Student Jasper over de lerarenopleiding Maatschappijleer (voltijd)

‘Bij Fontys ligt de nadruk op de rol van student naar docent’ 

Jasper Wouters 
Student Leraar Maatschappijleer bachelor voltijd  


Waarom heb je voor de opleiding leraar Maatschappijleer gekozen?  

“Ik heb altijd al interesse in de maatschappij, en bij voorkeur in de politiek. Veel vrienden van mij ook en via social media blijf ik van alles op de hoogte. Tijdens mijn stage op de personeelsafdeling van een mbo-opleiding vond ik het vooral heel interessant hoe leuk de docenten over hun vak praten. Het idee om iets in het docentschap te gaan doen had ik al langer, maar de gesprekken in de docentenkamer hebben mij daarvan nog extra overtuigd.” 

Wat is voor jou tot nu een hoogtepunt in je studie?  

“Mijn eerste stage, dan ga je alle theorie toepassen in de praktijk. Pas dan zie je hoeveel je wel niet geleerd hebt. Bij Fontys ligt de nadruk op de rol van student naar docent. Het zijn de kleine dingen die enorm veel indruk maken, zoals de eerste keer dat een leerling je aanspreekt met ‘meneer’. Maar ook de verschillende werkvormen die je in de klas kunt toepassen, het is mooi als je daarmee resultaten boekt.” 

Op welke manier laat Fontys jou je talenten optimaal ontwikkelen?  
“Fontys streeft ernaar om studenten op te leiden naar autonome docenten, met een eigen stijl en manier van lesgeven. Alle theorieën worden je aangereikt, maar je mag zelf ontdekken hoe je deze in de praktijk wilt inzetten. Dat werkt voor mij heel fijn! Een voorbeeld hiervan: het bekende ‘vinger opsteken bij een vraag’ is een werkvorm die niet zo goed bij mijn manier van lesgeven past. Ik vind het veel fijner om van tevoren aan te geven dat ik de leerlingen tijdens de les een vraag stel, ik wijs een leerling aan en die mag de vraag beantwoorden. Zo ontwikkel je je eigen manier van lesgeven.” 

Hoe wil jij straks het verschil maken in het onderwijs?  

“Dat heb ik laatst ontdekt tijdens een gastcollege van een politicus. Hierbij werd de nadruk gelegd hoe niet vanzelfsprekend onze democratie eigenlijk is. Ik wil het verschil maken in het onderwijs door het belang van de democratie meer aandacht geven. Vorige week vroeg een leerling waarom ik zo graag het vak maatschappijleer wil geven? Het is niet altijd duidelijk waarom ze dit vak krijgen en wat het belang van een democratie is. Daar wil ik tijdens mijn lessen meer bij stilstaan.” 

Wat voor tips heb je voor studenten die deze opleiding willen gaan doen?
“Wanneer je het vak heel erg interessant vindt maar nog twijfelt of het lesgeven bij je past, dan hoef je je daar geen zorgen over te maken. Fontys verzorgt lessen waarin je jezelf als docent ontwikkelt. Daarnaast volg je de opleiding op je eigen tempo. Lukt het je niet om gelijk een gehele les te verzorgen, maar wil je liever enkel een opdracht uitleggen aan leerlingen, dan is dat ook goed. Een vak leuk vinden en ‘lesgeven’ is iets compleet anders, daarin moet je groeien en daarin word je vanuit de opleiding heel goed begeleid.” 

Student Jasper

Jasper studeert Leraar Maatschappijleer voltijd in Tilburg.

ga naar leraar maatschappijleer (voltijd)