Sprint naar content

Commerciële Economie

 • 4 jaar
 • Nederlands
 • Hbo-bachelor
 • Deeltijd
Start februari en september | Eindhoven

Kom kennismaken

 • Open dagen

Ben jij geïnteresseerd in ontwikkelingen in de wereld om je heen en lijkt het je leuk die te vertalen naar marktkansen voor bedrijven? Werk je graag samen met anderen aan het succes van een bedrijf, ben je een doorzetter en ben je al aan het werk in een marketing- of verkoopgeoriënteerde omgeving? Dan is de deeltijdopleiding Commerciële Economie écht iets voor jou.

Over de opleiding Commerciële Economie deeltijd

Het doel van deze studie is jou beter maken in je huidige werk zodat je kunt doorgroeien naar een leidinggevende- en/of managementpositie. Je bent nieuwsgierig naar de wensen en behoeften van klanten en leert hierop in te spelen door creatieve oplossingen te bedenken. Tijdens de opleiding kun je je tijd flexibel indelen: volg vanuit thuis de online modules en bepaal je eigen tempo en leermomenten. Met kennis en een netwerk op maat.

Wil je deze deeltijdopleiding als 2-jarige Associate degree volgen, bekijk de website. De 2-jarige Associate degree opleiding in voltijd doen, kan ook.

Waarom de opleiding Commerciële Economie deeltijd?

 • Je werkt in een marketing- of verkoopgeoriënteerde functie en wil doorgroeien.
 • Je wil werken aan je eigen employee-branding; toekomstgericht interessant zijn én blijven voor je werkgever(s).
 • De kennis die je opdoet pas je direct toe in je eigen werk, waardoor je werkgever meteen de toegevoegde waarde van je studie ziet.
 • Je ambieert een andere commerciële functie.
 • Je vindt het belangrijk om te leren van en mét andere professionals uit het commerciële vakgebied.
 

Wat ga je leren?

 • Wat je tijdens je opleiding leert pas je direct toe in je werk. Je wordt een andere gesprekspartner op je werk, ook je collega’s ervaren dat jij je ontwikkelt.
 • Je werkt aan beroepsproducten waarbij jouw werkomgeving centraal staat.
 • Behalve kennis ontwikkel je ook talrijke vaardigheden (21st century skills), die je in je werk toepast.
 • De opleiding is breed op commercieel gebied: je wordt niet binnen één context opgeleid.
 • Je leert mét en van andere studenten die, net als jij, hun ervaring meenemen.
 

Deeltijd Commerciële Economie studeer je bij Fontys Pro Economie

 

Hoe ziet je week eruit?

 • Eén keer per week naar de Fontyscampus: op maandag van 13.00 uur tot 22.00 uur, voor ontmoetingen met je studiecoach, tutor en vakexperts en verdieping met je studiegenoten.
 • Persoonlijke interactieve bijeenkomsten.
 • Je definieert zelf opdrachten waar je onder begeleiding aan werkt en die aansluiten bij jouw werkomgeving.
 • We hebben een aanbod dat bestaat uit zowel fysiek onderwijs als een digitale leeromgeving.
 • Wil jij je diploma in 4 jaar halen, dan moet je ongeveer 15-20 uur per week aan je opleiding besteden (afhankelijk van je werkervaring en -context). Heb je meer werkervaring- of opleidingservaring, dan is er een mogelijkheid om versneld de opleiding te doorlopen.
 • De bacheloropleiding bestaat uit een propedeuse van 60 studiepunten en een hoofdfase van 180 studiepunten.
 • Je stelt je eigen vakkenpakket samen.
 
 

Toelatingseisen

 • Cultuur & Maatschappij met ec of m&o of be + wiA of wiB
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Cultuur & Maatschappij met ec of m&o of be
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Met een mbo-diploma (niveau 4) word je toegelaten tot deze hbo-opleiding.

Met een associate degree diploma (niveau 5) word je toegelaten tot deze bacheloropleiding.

Met een afgeronde associate degree Commerciële Economie kun je zelfs instromen in jaar 3 van de bacheloropleiding Commerciële Economie. Je hoeft in dat geval nog maar 120 studiepunten van deze bachelor te halen om ook je bachelordiploma te bemachtigen.

Eén vak niet in jouw pakket? 
Heb je een havo- of vwo-diploma maar mis je een vak om aan de vooropleidingseisen te voldoen? Dan heb je bij Fontys de kans om alsnog te worden toegelaten bij de opleiding van jouw keuze door het behalen van een toelatingstoets.

Niet de juiste vooropleiding?  
Wil je starten met een Fontys-opleiding, maar heb je geen havo-, vwo- of mbo niveau 4-diploma en ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je toelating aanvragen middels het toelatingsonderzoek 21+.   

Buitenlands diploma
Ben je in het bezit van een buitenlands diploma? Dan geldt als voorwaarde dat dit aan de Nederlandse normen voldoet. Daarnaast moet je over voldoende kennis van de Nederlandse taal beschikken. Neem contact met ons op om je diploma te laten waarderen. Contactgegevens vind je onderaan deze pagina.

