Sprint naar content

Technische Natuurkunde

  • 4 jaar
  • Nederlands
  • Hbo-bachelor
  • Voltijd
Eindhoven

Agenda

  • Open dagen
  • Proefstuderen
  • En meer...

Natuurkunde is overal; of het nu gaat om gezondheid, ruimtevaart, geluid, licht, grote bouwprojecten, sport, kunstprojecten veiligheid, wegenbouw, voertuigen, zonnecellen. Wil jij jouw interesse voor natuurkunde combineren met de nieuwste ontwikkelingen en toepassingen op technologisch gebied? Ben je onderzoekend en nieuwsgierig? Dan is Technische Natuurkunde jouw studie.

Over de opleiding

Bij Technische Natuurkunde komen vele natuurkundige thema’s aan bod. Je leert ook samenwerken, plannen, verslagen maken, presenteren en onderzoeken. In het eerste jaar werk je aan de thema's met practica en vakken: wiskunde, optica, mechanica, warmteleer, meettechniek, atoom- & kernfysica, elektronica, elektriciteitsleer en programmeren. Het tweede jaar staat ook in het teken van thema’s en projecten met vakken als smart materials, quantummechanica, transportfysica, thermodynamica en heat and mass transfer. In het derde jaar loop je stage en in het vierde jaar studeer je af en volg je een minor.

Waarom Technische Natuurkunde bij Fontys?

  • Een kleine opleiding met persoonlijke aandacht en begeleiding
  • Gloednieuw en modern gebouw met moderne faciliteiten op de TU/e campus
  • Samenwerken aan projecten met studenten van andere techniekopleidingen
  • Vele keuzemogelijkheden in vakken, opdrachten en projecten
 

Wat ga je leren?

Je gaat studeren en werken in een snel en constant veranderende wereld. Oude beroepen maken plaats voor nieuwe en technologische ontwikkelingen gaan razendsnel. Technische Natuurkunde bereidt je voor op deze wereld.  
 
Wij zorgen dat jij je plek kunt vinden. Dat doen we door je kennis en vaardigheden bij te brengen en door je goed te begeleiden. 

  • Goede mix tussen theorie (kennis) en praktijk
  • (Bedrijfs-) opdrachten en projecten
  • Vaardigheden: je leert onder andere verslagleggen, presenteren, onderzoeken en communiceren
  • Vakken: wiskunde, optica, mechanica, warmteleer, meettechniek, fysische chemie, atoom- & kernfysica, elektronica, elektriciteitsleer en programmeren
 

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Lena, student:

“Ik wil weten hoe dingen werken en hoe ik ze kan toepassen om problemen op te lossen. Ik ben een down to earth mens, geen zwever, daarom wil ik ook met concrete dingen bezig zijn, het liefste met mijn handen.”
 

Hoe ziet je week eruit?

Studeren is hard werken. Niet erg, als er maar afwisseling in zit. Dat zit wel goed bij Technische Natuurkunde:

  • Het ene moment zit je in de collegezaal
  • Het volgende moment werk je aan een project in onze practica-ruimten
  • Alleen of samen met je medestudenten
  • Onder begeleiding van onze docenten en ouderejaarsstudenten
 
 

Studie in cijfers

 
 
 
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Tevredenheid
 
4 gemiddeld, 114 respondenten
4 gemiddeld, 353 respondenten
Aantal eerstejaars
 
69
66
Door naar het tweede jaar
 
67%
62%
Diploma gehaald
 
Deze opleiding 26%
26%
 
HBO-bachelor of hoger 34%
33%
Doorstuderen
 
38%
44%
Arbeidsmarkt
 
-
werk op niveau
93%
werkloos
9%
van de werkende afgestudeerden
Bron: Studie in Cijfers Laatst bijgewerkt op 05-07-2023
sk123-logo-full
 

Toelatingseisen

Cultuur & Maatschappij

Niet instroombaar

Economie & Maatschappij

Instroombaar met wiB én na

Natuur & Gezondheid

Instroombaar met na of nlt

Natuur & Techniek

Direct instroombaar

Cultuur & Maatschappij

Niet instroombaar

Economie & Maatschappij

Instroombaar met na

Natuur & Gezondheid

Instroombaar met na of nlt

Natuur & Techniek

Direct instroombaar

Verkorte leerroute met vwo 
Als je een vwo-diploma met het profiel Natuur en Techniek hebt, is een versnelde leerroute (VKL) mogelijk. De propedeuse (het eerste jaar) duurt dan een half jaar, waardoor de totale studietijd 3,5 jaar is. Neem voor meer informatie contact op met de opleiding, 08850-77311 of mail naar tnw@fontys.nl

Mbo

Met een mbo-diploma (niveau 4) word je toegelaten tot deze hbo-opleiding. Check wel of jouw mbo-opleiding voldoende aansluit bij Technische Natuurkunde. Twijfel je, neem dan contact met ons op.

