Over Process & Business Innovation
Ondernemerschap en innovatie zijn nodig om – als maatschappij, economie, keten of individueel bedrijf – een antwoord te hebben op duurzame maatschappelijke ontwikkelingen (sociaal, technologisch, economisch, ecologisch, politiek). Om deze antwoorden te vinden zet de EU nadrukkelijk in op innovatie, kennis en ondernemerschap in relatie tot duurzame ontwikkeling .1Ondernemerschap in combinatie met investeringen in innovatie biedt ondernemingen kansen om zich te onderscheiden, klanten te binden en nieuwe markten te betreden, groei te realiseren en de winstgevendheid te verbeteren. Dit alles binnen de ecologische grenzen en mogelijkheden. Dit kan door nieuwe circulaire producten te ontwikkelen, het toepassen van nieuwe technologie en processen, of door andere organisatievormen en businessmodellen.
Het lectoraat onderzoekt op welke wijze bedrijven uit de maakindustrie richting geven aan ondernemerschap, innovatie enduurzaam circulair business development. Hierbij gaat de aandacht in het bijzonder uit naar innovatie enbusiness developmentbinnen het mkb/familiebedrijf en naar samenwerking tussen bedrijven bij RD&E.
Technologische innovatie
In de maakindustrie komt innovatie vaak tot stand via technologische vernieuwing. Innovatieve technologische ontwikkelingen (zoals 3D-printen, industriële en logistieke robotica, lichtgewicht construeren, smart materials) en verdergaande digitalisering bieden mogelijkheden om werkprocessen en de besturing daarvan verder te optimaliseren en de productiviteit verder te verbeteren. Hierbij spelen vraagstukken op het grensvlak met andere instituten binnen Fontys Technologie en Innovatie en met name met het lectoraat Smart Manufacturing een rol.
Sociale Innovatie
De adoptie van nieuwe (productie)technologie in bedrijven vraagt om een zorgvuldige inpassing – en vaak ook aanpassing – van werkprocessen, procesbesturing en informatievoorziening. Daarnaast worstelen bedrijven met vragen op het gebied van organisatie,(circular) business modeling, financiering en HRM.
Het lectoraat voert onderzoek uit naar (technisch) bedrijfskundige vraagstukken rond de adoptie van nieuwe technologie en digitalisering in bedrijven en ketens. Tevens onderzoekt het lectoraat daarbij het verandervermogen van de organisatie en haar ketenpartners. Daarmee sluit het lectoraat nauw aan bij het onderzoek van de lectoraten en SIGs van FH Engineering en FH TNW waar het accent meer ligt op de technologie zelf.
Laagdrempelige en toegankelijke ontwikkeling
Specifieke aandacht gaat hierbij uit naar (mkb)-ondernemingen die ‘voor hun gevoel’ nog ver af staan van de Smart Industry agenda. Veel bedrijven, stroomafwaarts in de toeleveringsketen, zien digitalisering, big data, VR, digital twin,additive manufacturing, circulair en duurzaam produceren als ontwikkelingen waar zij op korte termijn niet veel mee te maken zullen krijgen en ook de middelen en motivatie niet hebben om daar in te investeren.
Het is in het belang van deze bedrijven en de maakindustrie als geheel om deze technologische en sociale ontwikkelingen meer laagdrempelig toegankelijk te maken en deze bedrijven te ondersteunen bij de vertaalslag naar hun – vaak minder high-tech – context. Daarbij gaat het niet per se om de technologie zelf maar vooral om organisatorische en financieel-economische vraagstukken.
1] Europe 2020, A European Strategy for Smart, Sustainable and Inclusive Growth