Sprint naar content

Ondernemerschap & Retail Management

 • 2 jaar
 • Nederlands
 • Associate Degree
 • Duaal
Eindhoven

Kom kennismaken

 • Open dagen

Ben jij werkzaam als leidinggevende in het dynamische bedrijfsleven? En ben jij klaar voor de volgende stap in jouw carrière? Dan kan de 2-jarige associate degree opleiding Ondernemerschap & Retail Management je helpen. Je wordt klaargestoomd tot ondernemende manager van de toekomst!

Over de duale opleiding Ondernemerschap & Retail Management (Associate degree)

Jij hebt de ambitie om door te groeien maar hebt nét even die extra vaardigheden nodig. Dan is de opleiding Ondernemerschap & Retail Management (Ad) iets voor jou. Tijdens deze duale opleiding ontwikkel jij jezelf tot manager van de toekomst en kies jij voor de connectie tussen het werkveld en de theorie. Je bent een denkende doener, durft lef te tonen en bent niet bang om te leren door fouten te maken. Hiermee onderscheid jij jezelf van andere werknemers en neem jij de lead.

Bij Fontys kun je de opleiding Ondernemerschap & Retail Management in verschillende vormen volgen. Zo kun je ervoor kiezen om een bachelor variant te volgen (4-jarige opleiding), een Associate degree variant (2-jarige opleiding), voltijd variant (voltijd onderwijs) of een duaal variant (1 dag per week school, overige dagen werken). Benieuwd naar alle mogelijkheden? Bekijk de verschillende varianten:

Waarom de duale opleiding Ondernemerschap & Retail Management (Ad)?

 • Je werk sluit naadloos aan op de theorie die je leert;
 • Je wordt breed opgeleid binnen alle facetten van het bedrijfsleven. Zo kun jij de functie van onder andere afdelingsmanager, bedrijfsleider, vestigingsmanager of regiomanager goed vervullen.
 • De opleiding is gericht op het ondernemen van de toekomst met innovatie en duurzaamheid.
 • Heb je na 2 jaar de smaak te pakken? Studeer dan 2 jaar langer en haal je bachelor ORM.
 

Wat ga je leren?

Met deze opleiding zet jij een flinke stap in jouw professionele én persoonlijke ontwikkeling. Eén dag in de week zit jij in de schoolbanken en volg je werk- en hoorcolleges bij vakdocenten. Zo maak jij de connectie tussen theorie en het werkveld. Jij wordt klaargestoomd tot ondernemende manager van de toekomst! Tijdens jouw duale opleiding Ondernemerschap & Retail Management Associate degree leer je onder andere:

 • Hoe je het imago van jouw winkel kan onderzoeken;
 • Hoe je de sterkten en zwakten van jouw winkel in kaart brengt en welke kansen en bedreigingen er zijn in jouw lokale markt;
 • Het analyseren van bedrijfsprocessen;
 • Hoe jij een adviserende rol aan kan nemen als manager.

 
Campus Fontys Eindhoven

 

Hoe ziet je week eruit?

 • Op dinsdag volg je tussen 09.00 uur en 17.30 uur colleges op de Fontys campus in Eindhoven. Je krijgt dan ook coaching in je praktijkproject.
 • De studie bestaat uit 20% theorie, 30% zelfstudie en 50% praktijk.
 • Samen met je coach ga je in gesprek over de verschillende onderdelen van je praktijkproject, deel je je ervaringen en ontvang je persoonlijke feedback. Je studiebegeleider ondersteunt je bij het handhaven van een gezonde balans tussen studie, werk en privé, en houdt je studievoortgang nauwlettend in de gaten.
 • Dankzij een duidelijke structuur is het gemakkelijk te integreren in je werk.
 
 

Toelatingseisen

 • Cultuur & Maatschappij met ec of m&o of be
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid met ec of m&o of be
 • Natuur & Techniek met ec of m&o of be
 • Cultuur & Maatschappij met ec of m&o of be
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Met een mbo-diploma (niveau 4) ben je direct toelaatbaar.

Eén vak niet in jouw pakket? 
Heb je een havo- of vwo-diploma maar mis je een vak om aan de vooropleidingseisen te voldoen? Dan heb je bij Fontys de kans om alsnog te worden toegelaten bij de opleiding van jouw keuze door het behalen van een toelatingstoets.

Niet de juiste vooropleiding?  
Wil je starten met een Fontys-opleiding, maar heb je geen havo-, vwo- of mbo niveau 4-diploma en ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je toelating aanvragen middels het toelatingsonderzoek 21+.   

Buitenlands diploma
Ben je in het bezit van een buitenlands diploma? Dan geldt als voorwaarde dat dit aan de Nederlandse normen voldoet. Daarnaast moet je over voldoende kennis van de Nederlandse taal beschikken. Neem contact met ons op om je diploma te laten waarderen. Contactgegevens vind je onderaan deze pagina.

Aanvullende informatie toelating

Werkomgeving

Het Associate degree programma is duaal. Dit betekent dat werken en leren gedurende de studie worden gecombineerd. De verantwoordelijkheid voor de leeromgeving wordt gedeeld door de school en de werkgever. De opleiding stelt daarom de volgende eisen ten aanzien van de werkomgeving:

■Een sterke motivatie om van je studie een succes te maken;

■Een contract van minimaal 24 uur per week;

■Een leidinggevende functie of uitzicht op doorgroei hier naartoe;

■Een bedrijfsomvang van minimaal 10 FTE en 2 hiërarchische niveaus;

■Een ervaren bedrijfsbegeleider met hbo werk- en denkniveau.

