Sprint naar content

Accountancy

 • 4 jaar
 • Nederlands
 • Hbo-bachelor
 • Deeltijd
Start februari en september | Eindhoven

Kom kennismaken

 • Open dagen

Ben jij dol op cijfers en altijd op zoek naar de juiste oplossing? Staat de rol van financieel adviseur in beslissingen je op je lijf geschreven? Klinkt risico’s inschatten en jaarrekeningen opstellen en/of controleren je als muziek in de oren? Dan is de deeltijdopleiding Accountancy, die je handig combineert met je privéleven, echt iets voor jou.

Over de opleiding Accountancy deeltijd

Als accountant ben je een belangrijke gesprekspartner voor bedrijven en organisaties. Je stelt bijvoorbeeld de financiele overzichten op voor de organisatie en brengt adviezen uit om de organisatie financieel gezond te houden. Aan de hand van cijfers zie je welke volgende financiële stap een onderneming kan maken en wanneer investeringen gedaan moeten worden. In deze deeltijdopleiding is je werk een serieuze component. Wat je leert, pas je direct toe op je werkplek. Ideaal voor wanneer je werk, leren en privé wilt combineren.

Waarom de deeltijdopleiding Accountancy?

 • Je studeert plaats- en tijdonafhankelijk: kies zelf waar, hoe en wanneer je bijeenkomsten volgt.
 • Naadloze aansluiting tussen theorie en praktijk.
 • De opleiding is persoonlijk: we weten wat er bij je leeft.
 • Leer vanuit verschillende invalshoeken naar je werk te kijken, doordat je met verschillende disciplines in de groep zit.

 

Wat ga je leren?

Door te werken in leeruitkomsten van een half jaar, maken we de aansluiting tussen theorie en praktijk gemakkelijker. Je leert kennis- en vaardigheidselementen als Audit & Assurance, Bedrijfseconomie, Budgetteren en administreren, Enterprise Resource Planning (ERP), Fiscale advisering, Ondernemingsrecht, Onderzoeksvaardigheden en Effectief adviseren.

 • Je adviseert het management gevraagd en ongevraagd over financiële zaken.
 • Je verzorgt diverse aangiftes.
 • Je stelt financiële rapportages op en/of beoordeelt ze.
 • Je onderscheidt je met skills waarvan de focus ligt op technologie, entrepreneurship en creativiteit.
 • Je kijkt met een strategische bril naar de context waarin je organisatie zich bevindt.
 

Deeltijd Accountancy studeer je bij Fontys Pro Economie

 

Hoe ziet je week eruit?

 • Eén keer per week naar de Fontyscampus: op maandagmiddag en -avond voor ontmoetingen met je studiecoach, tutor en vakexperts en verdieping met je studiegenoten.
 • Persoonlijke, interactieve bijeenkomsten.
 • Je definieert zelf opdrachten waar je onder begeleiding aan werkt en die aansluiten bij jouw werkomgeving.
 • We hebben een aanbod dat bestaat uit zowel fysiek onderwijs als een digitale leeromgeving.
 • Wil jij je diploma in 4 jaar halen, dan moet je ongeveer 15-20 uur per week aan je opleiding besteden (afhankelijk van je werkervaring en -context). Heb je meer werkervaring- of opleidingservaring? Dan is er een mogelijkheid om versneld de opleiding te doorlopen.
 • De bacheloropleiding bestaat uit een propedeuse van 60 studiepunten en een hoofdfase van 180 studiepunten.
 
 

Toelatingseisen

Cultuur & Maatschappij

Instroombaar met ec of m&o of be + wiA of wiB

Economie & Maatschappij

Direct instroombaar

Natuur & Gezondheid

Instroombaar met ec of m&o of be

Natuur & Techniek

Direct instroombaar

Cultuur & Maatschappij

Direct instroombaar

Economie & Maatschappij

Direct instroombaar

Natuur & Gezondheid

Direct instroombaar

Natuur & Techniek

Direct instroombaar

Mbo

Met een mbo-diploma (niveau 4) word je toegelaten tot deze hbo-opleiding.

Met een associate degree diploma (niveau 5) word je toegelaten tot deze bacheloropleiding.

Met een afgeronde associate degree Accountancy kun je zelfs instromen in jaar 2 of 3 van deze bacheloropleiding Accountancy. Je hoeft in dat geval nog maar 120-150 studiepunten van de bachelor te halen om ook je bachelordiploma te bemachtigen.

Eén vak niet in jouw pakket? 
Heb je een havo- of vwo-diploma maar mis je een vak om aan de vooropleidingseisen te voldoen? Dan heb je bij Fontys de kans om alsnog te worden toegelaten bij de opleiding van jouw keuze door het behalen van een toelatingstoets.

