Sprint naar content

Algemene informatie

Heb je een havo of vwo-diploma maar voldoe je niet aan de vooropleidingseisen? Dan heb je bij Fontys de mogelijkheid om toegelaten te worden door het maken van één of meerdere toelatingstoetsen. De toelatingstoetsen zijn op havo-5 eindexamen niveau. Bij het succesvol behalen van de toets krijg je een certificaat, waarmee je alsnog toelaatbaar bent voor de opleiding van jouw keuze.

Kijk voor de toelatingseisen op de website van de opleiding die je wilt gaan volgen. Let op: voor een aantal opleidingen gelden afwijkende toelatingsprocedures zoals bij de PABO of aanvullende eisen zoals bij Sportkunde, Kunsten en ALO.


Wil je weten wat de toelatingseisen zijn bij jouw opleiding? Check het via onderstaande knop!Kosten

De kosten zijn € 65,- per toelatingstoets. Bij afmelding na betaling is geen restitutie mogelijk. Je kunt vanaf drie weken voor de toets betalen. Uiterlijk één week voor de toets dient het volledige bedrag door ons te zijn ontvangen, anders kan je helaas niet deelnemen. De betaalinstructie staat in de e-mail die je na je aanmelding ontvangt.

Wanneer moet je een toelatingstoets doen?

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Via de onderstaande knop vind je meer algemene informatie.


Voorbereiding op de toetsen

Als je weet welke toetsen je moet behalen om toegelaten te worden tot de opleiding van jouw keuze dan kun je je gaan voorbereiden. Hier vind je per toets informatie over de inhoud van de toelatingstoetsen en hoe je je kunt voorbereiden. Daarnaast vind je op onderstaande websites ook zeer nuttige informatie over de toetsen:


NB: We raden je aan de stof grondig voor te bereiden, eventueel met hulp of bijles en daar ook voldoende tijd voor te nemen. Een ‘paar weken’ is doorgaans niet voldoende voor het bijspijkeren van de gemiste stof van een aantal schooljaren.

Uitslag en geldigheid

Binnen vijftien werkdagen na afname van de toets(en) wordt de uitslag per mail bekend gemaakt. Per toets ontvang je een certificaat. Dit bewijs is 4 jaar geldig.


Inzage in je toets?

Wil je inzage in je toets hebben dan dien je dit tijdig kenbaar te maken (zie 'toetsmomenten'). In de uitslag mail staat meer informatie over hoe je je kunt aanmelden voor de inzage. Je mag jouw toets alleen inzien als je een onvoldoende behaald hebt. Tijdens de inzage kun je alleen het gemaakte werk inzien en er mogen geen aantekeningen of foto’s worden gemaakt. Legitimatie is verplicht en je mag niet worden vergezeld door derden.

Herkansingsmogelijkheid

Je hebt 1 herkansingsmogelijkheid per studiejaar (de datum is afhankelijk van de toets die je wilt herkansen).


Functiebeperking

Denk je in aanmerking te komen voor een bijzondere voorziening om de toets te kunnen maken (bijvoorbeeld vanwege dyslexie), dan kun je dit aangeven bij de inschrijving voor een toelatingstoets. Mail uiterlijk 2 weken voor de toetsafname naar info@toelatingstoetsen.nl om welke voorziening het gaat. Je ontvangt daarna een mail met verdere instructies.


Samenwerking hogescholen

Fontys heeft een samenwerkingsverband met NHL Stenden hogeschool (NHLS) in Leeuwarden, van Hall Larenstein (VHL) in Leeuwarden) en de Hanzehogeschool (Hanze) in Groningen. Er is een verdeling welke hogeschool welke toets maakt en nakijkt. De toetsen worden op papier op locatie afgenomen. Bij aanmelding maak je de keuze op welke locatie je de toets wilt gaan maken. Dit mag een andere hogeschool zijn, dan waar je gaat studeren. De resultaten van de afgenomen toets zijn bij alle 4 de hogescholen geldig.