 

Placeholder for Fontys video
"Kom gerust bij onze opleiding kijken voordat je een studiekeuze maakt. We ontmoeten je graag tijdens een (online) voorlichting of neem contact met ons op."

 

Opbouw

Propedeuse – 60 studiepunten

Iedere onderwijsperiode (vaak een half jaar) kies je op basis van jouw werkcontext en leerambities een passende leeruitkomst. Leeruitkomst beschrijft wat je aan het eind van deze periode inhoudelijk wilt aantonen. Dat doe je aan de hand van één of meerdere beroepsproducten. Afhankelijk van je leeruitkomst, maak je gebruik van bijeenkomsten en kennis en vaardigheden die jou inhoudelijke verdieping bieden. Een studiecoach, een tutor en vakexperts begeleiden je hierbij en je wordt beoordeeld door assessoren.

Hoofdfase – 180 studiepunten

Ook in de hoofdfase kies je elke onderwijsperiode een leeruitkomst die het beste past bij jouw leerambitie en werksituatie. Vervolgens bepaal je welke kennis en vaardigheden je daar nog bij nodig hebt. Jij definieert zelf hoe jij deze leeruitkomst aantoont. Op deze manier bouw je dus je eigen studie op maat, zodanig dat het aansluit bij vraagstukken binnen jouw werkomgeving en waarmee je voldoet aan de eisen voor het diploma. Een studiecoach, een tutor en vakexperts begeleiden je hierbij en je wordt beoordeeld door assessoren. Ook leer je van je medestudenten die in verschillende disciplines werkzaam zijn.

 

Studenten presenteren het eindresultaat van de bijeenkomst ‘Klantwaarde’

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

 

Werk/stage

Je doet tijdens de studie veel competenties op, waardoor je met veel zelfstandigheid kunt bijdragen aan de ambitieuze resultaten van jouw bedrijf. Als afgestudeerde van de opleiding kun je op meerdere plekken in organisaties aan het werk. We leiden je op voor beroepen als:

 • Marketingmanager: ga op zoek naar nieuwe manieren om behoeftes van klanten in te vullen en ze te overtuigen van je producten.
 • Salesmanager: ben verantwoordelijk voor de verkoop van producten en diensten en geef leiding aan een team van verkopers.
 • Productmanager: ben verantwoordelijk voor de vertaling van de behoefte van doelgroepen in een nieuw product, soms zelfs op nieuwe markten.
 • Marktonderzoeker: doe onderzoek naar producten, trends, het imago van een bedrijf en de tevredenheid van klanten.
 

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Dennis Schuurman, Parts Sales Manager bij DAF

“Ik gebruik mijn werkplek om te leren door de theorie, die ik van Fontys krijg aangereikt, toe te passen in mijn werkveld. Mijn interesse in andere afdelingen is toegenomen. Ik was eerst heel gefocust op sales en nu heb ik ook interesse in marketing en financieel. Dat is een verrijking”.

 

Agenda

Online voorlichting
4, 5, 6 juni, 2024
Programma

Docenten en studenten vertellen je alle ins en outs over de opleiding. Er is volop gelegenheid voor het stellen van vragen. We gaan graag met jou in gesprek.

Meer weten over de opleiding Commerciële Economie

Wil je graag een gesprek met iemand van Commerciële Economie (deeltijd)? Dat kan. Stuur een mail naar Marc Bieleveldt. Hij neemt dan contact met je op. Bellen met de opleiding Commerciële Economie (deeltijd) kan natuurlijk ook.

Wil je weten hoeveel collegegeld je dient te betalen voor deze opleiding? Raadpleeg dan de collegegeldmeter. Hier staat ook meer informatie over betaling collegegeld door je werkgever of een ander.

Lees meer over subsidieregelingen:

- Leven Lang Leren Krediet

- Beurzen voor leraren

- Subsidieregeling tweede lerarenopleiding

  Stap 1: Je meldt je - uiterlijk 31 augustus - aan via Studielink.
  Raadpleeg regelmatig je berichten in je Studielink - dashboard.

  Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas inschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.

  Start je in februari met je studie?
  Stroom je tussentijds in of kies je voor een opleiding met een instroom in februari, dan vindt incasso van je collegegeld plaats op of rond de 25ste van de maand. Dit is afhankelijk van de verwerkingstijd na je inschrijving. Ook hier geldt dat de laatste incasso plaatsvindt op of rond 25 juni. Zowel bij betaling ineens of in termijnen ontvang je voorafgaand aan elke incasso een bericht waarin je wordt geïnformeerd over de incassodatum.

  Stap 2: Je mag de Studiekeuzecheck doen.
  De Studiekeuzecheck voor bachelors en associate degrees in deeltijd en masters voltijd en deeltijd is niet verplicht. Wil je dit wel, dan kun je dat aangeven in Studielink.

  De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys

  Stap 3: je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf half mei in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail.
  De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 september.  

  Meer informatie over je collegegeld vind je hier.

  Wil je weten wat de mogelijkheden zijn om sneller je studie af te ronden of heb je vragen over vrijstellingen?

   

  Locaties en contact

  Vragen over je inschrijving?

  0885085000
  fec-inschrijvingen@fontys.nl