Student Lara over de lerarenopleiding Gezondheidszorg & Welzijn (voltijd)

‘Bij deze opleiding mag je in verschillende vakgebieden lesgeven’

Lara van Roij 
Student Leraar Gezondheidszorg & Welzijn bachelor voltijd  


Waarom heb je voor de opleiding leraar Gezondheidszorg & Welzijn gekozen?  
“Ik ben opgeleid tot schoonheidsspecialiste. Dat vak vind ik zo leuk dat ik zowel de praktijk als theorie aan anderen wil overbrengen. Ik ben op ontdekking gegaan naar de mogelijkheden voor het geven van dit vak en kwam bij de opleiding leraar Gezondheidszorg & Welzijn terecht. Bij deze opleiding mag je in verschillende vakgebieden lesgeven. Van zorg en welzijn tot facilitaire dienstverlening en horeca. In Tilburg staat de opleiding goed aangeschreven, dus ik ben blij met mijn keuze voor Fontys.” 

Wat is voor jou tot nu een hoogtepunt in je studie?  
“Dat zijn de vele leuke activiteiten die ze vanuit Fontys naast de studie organiseren. Al deze activiteiten zorgen ervoor dat we een band opbouwen met klasgenoten onderling, maar ook dat we kennismaken met het vak zorg & welzijn. Aan het begin van het eerste jaar is er een week vol activiteiten waarin we gaan bowlen, samen een terrasje pakken of een wereldkeuken organiseren in ons praktijklokaal. Iedereen kookt of bakt iets lekkers van verschillende culturele achtergronden. Het leuke daarvan is dat je elkaar beter leert kennen, maar ook al praktijkervaring opdoet. Bij deze opleiding staat de theorie dichtbij de praktijk.” 

Op welke manier laat Fontys jou je talenten optimaal ontwikkelen?  
“De theorie die je op school krijgt, kun je gelijk toepassen in de praktijk. Dat zorgt ervoor dat je zelfverzekerd aan je stage begint. Doordat de stageplek een academische opleidingsschool is, leer je ook veel theoretische kennis tijdens je stage. Hierdoor blijf je jezelf ontwikkelen. Je wordt constant gedreven in: wat heb je gedaan? Hoe heb je dat gedaan? Wat ging er goed? Wat ging er minder goed? Je wordt uitgedaagd om te reflecteren en daardoor doormaak je een mooie groei tijdens de opleiding.” 

Hoe wil jij straks het verschil maken in het onderwijs?  
“Ik wil als docent mijn enthousiasme voor het vak overbrengen aan leerlingen en ervoor zorgen dat ze met plezier naar school gaan. Dat leerlingen zich veilig voelen in de klas en zich kunnen ontwikkelen. Ik ben ervan overtuigd dat actieve werkvormen daar goed bij aansluiten. Tijdens mijn stage heb ik bijvoorbeeld een bewegingsactiviteit met leerlingen gedaan. Door vijf minuten even niet bezig te zijn met de lesstof en totaal iets anders te doen zoals bewegen, stijgt de concentratieboog van leerlingen enorm. Dat maakt indruk op ze!” 

Wat voor tips heb je voor studenten die deze opleiding willen gaan doen?
“Oriënteer je goed! Dit is een brede opleiding waarbij je elke periode een ander vak volgt. Van natuurwetenschappen tot professionele zorgverlening, dat is een wereld van verschil. Het voordeel is dat de opleiding daardoor heel divers is. Spreekt een vak je minder aan, dan hoef je er slechts een periode aan te werken. Houd dat in je achterhoofd. Bedenk goed wat er allemaal bij komt kijken als je leraar wil worden. Laat je goed informeren en stel vragen aan leraren, zij kunnen je er alles over vertellen!”   

Student Lara

Lara studeert Leraar Gezondheidszorg & Welzijn voltijd in Tilburg.

ga naar leraar gezondheidszorg & welzijn (voltijd)