Wil je meer weten?
Neem dan contact met ons op via 08850 - 77311 of mail naar tnw@fontys.nl.
Neem ook een kijkje op: fontys.nl/doorstroommbohbo.

Advies
We adviseren je om voor aanvang van de studie je te verdiepen in havo wiskunde B en in havo natuurkunde.

Eén vak niet in jouw pakket? 
Heb je een havo- of vwo-diploma maar mis je een vak om aan de vooropleidingseisen te voldoen? Dan heb je bij Fontys de kans om alsnog te worden toegelaten bij de opleiding van jouw keuze door het behalen van een toelatingstoets.

Heb je een havo-diploma met wiskunde A in jouw pakket? Dan adviseren wij jou om voor aanvang van de studie je te verdiepen in havo wiskunde B.

Andere vooropleiding
Twijfel je of je aan de juiste toelatingseisen voldoet? Bel ons dan op 08850-77311 of mail naar tnw@fontys.nl. Tijdens een persoonlijk gesprek bekijken we dan wat jouw mogelijkheden zijn.

Niet de juiste vooropleiding en 21 jaar of ouder? 
Wil je starten met een Fontys-opleiding, maar heb je geen havo-, vwo- of mbo niveau 4-diploma en ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je toelating aanvragen middels het toelatingsonderzoek 21+. Een vakinhoudelijke toets en een persoonlijk gesprek over de achtergrond en motivatie is onderdeel van de toelatingsprocedure.

Buitenlands diploma
Ben je in het bezit van een buitenlands diploma? Dan geldt als voorwaarde dat dit aan de Nederlandse normen voldoet. Daarnaast moet je over voldoende kennis van de Nederlandse taal beschikken. Neem contact met ons op om je diploma te laten waarderen via  08850-77311 of mail naar tnw@fontys.nl.

 

Placeholder for Fontys video
In de spelshow 'Kunde Natuurkunde' worden Technische Natuurkunde studenten op de proef gesteld over hun kennis over de opleiding."
 

Opbouw

Opbouw van de opleiding Technische Natuurkunde:

In het eerste jaar bestaan je weken uit:

  • 20 uur les (theorie en praktijk)
  • 10 uur projectwerk
  • 10 uur zelfstudie (deels begeleid)

Je maakt kennis met het vakgebied van Technische Natuurkunde. Ieder kwartaal staat een ander thema centraal met bijbehorende vakken en practica: meten aan beweging, warmtehuishouding, meten aan processen en fundamenteel onderzoek van de materie. Dit jaar maak je met bedrijfsbezoeken ook kennis met de beroepspraktijk.

Het tweede jaar staat ook in het teken van thema’s en projecten. Je volgt dan vakken die aansluiten bij de thema’s zoals smart materials, quantummechanica, transportfysica, thermodynamica en heat and mass transfer. 

Het derde jaar bestaat voor de helft uit een stage en voor de andere helft ook weer uit twee thema’s: 'Energy and environment' en 'Signals and materials'. 

Stage
Je loopt een half jaar stage bij een bedrijf of een (onderzoeks)instelling. Dat kan over de hele wereld. Wil je naar Australië, Canada, Engeland of Amerika? Geen probleem! Natuurlijk kun je ook gewoon in Nederland blijven.  

Voer je liever een opdracht uit bij een groot of een klein bedrijf? Samen kijken we welke opdracht het beste bij jou en bij jouw studiepad past. Wij hebben overal ter wereld contacten met veel bedrijven en (onderzoeks)instellingen.

Minor
In het vierde jaar volg je een half jaar een minor, een extra verdieping van je studie. Je kunt kiezen tussen de minor Exploring physics van Technische Natuurkunde of een Fontysbrede minor. Je kunt ook een premaster volgen aan de TU/e. Daarna studeer je af in het bedrijfsleven.

