Sprint naar content
Project

De operatiekamer van de toekomst

Met dit onderzoeksproject proberen we een beeld te creƫren van de manier waarop we gaan leren en werken in de perioperatieve context over 10 jaar.

De operatiekamer kenmerkt zich als een hoogcomplexe en hoogtechnologische omgeving, waarin de ontwikkelingen elkaar in rap tempo opvolgen. Denk aan robots, computers, automatisering en kunstmatige intelligentie (AI). Niet alleen moeten de operatiekamers anders worden ingericht vanwege deze veranderingen, maar ook de manier waarop mensen werken moet veranderen. Zorgprofessionals moeten deze nieuwe technologieƫn leren kennen en kunnen gebruiken in hun werk. Dit vraagt om verschillende vaardigheden. Aan het onderwijs de taak toekomstige zorgprofessionals hierop voor te bereiden. Helaas brengt de schaarste aan gespecialiseerde zorgprofessionals een uitdaging met zich mee wat betreft de wijze waarop de operatieve zorg toekomstbestendig en duurzaam kan worden ingericht, los van de toegenomen zorgvraag als gevolg van een vergrijzende populatie.

Resultaten

Door met toegepast en praktijkgericht onderzoek de brug te slaan tussen onderwijs en de beroepspraktijk, hopen we de problemen in de operatieve zorg beter aan te kunnen pakken.

Aanpak

Het onderzoeksproject kent meerdere werkpakketten die los van elkaar, maar ook in samenhang met elkaar, worden uitgewerkt:

  • Ontwikkeling van een hybride leerwerkomgeving op basis van technologische innovaties;
  • Ontwikkeling van een competentieprofiel voor toekomstbestendige en duurzaam inzetbare (operatieve) zorgprofessionals;
  • Ontwikkeling en doelmatig gebruik van (digitale) leermiddelen en highfidelity simulatieonderwijs in de (operatieve) zorgcontext.


Hiermee richt het onderzoek zich niet alleen op het opleiden van het aanstormt talent van zorgprofessionals, maar ook op het behoud van zorgprofessionals. Toekomstbestendigheid en duurzame inzetbaarheid zijn het uitgangspunt bij het ontwikkelen van de leerwerkomgeving van de toekomst. 

Partners

Het onderzoek is gepositioneerd in de Brainport regio. Door participatie binnen het Eindhoven MedTech Innovation Centre (e/MTIC) ontstaat een sterke samenwerking tussen het Maxima MC, het Catharina Ziekenhuis, Philips en de Technische Universiteit Eindhoven. Door deze samenwerking ontstaat er een automatische verbinding tussen ontwikkelaars van technologie en de eindgebruiker, opdat alle partijen hiervan profiteren.

Betrokken onderzoekers

Rick van Loon (senior-onderzoeker en projectleider), Joost Habraken (junior-onderzoeker), Marie-Anne Vermeulen (junior-onderzoeker)


Contact

Foto van persoon

Dr. F.H.J. (Rick) van Loon

Docent-onderzoeker