Sprint naar content
Project

De Circulaire Sprong

De Circulaire Sprong is een onderzoeksproject van de hogescholen Fontys en Avans. In dit project werken het Fontys Centre of Expertise for Sustainable & Circular Transition (CoE-SCT) en het Centre of Expertise Brede Welvaart & Nieuw Ondernemerschap (BWNO). Samen werken we aan een circulaire economie in de Brabantse regio.

Onderdeel van:

Wat houdt het project in?

We combineren met kennis en kunde op het gebied van technologie, gedrag en economie om zo de transitie naar een circulaire economie te versnellen. Dat doen de hogescholen niet alleen maar met de partners Brainport Smart District/Brainport Development en Midpoint Brabant. Samen zetten we Living Labs op, fysieke locaties waar praktijk, onderzoek en onderwijs bij elkaar komen. Bij de start van het project waren de Living Labs van Fontys Bouw & Infra in Helmond en Textielketens in Tilburg al actief. Avans heeft daar de projecten Circular Cotton Cascade, Urban Living Lab Breda, Plaats de Kleine Aarde en Circulaire Accounting in de Bouw ingebracht.

Projectdoelstelling

Nederland heeft als strategische doelstelling om in 2050 een 100% circulaire economie te zijn. Wat dat precies is, weten we niet en moet verder onderzocht en uitgeprobeerd worden. Wat we wel weten is dat voor die circulaire economie producten anders vormgegeven, verkocht en (her)gebruikt moeten worden en dat we daarvoor ook weer processen anders moeten vormgeven en organiseren. Veel bedrijven, grote en mkb, moeten hiervoor de kennis en netwerken nog ontwikkelen. Met De Circulaire Sprong richten we ons op het midden-en kleinbedrijf (mkb). Zuid-Nederland is innovatieve industriƫle regio en kent ook veel intensieve landbouwbedrijven. De regio heeft daarom een bovengemiddelde opgave om circulair te worden, en is gelukkig ook sterk georganiseerd om deze op te pakken.

Periode

Het project loopt van 1 december 2021 t/m 30 november 2025.

Projectwebsite

Aangezien dit een samenwerking is van Fontys en Avans is er een externe website voor het project. Ben je benieuwd naar het laatste nieuws, bekijk het dan hier.

Podcast / video/ afbeelding

[Weghalen wat niet van toepassing is]

Luister onze podcast over het Circulaire Sprong project.


Contact

Foto van persoon

Dr. C.J. (Cees-Jan) Pen

Lector De ondernemende regio