Talentgericht onderwijs bij Fontys

Talentgericht onderwijs, wat betekent het nou eigenlijk? Fontys ondersteunt studenten bij het ontdekken van hun talenten en het profileren binnen hun beroepsopleiding. Met meer regie en keuzevrijheid nemen studenten de leiding, leren van hun keuzes en vinden een persoonlijke weg die past bij hun behoeftes en mogelijkheden in onze talentgerichte onderwijsomgeving. Dus dan is de belangrijkste vraag: hoe gaan we er samen voor zorgen dat ons onderwijs en onze organisatie zo ingericht wordt dat we in deze veranderingen mee kunnen bewegen?

Hoe doen we dat?

Het bevorderen van leren en werken over opleidingsgrenzen heen vereist samenwerking binnen Fontys als een netwerkorganisatie die over grenzen heen kijkt en handelt. We leggen verbindingen tussen onderwijs en onderzoek, theorie en praktijk, evenals tussen Fontys en het werkveld.

Stap voor stap, gezamenlijk met oog voor ieders talent, bewegen we naar een steeds talentgerichter onderwijssysteem. We richten ons onderwijs op een zodanige manier in dat de ondersteunende processen en systemen hierbij faciliteren en aansluiten. Aangezien het startpunt voor iedereen verschillend is, zullen de stappen die elke opleiding en elk instituut zet ook verschillend zijn. Tegelijkertijd is het doel voor iedereen hetzelfde: talentgericht onderwijs.

Kader Talentgericht Onderwijs

Basisafspraken en uitgangspunten voor de vormgeving van onderwijs, gekoppeld aan uitgangspunten voor leren, de wet- en regelgeving en het NVAO-kader.

Bekijk hier het kader

Kader toetskwaliteit

Geeft richtlijnen voor de formulering van goede leeruitkomsten, de ontwikkeling van passende onderwijsactiviteiten én de vormgeving van toetsing bij talengericht onderwijs van Fontys.

Bekijk hier het kader toetskwaliteit

Handreikingen en protocollen
Bij Fontys kiezen we voor talentgericht onderwijs. Dit betekent onderwijseenheden van 15 of 30 studiepunten. Leren gaat niet in een rechte lijn. Elke student komt tijdens de studie bepaalde stappen meerdere keren tegen. En die stappen zet een student niet alleen. Er zijn altijd docenten, begeleiders in het werkveld en medestudenten om te coachen en ondersteunen.

Aan de slag

Als je met je team concreet aan de slag wil met talentgericht onderwijs, vind je hier praktische voorbeelden, tools, handreikingen, veelgestelde vragen en verdiepende literatuur.

Nieuws en voorbeelden

Nieuws rondom talentgericht

Tools en ontwikkel jezelf aanbod

Ontwikkel jezelf

Leren en ontwikkelen als medewerker

Dienst P&O
Support en netwerken binnen Fontys

Fontys Netwerk Onderwijsinnovatie

Vanuit de behoefte om in deze verandering samen te kunnen leren en werken, hebben we het netwerk Onderwijsinnovatie opgericht. Dit netwerk biedt ondersteuning voor het implementeren van TGO aan multi-stakeholder ontwerpteams in de instituten; adviseren, inspireren docenten en management om richting te geven.

Lees meer over dit netwerk

Vacature netwerk Onderwijsinnovatie

Ben jij de verbinder die de onderwijskundige expertise en ervaring vanuit jouw eigen instituut meeneemt om zo andere instituten te helpen bij een constructieve en succesvolle implementatie van Talentgericht Onderwijs?

Bekijk hier de vacature
Fontys kent ook diverse netwerken die zich richten op verschillende onderwijsthema's en rollen
Placeholder for Fontys video
Alleen door samen te werken en te leren kunnen we écht het verschil maken voor onze studenten, het werkveld en onszelf als organisatie. Over grenzen van opleidingen, instituten, diensten en de buitenwereld heen.
Veelgestelde vragen & antwoorden Talentgericht onderwijs

Heb je nog een vraag?

Heb je nog een vraag of wil je reageren op de informatie, dan kun je terecht bij het Onderwijsinnovatienetwerk. Dit kan via onderstaand formulier.