Sprint naar content
Lectoraat van Creatieve economie / Duurzaamheid en circulariteit / Gezonde en inclusieve samenleving / Enabling technologies / Toekomst van leren

Circulaire transitie

Het lectoraat Circulaire Transitie is onderdeel van het Centre of expertise for Sustainable & Circular Transitions. Het richt zich met name op het verbinden van bestaande lectoraten in het technisch, economische en sociale domein op het gebied van circulaire economie en de energietransitie.

Over het lectoraat

De focus van het lectoraat is om praktijkgericht te onderzoek naar maatschappelijk inclusieve oplossingen voor circulaire transities van de MKB maakindustrie en gemeentes in de Fontys regio’s. Daarnaast zullen interdisciplinaire onderzoeksmethoden voor circulaire transities ontwikkeld worden, voortbouwend op multidisciplinair onderzoek. Ook kennisontwikkeling en actualisering van het onderwijsaanbod van Fontys-opleidingen en kennisontwikkeling ter professionalisering van docenten op het gebied van circulaire transities spelen een belangrijke rol. Tenslotte gaat het lectoraat aan de slag met het verspreiden van kennis over circulaire transities door middel van publicaties, lezingen en workshops etc. in het kennisdomein. Het lectoraat wil op deze manier bijdragen aan maatschappelijk inclusieve innovaties voor de circulaire- en energietransitie in Noord-Brabant middels interdisciplinair onderzoek.

Podcast

"Meer geven, dan nemen" Hoe gaat dat is zijn werk? De transitie van wegwerp naar herbruikbare voedselverpakkingen, hoe wordt hier aan gewerkt? Yvonne van Lith gaat in gesprek met de betrokken stakeholders. Podcast #14 is onderdeel van podcast serie 'De Circulaire Sprong'.

Bijzonder aan het Lectoraat Circulaire Transities is dat het een multidisciplinair team is, waarmee met een sociale, economische én technische bril naar maatschappelijke vraagstukken gekeken kan worden. Doel is om vragen over energietransitie, sociale innovatie en circulaire economie samen met netwerken van ondernemers, burgers en overheden te analyseren en van antwoorden te voorzien. Ook wil het lectoraat hybride leeromgevingen creëren, waar enthousiaste studenten en docenten mee kunnen denken en nieuwe oplossingen en adviezen ontwerpen en daarmee lokaal maatwerk bieden. Het idee is dat ondernemers, burgers en overheden en onderzoekers ook de weg weten te weten naar deze ‘living labs’, zodat kennis en ideeën gebundeld kunnen worden. Kernvraag is welke factoren helpend en welke belemmerend zijn bij circulaire transities.


Onderzoeksprojecten

 • Daar Brandt Nog Licht

  Door een nauwe, Brabant-brede samenwerking meer en beter gekwalificeerde mensen opleiden voor de energietransitie.


  Status
  Lopend
 • Transitiehubs Energie

  Het ontwikkelen van fysieke plekken waar deskundigen en bedrijven samenkomen om problemen op te lossen.


  Status
  Lopend
 • De Circulaire Sprong

  Fontys en Avans combineren met kennis en kunde op het gebied van technologie, gedrag en economie om zo de transitie naar een circulaire economie te versnellen.


  Status
  Lopend
 • Toekomstbestendige zonnepanelen

  Onderzocht wordt welke innovatieve business modellen nodig zijn om de zonnepanelensector te verduurzamen en materialen te recyclen


  Status
  Afgerond
 • RETOUR

  Het recyclen van consumentenproducten – zoals karpetten- is een belangrijke stap in de transitie naar een circulaire economie.


  Status
  Afgerond


Lector a.i.

Foto van persoon

Dr. C.J. (Cees-Jan) Pen

Lector De ondernemende regio

Dr. Cees-Jan Pen werkt al jaren op het grensvlak van economisch onderzoek en praktijk en streeft ernaar bruggen te slaan tussen beide werelden. Hij houdt zich bezig met vitale binnensteden, transformatie, herbestemming en leegstand. 


Kennisteam

Foto van persoon

Dr. Y.A. (Yvonne) van Lith

Docent-onderzoeker

Foto van persoon

A.T.A.M. (Jeske) Nederstigt

Onderzoeker

Jeroen hairwassers

J. (Jeroen) Hairwassers

Docent-onderzoeker

Foto van persoon

dr. J.H. (Jos) Pieterse

Docent-onderzoeker

Foto van persoon

M.C. (Martin) van Bendegom

Onderzoeker


Publicaties

  Nieuwsgierig naar publicaties van vóór 2024? Bekijk ze hier!

  Contact

  Foto van persoon

  Dr. C.J. (Cees-Jan) Pen

  Lector De ondernemende regio