Je gaat schrijven, monteren, draaien, spelen en nog veel meer om uiteindelijk in teamverband een eigen filmproductie maken! Samenwerking, lef en experimenteren zijn daarbij het uitgangspunt.

Heb jij al nagedacht over je minorkeuze? Wil je jezelf verder in je vak verdiepen, of juist iets totaal anders doen? Je minorkeuze kan best lastig zijn. Het belangrijkste is dat je iets kiest dat écht bij jou past. Zo kun je jezelf onderscheiden van anderen en je studie nog persoonlijker maken. Maar hoe kies je dan? En waaruit kun je kiezen?
(Online) minor voorlichtingsweek
Om je te helpen met je keuze organiseren we een (online) minor voorlichtingsweek in november. Tijdens deze voorlichtingen kom je meer te weten over de inhoud van de minoren en kun je eventuele vragen stellen. Vanaf oktober kan je je hier inschrijven voor de voorlichtingsweek.
Open middag
Kom je ook kijken naar onze open middag op dinsdag 31 oktober 2023 van 13.30-15.30u? Meld je hier aan.
Emmasingel 28 (De Witte Dame) derde verdieping, Eindhoven.
Meeloopdag
Wil je graag zeker weten of deze minor bij jou past? Wij dompelen je graag een dagje onder in de wondere wereld van film. Ervaar een echte lesdag en vraag onze huidige studenten naar hun ervaring!
Mail naar minorfilmeducatie@fontys.nl of bel 08850 82255 en wij helpen je graag verder.
De aanmeldperiodes voor de minor Filmeducatie die start in september (semester 1) zijn telkens van 1 februari tot en met 30 juni. Voor start februari (semester 2) is dat van 1 juli tot en met 15 december.
Er geldt een maximaal aantal deelnemers. Wanneer dit aantal is bereikt, worden studenten met meerdere minorinschrijvingen verplaatst naar de wachtlijst. Zij krijgen hiervan vooraf bericht zodat zij hun definitieve keuze nog tijdig kunnen doorgeven en hun deelname wordt gegarandeerd. Studenten worden pas definitief toegelaten wanneer ze hun intakeformulieren hebben teruggestuurd.
Zorg dat je jouw keuze op tijd maakt!
Om te kunnen deelnemen aan de minor moet de student
- De propedeuse behaald hebben of
- Toestemming hebben van de examencommissie van zijn opleiding.
Bijzondere voorzieningen
Heb je recht op een bijzondere voorziening (bijv. extra tijd bij toetsen, lettervergroting) vanwege een functiebeperking? Mail de besluitbrief van de examencommissie van je eigen major via SURFFilesender naar minorfilmeducatie@fontys.nl.
Voor meer informatie, zie de pagina Studeren met een functiebeperking.

Deze minor valt onder de verantwoordelijkheid van Fontys Lerarenopleiding Sittard (FLOS), Mgr. Claessensstraat 4, Sittard.
Neem voor meer informatie contact op met minorfilmeducatie@fontys.nl of bel 08850 82255.
Eindhoven, Emmasingel 28
Emmasingel 28, Eindhoven

Witte Dame
derde verdieping