In ons bachelorprogramma zit de duale opleiding Ondernemerschap & Retail Management (Associate degree) ingesloten. Dit betekent dat je eerst de Associate degree (2-jarig programma) doorloopt en daarna instroomt in jaar 3 van de bachelor. Het voordeel hiervan is dat je al na twee jaar een hbo-diploma kunt bezitten. Als je ergens anders de Ondernemerschap & Retail Management (Associate degree) hebt behaald, kun je direct instromen in jaar 3 van de bachelor.

 

Placeholder for Fontys video
"Kom gerust bij onze opleiding kijken voordat je een studiekeuze maakt. We ontmoeten je graag tijdens een open dag, online voorlichting óf neem contact met ons op."

 

Opbouw

Semester 1: de winkelmanager met een imagoplan

Dag in dag uit ben je als winkelmanager aan het sturen om het juiste winkelbeeld neer te zetten. Uiteraard wil je dan weten of je idee/oplossing ook goed werkt in de praktijk. In dit semester onderzoek je het imago van jouw onderneming door de ogen van het management, de medewerkers, klanten en een onafhankelijke onderzoeker.

Semester 2: de retailmanager met een formuleplan

Jouw winkel maakt deel uit van een formule. Maar is deze formule wel optimaal benut voor de lokale markt waar jouw winkel zich bevindt? Of kan het beter? In dit semester breng je de interne sterktes en zwakten van de organisatie in kaart en zet je deze af tegen kansen en bedreigingen in de lokale markt.

Semester 3: de operationele manager met een optimalisatieplan

Je gaat het resultaat van de winkel in kaart brengen en optimaliseren. Je analyseert de bedrijfsprocessen, maakt een eigen balanced scorecard en ontwikkelt eigen prestatie-indicatoren. Dit alles om na te gaan op welke wijze jij als manager het resultaat kunt verbeteren.

Semester 4: de adviseur met een adviesplan op maat

Het laatste semester van je studie staat in het teken van afstuderen. Samen met jouw werkgever benoem je welk probleem of welke kans je binnen jouw organisatie gaat onderzoeken in deze periode. Je doet verdiepend onderzoek en schrijft hier een scriptie over. Het resultaat is een adviesrapport. Hierbij word je ondersteund door een afstudeerbegeleider en intervisiebijeenkomsten met medestudenten.

 
 

Werk tijdens of na je opleiding Ondernemerschap
& Retail Management Associate degree

Het bedrijfsleven is altijd op zoek naar innovatieve en ambitieuze werknemers. Als afgestudeerde Associate degree’er vertaal jij de strategische koers van je bedrijf naar de werkvloer. Dit doe je door leiding te geven aan een afdeling of winkel. Jij wordt de belangrijkste schakel tussen het hoger management en de werknemers op de werkvloer. Wanneer jij jouw Ad diploma op zak hebt kun je onder andere aan de slag als: 

 • Ondernemer of zzp'er
 • Afdelingsmanager
 • (Assistent) bedrijfsleider
 • Filiaalmanager
 • Teamleider
 
Fontys campus Eindhoven gebouw R3

 

Agenda

Voorlichting Ondernemerschap & Retail Management | Online
26 okt 2023 18:00 - 18:45
Programma
Tijdens deze online voorlichtingssessie vertellen we je meer over de opleiding Ondernemerschap & Retail Management duaal bij Fontys in Eindhoven. Er komen verschillende onderwerpen aan bod. Je leert onder andere over de opbouw van de studie, het vakgebied waarin je terechtkomt en onze studenten vertellen je hoe zij het vinden om bij Fontys te studeren.
Open dag Ondernemerschap & Retail Management | Eindhoven
04 nov 2023
Programma
Tijdens de open dag kun je kennismaken met de docenten en studenten van de opleiding Ondernemerschap & Retail Management duaal in Eindhoven. We zorgen ervoor dat jij op een interactieve manier kennis kunt maken met de studie, zodat je een goed beeld kunt vormen van de opleiding en kunt bepalen of dit bij je past.
Open avond
28 februari 2024
Programma

Docenten en studenten vertellen je alle ins en outs over de opleiding. Er is volop gelegenheid voor het stellen van vragen. We gaan graag met jou in gesprek.

Meer weten over de opleiding Ad Ondernemerschap & Retail Management

Wil je graag een gesprek met iemand van de Ondernemerschap & Retail Management (Associate degree? Dat kan. Stuur een mail naar Cyntha Brouwer of bel met de opleiding Ondernemerschap & Retail Management (Associate degree) op tel. 08850 - 77266. Cyntha of één van haar collega's gaat dan met je in gesprek.

Wil je weten hoeveel collegegeld je dient te betalen voor deze opleiding? Raadpleeg dan de collegegeldmeter. Hier staat ook meer informatie over betaling collegegeld door je werkgever of een ander.

Lees meer over subsidieregelingen:

 • Leven Lang Leren Krediet
 • Beurzen voor leraren
 • Subsidieregeling tweede lerarenopleiding

Stap 1: Je meldt je - uiterlijk 31 augustus - aan via Studielink.
Raadpleeg regelmatig je berichten in je Studielink - dashboard.

Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas ingeschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.

Stap 2: Je mag de Studiekeuzecheck doen.
De Studiekeuzecheck voor bachelors en associate degrees in deeltijd en masters voltijd en deeltijd is niet verplicht. Wil je dit wel, dan kun je dat aangeven in Studielink.

De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys

Stap 3: je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf half mei in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail.
De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 september.  

Lees meer over je collegegeld.