Sprint naar content

Toelatingstoetsen havo/vwo

Heb je een havo of vwo-diploma maar voldoe je niet aan de toelatingseisen? Dan heb je bij Fontys de mogelijkheid om toegelaten te worden door het maken van één of meerdere toelatingstoetsen. De toelatingstoetsen zijn op havo-5 eindexamen niveau. Bij het succesvol behalen van de toets ben je alsnog toelaatbaar voor de opleiding van jouw keuze.

Kijk voor de toelatingseisen op de website van de opleiding die je wilt gaan volgen. Let op: voor een aantal opleidingen gelden afwijkende toelatingsprocedures zoals bij de PABO óf aanvullende eisen zoals bij Sportkunde, Kunsten en ALO. Wil je weten wat de toelatingseisen zijn bij jouw opleiding? Check het via onderstaande knop!

Naar opleidingszoeker

Wanneer moet je een toelatingstoets doen?

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Voorbereiding

Als je weet welke toetsen je moet behalen, om toegelaten te worden tot de opleiding van jouw keuze, dan kun je je gaan voorbereiden. Hieronder vind je enkele websites met zeer nuttige informatie over de toetsen:

 • www.examenbundel.nl
 • www.kennisnet.nl
 • www.havovwo.nl
 • www.alleexamens.nl
 • www.osacademie.nl (voor leerondersteuning bij (bedrijfs)economie)


Hieronder vind je per vak informatie over de inhoud van de toelatingstoetsen en hoe je je kunt voorbereiden. Het niveau van de toetsen ligt op havo-5 eindexamen niveau.

NB: We raden je aan de stof grondig voor te bereiden, eventueel met hulp of bijles en daar ook voldoende tijd voor te nemen. Een ‘paar weken’ is doorgaans niet voldoende voor het bijspijkeren van de gemiste stof van een aantal schooljaren.

Klik op de knop om de voorbereidingsstof in te zien voor Bedrijfseconomie:

Voorbereidingsstof: Bedrijfseconomie

Klik op de knop om de voorbereidingsstof in te zien voor Biologie:

Voorbereidingsstof: Biologie

Klik op de knop om de voorbereidingsstof in te zien voor Duits:

Voorbereidingsstof: Duits

Klik op de knop om de voorbereidingsstof in te zien voor Economie:

Voorbereidingsstof: Economie

Klik op de knop om de voorbereidingsstof in te zien voor Frans:

Voorbereidingsstof: Frans

Klik op de knop om de voorbereidingsstof in te zien voor Maatschappijleer:

Voorbereidingsstof: Maatschappijleer

Klik op de knop om de voorbereidingsstof in te zien voor Natuurkunde:

Voorbereidingsstof: Natuurkunde

Klik op de knop om de voorbereidingsstof in te zien voor Scheikunde:

Voorbereidingsstof: Scheikunde

Klik op de knop om de voorbereidingsstof in te zien voor Wiskunde A:

Voorbereidingsstof: Wiskunde A

Klik op de knop om de voorbereidingsstof in te zien voor Wiskunde B:

Voorbereidingsstof: Wiskunde B

Data & aanmelden


Het aanbod aan toelatingstoetsen is er voor de volgende vakken: Bedrijfseconomie, Biologie, Duits, Economie, Frans, Maatschappijleer, Natuurkunde, Scheikunde, Spaans, Wiskunde A, Wiskunde B.


Data toelatingstoetsen 2023-2024

 • 13 juni 2024 (let op: uiterste aanmelddatum 30 mei 2024 > inzage op 11 juli 2024)

Tijden toelatingstoetsen*

 • 09:00 - 10:30 voor Wiskunde A en Wiskunde B
 • 11:15 - 12:45 voor Economie en Natuurkunde
 • 13:30 - 15:00 voor Biologie en Maatschappijleer
 • 15:15 - 17:15 voor Bedrijfseconomie, Scheikunde, Duits, Spaans en Frans
 • * Tijden zijn indicaties en kunnen afwijken

Wil jij je aanmelden voor een of meerdere toelatingstoetsen? Dan moet je in ieder geval aangemeld zijn bij Studielink voor de opleiding(en) van jouw keuze:


Kosten

De kosten zijn € 65,- per toelatingstoets. Bij afmelding na betaling is geen restitutie mogelijk. Je kunt vanaf drie weken voor de toets betalen. Uiterlijk één week voor de toets dient het volledige bedrag door ons te zijn ontvangen, anders kan je helaas niet deelnemen. De betaalinstructie staat in de e-mail die je na je aanmelding ontvangt.

Afmelden en restitutie

De uiterste afmelddatum is één week voor de vastgestelde toetsdatum. Je kunt je afmelden door een mail te sturen naar info@toelatingstoetsen.nl. Bij afmelding na betaling is geen restitutie mogelijk.

Praktische informatie


Uitslag en geldigheid

Binnen vijftien werkdagen na afname van de toets(en) wordt de uitslag per mail bekend gemaakt. Per toets ontvang je een certificaat. Dit bewijs is 4 jaar geldig.

Inzage in je toets?

Wil je inzage in jouw toets hebben dan dien je dit tijdig kenbaar te maken (zie data & aanmelden). In de uitslag mail staat meer informatie over hoe je je kunt aanmelden voor de inzage. Tijdens de inzage kun je alleen het gemaakte werk inzien en er mogen geen aantekeningen of foto’s worden gemaakt.

Herkansingsmogelijkheid

Je hebt 1 herkansingsmogelijkheid per studiejaar (behalve bij de toetsen in juni).

Functiebeperking

Denk je in aanmerking te komen voor een bijzondere voorziening om de toets te kunnen maken (bijvoorbeeld vanwege dyslexie), dan kun je dit aangeven bij de inschrijving voor een toelatingstoets. Je ontvangt daarna een mail met verdere instructies.

Regeling toelatingstoetsen

De Regeling toelatingstoetsen geeft regels voor de uitvoering van de toelatingstoetsen. Je kunt de regeling hieronder downloaden:


Download hier de Regeling toelatingstoetsen

Locaties toetsafname

Fontys heeft een samenwerkingsverband met NHL Stenden hogeschool (NHLS) in Leeuwarden, van Hall Larenstein (VHL) in Leeuwarden) en de Hanzehogeschool (Hanze) in Groningen. De toetsen worden op papier op locatie afgenomen. Bij aanmelding maak je de keuze op welke locatie je de toets wilt gaan maken. Dit mag een andere hogeschool zijn, dan waar je gaat studeren. De resultaten van de afgenomen toets zijn bij alle 4 de hogescholen geldig.


Ga naar de website van het samenwerkingsverband


Contact

Heb je nog vragen over de toelatingstoetsen? Vul dan het contactformulier in. Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.