Afstuderen
Samen met je afstudeercoördinator kies je een organisatie die bij jou en bij het niveau van de opleiding past. Daar doe je een afstudeeropdracht. Je licht de resultaten van je opdracht toe aan een commissie die bestaat uit docenten en mensen uit het werkveld. Hiermee laat je zien dat je goed bent voorbereid op je verdere loopbaan als technisch natuurkundige.

 
 

Na je opleiding

Als technisch natuurkundige zit je dicht bij de allernieuwste ontwikkelingen en nieuwe technologieën. In een wereld die constant in beweging is en waar nieuwe technologieën elkaar snel opvolgen, hebben veel van onze studenten bij het afronden van hun studie al een baan. Zij zijn in staat om te werken aan de nieuwste ontwikkelingen.

Je kunt op veel plaatsen terecht:

  • Instellingen als TNO en DIFFER
  • Bedrijven als ASML, VDL, DAF, Canon en Bosch
  • Ziekenhuizen en toeleveranciers
  • Ingenieurs- en adviesbureaus
  • Als researcher, productontwikkelaar of in de procesoptimalisatie

Je kunt natuurlijk ook doorstuderen en een masteropleiding gaan volgen aan de universiteit.

 

“Toen ik er eenmaal achter kwam dat natuurkunde overal in zit, was dat een eyeopener: als ik natuurkunde ging studeren, kon ik eigenlijk alles doen. Natuurkunde stuurt heel veel dingen, zelfs zonder dat je je dat realiseert.”

Thomas, student

 

Agenda

Meld je hier aan voor een van onze activiteiten. Zo weet je zeker of dit de opleiding voor jou is! Bekijk bijvoorbeeld een voorlichting vanuit huis of meld je aan voor een Open dag op de campus. Wat je ook kiest, hopelijk zien we je snel.

Open dag Technische Natuurkunde | Eindhoven
02 nov 2024
Programma
Leuk dat je je aanmeldt voor onze open dag!
Veel informatieverstrekking kan online, maar het beleven van de sfeer van de opleiding, het slenteren door ons mooie pand en het echte ontmoeten van studenten en docenten, kan alleen fysiek. Tijdens onze open dag staan onze studenten en docenten dan ook klaar om je vragen te beantwoorden. En je kan een kijkje nemen in onze praktijkzalen en zien met wat voor toffe projecten onze studenten bezig zijn.
Tijdens de voorlichting nemen we je mee door de highlights van de opleiding. Per tijdslot zal er minimaal 1 voorlichting gepland worden. De exacte planning volgt zsm!
Daarnaast hebben wij op ons studieplein nog veel meer informatie over onze opleiding en tref je ook hier weer studenten en docenten waar je mee in gesprek kan of je vragen aan kan stellen. De starttijd van je gekozen tijdslot geldt voor ons als een indicatie van je aankomst. Ben je eenmaal binnen, dan mag je zo lang blijven als je wilt. Totdat onze open dag eindigt om 15.00 uur natuurlijk. En wil je ook graag bij een andere opleiding in ons pand kijken, maar heb je je daar niet voor aangemeld? Ook geen probleem! Voel je vrij om rond te lopen in ons mooie pand en een kijkje te nemen bij alle opleidingen!

Meer weten over de opleiding Technische Natuurkunde

Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor deze opleiding? Ga dan naar de collegegeldmeter.


Houd naast je collegegeld ook rekening met kosten voor introductie, boeken, readers, excursies en laptop.   


Op  DUO kun je zien of je recht hebt op studiefinanciering of een studenten-reisproduct voor je OV-chipkaart. 

Stap 1: Je meldt je aan via Studielink.
Meld je, bij voorkeur, vóór 1 mei aan, zodat je nog ruim de tijd hebt om de stappen van je inschrijving te voltooien en je check-in gesprek te voeren.

Aanmelden na 1 mei? Informeer bij de opleiding naar de mogelijkheden.

Houd je Studielink berichten in de gaten, deze ontvang je ook op het emailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Vanaf half mei is het mogelijk om je betaalgegevens in te voeren in Studielink.

Stap 2: Je wordt uitgenodigd voor de Studiekeuzecheck.
De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys.

Stap 3: Je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf 15 mei in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail. De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 september.  

Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas inschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.