Niet de juiste vooropleiding?  
Wil je starten met een Fontys-opleiding, maar heb je geen havo-, vwo- of mbo niveau 4-diploma en ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je toelating aanvragen middels het toelatingsonderzoek 21+.   

Buitenlands diploma
Ben je in het bezit van een buitenlands diploma? Dan geldt als voorwaarde dat dit aan de Nederlandse normen voldoet. Daarnaast moet je over voldoende kennis van de Nederlandse taal beschikken. Neem contact met ons op om je diploma te laten waarderen. Contactgegevens vind je onderaan deze pagina.

 

Placeholder for Fontys video
“Kom gerust bij onze opleiding kijken voordat je een studiekeuze maakt. We ontmoeten je graag tijdens een (online) voorlichting of neem contact met ons op.”

 

Opbouw

Propedeuse - 60 studiepunten
Iedere onderwijsperiode (vaak een half jaar) kies je op basis van jouw werkcontext en leerambities een passende leeruitkomst. Deze leeruitkomst beschrijft wat je aan het eind van deze periode inhoudelijk wilt aantonen. Dat doe je aan de hand van één of meerdere beroepsproducten. Afhankelijk van wat je gaat aantonen, maak je gebruik van meerdere kennis- en vaardigheidselementen en een actueel economisch thema die jou inhoudelijke verdieping bieden. Een studiecoach, een tutor en vakexperts begeleiden je hierbij en je wordt beoordeeld door assessoren.
Hoofdfase - 180 studiepunten
Iedere onderwijsperiode kies je een leeruitkomst die het beste past bij jouw leerambitie en werksituatie. Daarbinnen bepaal je kennis en vaardigheden je nog bij nodig hebt. Jij definieert zelf hoe jij deze leeruitkomst aantoont. Op deze manier bouw je dus je eigen studie op maat, zodanig dat je aansluit bij vraagstukken binnen jouw werkomgeving en waarmee je voldoet aan de eisen voor het diploma. Een studiecoach, een tutor en vakexperts begeleiden je hierbij en je wordt beoordeeld door assessoren. Ook leer je van je medestudenten die in verschillende disciplines werkzaam zijn.
 
 

Werk/stage

Tijdens deze opleiding hoef je geen stage te lopen. 

De arbeidsmarkt ziet er gunstig uit voor afgestudeerden van deze opleiding en de vraag naar financiële professionals op hbo-niveau is groot. 

 • Als je bent afgestudeerd, kun je aan de slag bij een openbaar accountant, bij een overheidsaccountant of accountant in business.
 • Je kunt gaan werken voor de overheid of een interne accountantsafdeling van een (grote) onderneming, instelling.
 • Misschien heb je de ambitie om je eigen administratiekantoor te beginnen.
 • Je kunt doorgroeien naar de functie van bijvoorbeeld Chief Financial Officer of financieel directeur van een onderneming.
 

 

Agenda

Er zijn op dit moment geen activiteiten gepland voor deze opleiding. Wil je toch graag langskomen of heb je een vraag? Neem dan contact met ons op.

Meer weten over de opleiding Accountancy

 • Wil je graag meer weten over de inhoud van de opleiding? Stuur een mail naar de Studentdesk, zodat iemand contact met je kan opnemen.

 • Ben je benieuwd hoe de opleiding is en/of hoe studeren in deeltijd gaat? Mail of Whatsapp dan met Mazy, student Accountancy.

Wil je weten hoeveel collegegeld je dient te betalen voor deze opleiding? Raadpleeg dan de collegegeldmeter. Hier staat ook meer informatie over betaling collegegeld door je werkgever of een ander.

Lees meer over subsidieregelingen:

- Leven Lang Leren Krediet

- Beurzen voor leraren

- Subsidieregeling tweede lerarenopleiding

  Stap 1: Je meldt je - uiterlijk 31 augustus - aan via Studielink.
  Raadpleeg regelmatig je berichten in je Studielink - dashboard.

  Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas inschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.

  Start je in februari met je studie?
  Stroom je tussentijds in of kies je voor een opleiding met een instroom in februari, dan vindt incasso van je collegegeld plaats op of rond de 25ste van de maand. Dit is afhankelijk van de verwerkingstijd na je inschrijving. Ook hier geldt dat de laatste incasso plaatsvindt op of rond 25 juni. Zowel bij betaling ineens of in termijnen ontvang je voorafgaand aan elke incasso een bericht waarin je wordt geïnformeerd over de incassodatum.

  Stap 2: Je mag de Studiekeuzecheck doen.
  De Studiekeuzecheck voor bachelors en associate degrees in deeltijd en masters voltijd en deeltijd is niet verplicht. Wil je dit wel, dan kun je dat aangeven in Studielink.

  De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys

  Stap 3: je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf half mei in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail.
  De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 september.  

  Meer informatie over je collegegeld vind je hier.